Lisztes megmondja a tutit

Transformers: A kihalás kora

2014. június 27. 15:00 - lisztes

Idézet a filmből: "Bumm! Bumm! Bang! Ratatatatta! Placcs! Reccs!"

Michael Bay folyton ígérget. "Majd a következő jobb lesz! Tudom, ez most nem sikerült túl jól, DE tanultunk a hibáinkból!". Nem. Nem tanultak. Legalábbis nem annyit, amennyit kellene. Ezért a filmért ugyan nem kell bocsánatot kérnie, de még sajnos mindig tévúton jár "kedvenc" robbantásmániás rendezőnk. Merchandising kibővítve (Dinobotok FTW!), költségvetés visszafogva (miért is?), teljesen új emberi szereplőgárda (Sing Hallelujah!) és egy rakás új helyszín (elsősorban a kínai piacban rejlő hatalmas potenciálok miatt). Ez a Transformers negyedik része.

Transformers 4 Promo Banner (3).jpg

Ez most egy új trilógia kezdete, vagyis nem, mert a készítők ilyen nagyképű kijelentést nem mernek tenni, mindenesetre egy kicsit, de tényleg csak egy kicsit elgondolkoztak azon, hogy hol siklott félre ez az egész. És bár erre a végeredményt látva nem jöttek rá, azt azért sikeresen megállapították, hogy Sam Witwicky = rossz. Így, na meg a Pain and Gain kapcsán került a képbe Mark Wahlberg, akiről 3 méter átmérőjű keze láttán nehéz elhinni, hogy különc feltaláló volna, de még egy fokkal mindig jobb, mint az eredetileg kiszemelt Szikla, aki végül a Hercules miatt nem tudta vállalni a dolgot.

Szóval a történet szerint az emberek Chicago lezúzása után pipák a Transformerekre, ezért a CIA egy kis földönkívüli segítséggel szisztematikusan levadássza őket. Még Optimus Prime is bujkálni kényszerül (hogy miért nem húznak csak simán el a francba, az rejtély). A valódi ok egyébként az, hogy egy másik tudós (~Steve Jobs) saját Transformereket szeretne létrehozni, de mivel ők spéci fémből vannak (egyébként a korábbi részekben ez még nem volt kitétel, amikor a Szikrával Transformerré alakították pl.: a kólaautomatát), és az bizony fogytán van itt a Földön, szükség van minden fellelhetőre belőle.

Transformers-4-Age-of-Extinction-Mark-Wahlberg-Jack-Reynor-and-Nicola-Pelt.jpg

Van gonosz CIA főnök, van gonosz CIA végrehajtó, van "gonosz" tudós, van gonosz robot fejvadász, van egy csupa szép és tehetséges, de csóró emberből álló család, van pár nagyon könnyen megkülönböztethető (sárga-zöld-kék-terepszínű, meg persze Optimus) autobot és van egy újabb idióta eredetsztori, ami felvezeti az erre a részre tartogatott rejtélyes szerkezetet (a "magot"), ami felrobbanása után mindent transformiummá változtat (ez lenne az a spéci fém).

Szóval akad itt nagy vonalakban értelmesnek tűnő, de közelebbről megnézve nagyon is bűzlő sztori, aminél láttunk már jobbat sok-sok ezret, de a béka segge alatti elvárásaimnak hála pozitív csalódásként ért (de csak egy kicsit). Mert a forgatókönyv legjobb része még mindig ez. És most forgatókönyv alatt azt a papírfecnit értem, amit Ehren Kruger író még valószínűleg óvodás korában firkált össze. Szerencse, hogy Baynek ennyi is bőven elég volt, hogy két tűzijáték közé találjon valami töltelék-szarságot.

Transformers_Age_of_Extinction_42240.jpg

Mert egyébként a dialógusok pocsékok, az elején még működik pár poén, de aztán sikeresen kiírják az egyetlen valamire való karaktert. Az egysorosok kivétel nélkül mellémentek, rém idegesítő, ahogy az autobotok próbálnak vicceskedni. Van az a korosztály, akinek ez bejön, de őket még a PG13 vetítésekre sem engedik be, úgyhogy sok értelme nem volt. Ha csak nem annyi, hogy felüdülésként hasson az egyszerű nézőre az egy szót sem szóló dinobotok nagy fináléja.

És bár a sztoriról már ejtettem néhány pozitív megjegyzést, azért azt meg kell hagyni, hogy eléggé önkényesen mozgatták a szálakat: a szuperszemfüles CIA kiszúr egy roncskamiont Texasban, amit látták pár hónapja Új-Mexikóban, de aztán arra már képtelenek, hogy a Monument Valleyben "bujkáló" (idézőjelben, mert azért ez túlzás) autobotok nyomára leljen. De persze ha a sztori úgy kívánja, megint szuperpontos gépezetként működnek tovább.

Transformers-Age-of-Extinction-Still-02-e1394690344149-600x344.jpg

De ennél is idegesítőbb, hogy ha épp nincs szükség az autobotok népes táborára, akkor... egyszerűen eltűnnek, hogy szegény Optimus egyedül vívja meg a nagy csatát az űrbéli fejvadász, Vesztegzár ellen, ami egyébként Starscream óta a legkirályabb Álca. Csak kár, hogy ilyen ocsmányra tervezték. Meg kár, hogy A gyűrűk urából csórták mellé a kutyulikat. Meg az is kár, hogy a motivációját elintézték annyival, hogy ezt úgysem érthetjük. Jah, valami nagyobb dolog van készülőben, de hát alapozni kell azt a fránya franchiseot, mert a Paramount mostanában nem áll a helyzet magaslatán.

Ahogy Bay sem, már jó ideje. Erőltetett patriotizmusa már-már hányingerkeltően lebutított képekkel rásegített üzenetekből áll, hogy még a suttyó papucsállatkák is felfogják a dolgot. Szinte minden szereplője megkapja a jól megérdemelt "lemenő nap ellenfényében sütkérezek" pillanatát, mert ugye az jól mutat a kamerán és emiatt aztán sosem elég belőle. Ellentétben a Transformers filmekkel, amikből ilyen koncepcióval megvalósítva már rohadtul elég lenne. Tudom, Hasbro játék adaptáció, tudom, gyerekeknek készült, tudom, látványfilm, de attól még sok helyen kínos. És ezt a felsoroltakból egyik sem indokolja feltétlenül.

Lisztes

Transformers: A kihalás kora az imdb-n

Transformers: A kihalás kora előzetes

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr66420161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.29. 08:09:58

tegnap én is megnéztem és nekem azért jobban tetszett.

Mondjuk a film elbírt volna sokal több dinobot játékidőt. :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.28. 02:37:05

fanyalgás fanyalgás fanyalgás... de bezzeg a Godzilla, az év vitán felül legfosabb filmje :)

legjobb Transformers film evör
süti beállítások módosítása