Lisztes megmondja a tutit

Ítélet Nürnbergben

2014. augusztus 24. 15:00 - lisztes

Melyik lehet a legfontosabb film a világon? Létezik egyáltalán olyan, hogy "legfontosabb film"? Vagy ez is amolyan ízlés kérdése, mint a legjobb/legrosszabb film evör? Ilyesmiken gondolkoztam az Ítélet Nürnbergben megnézése után. Azt hiszem, hogy nem elég magával a témával foglalkozni (pl.: Holokauszt, vietnami háború, stb.), mindezt egy széles körben jónak titulált (tehát nem a művész haveri körében agyondicsért) filmben kell tenni, ami ennek köszönhetően sok emberhez eljut. És ami még nagyon fontos: időben.

judgmentAtNuremberg_WP_1152x870_092120120943.jpg

Mert persze, a Schindler listája egy baromi jó film, egy nagyon fontos témát mutat be mesterien, de HA az a film az '50-es években készül, akkor talán még nagyobbat szólt volna. Nem, nem von le semmit sem az értékéből, hogy 1993-ban forgatták, de ha 40 évvel korábban filmesítik meg, valószínűleg habozás nélkül rávágnám, hogy az a legfontosabb film a világon. De ugyanez igaz kb. minden II. világháborús filmre a 70-es évektől kezdődően, vagy ettől az évtizedtől kezdődően a 9/11-esekre. És mondjuk ezért olyan erős a Nyugaton a helyzet változatlan (1914-1918. közti időszakot 1930-ban mutatja be), vagy az Ítélet Nürnbergben, ami a hírhedt nürnbergi perek után kb. 10 évvel készült.

A téma pedig természetesen a II. világháború borzalmai: a vádlottak padján a náci vezetés igazságügy minisztere és néhány hasonlóan magas rangú döntéshozója ül. A vádló pedig természetesen az Amerikai Egyesült Államok (ki más?), ami mindenáron meg szeretné találni a felelősöket mindazért, ami történt. És mivel a magukba nézés arrafelé sosem dívott, logikusan a németek közt keresgélnek. A kérdés adott: elítélhető-e az igazságügy miniszter a náci népirtásért? Elítélhető-e ezért 3-4 ember össz-vissz, hogy aztán elégedetten hátradőlve konstatálhassuk, hogy igazságot szolgáltattunk?

005.jpg

Diplomatikusan megválaszolva a bevezetőben feltett kérdést: oh, igen, ez talán az egyik legfontosabb film, ami valaha készült. Nem véletlen, hogy a neves színészek még a kisebb szerepekre is simán lecsaptak, hogy Marlon Brando durván lobbyzott az egyik (egyébként Oscar-díjas) szerepért. A film, ami talán még egy kicsit így is elkésett, bár kétségkívül így volt csak igazán hatásos, hogy az utolsó képkockákra ki lehetett írni azt a bizonyos feliratot. A film, ami több, mint 3 órás, javarészt egy tárgyalóteremben játszódik, mégis baromira érdekes, lebilincselő.

Na de visszatérve a két bekezdéssel korábbi kérdéshez: nem, szerintem nem ítélhető el. Legalábbis, ha őket elítéljük, akkor még úgy nagyjából 10 000 000 (és akkor lehet, hogy keveset mondtam) embert kellett volna még a dutyiba dugni élete végéig. És ami a legfontosabb: NEM csak németeket. Oh, nem ám! Ahogyan azt a Maximilian Schell által játszott védőügyvéd az utolsó, katartikus beszédében olyan gyönyörűen ki is fejti. Ha ők bűnösek, akkor szinte az egész világ ugyanúgy bűnös.

still-of-maximilian-schell-in-procesul-de-la-nurnberg-(1961).jpg

Csak persze másokra mutogatni könnyebb, csak persze a közöny mindentől óvó palástja mögé bújva mosni kezeinket sokkal logikusabb lépés, mint vállalni a kollektív felelősséget. Attól majd úgyis megnyugszik a fél világ pici lelke, ha 1-2 emberen elverik a balhét. Mint ahogy itt nálunk is minden így működik: állandóan a felelősöket keressük, mindig kell valaki, akire lehet mutogatni, akit lehet okolni a magunk bajáért. A nürnbergi perekben is pontosan ez történt szerintem.

Tisztában vagyok vele, hogy nem a legnépszerűbb álláspontot képviselem, hiszen az "aki nincs velünk, az ellenünk van" logika alapján ezzel a pár sorommal most instant náci lettem sokak szemében. Pedig csak egy fontos elvemhez ragaszkodok: próbálom nem fekete-fehérben látni a világot. Próbálom megérteni a másik álláspontját, helyzetét, nem a kész tények után futok, nem hiszek el feltétel nélkül semmit sem, amit hallok, és megpróbálom a magam útját járni - valószínűleg ezért nem tartozom párthoz, vagy rajongó klubhoz, vagy bármi hasonlóhoz.

Judgment At Nuremberg 3.jpg

Hú, de elkalandoztam! No, de látjátok, ez is jól példázza, mennyire fontos ez a film: vitát generál, gondolkodásra késztet, más szemszögből is megvilágítja a dolgokat. Mindezt remek dialógokkal, de még remekebb monológokkal (Burt Lancester előtt le a kalappal, nagyon szép vágatlan jelenetet rittyentettek köré!) tálalják egy pazar színészgárda közreműködésével. Persze egy percig ne gondolja azt senki, hogy a film készítői nem foglaltak állást: csupán arról van szó, hogy azt szimpatikusan, cseppet sem tolakodóan tették, lehetőséget hagyva a nézők számára, hogy ne kész véleményt kapjanak, hanem maguk is megformálhassák a sajátjukat.

Mindenképpen meg kell említeni, hogy ügyesen oldották meg a különböző nyelvek kérdését (lényegében mindenki angolul beszél, noha rengeteg benne a német szöveg). A korához képest ugyan kicsit furcsa, hogy egy ilyen nagyszabású filmet fekete-fehérben vettek fel, de ez semmiképp se tántorítson el a megnézésétől! Mert amit itt látsz, azt nagyon kevés másik filmben láthatod viszont. És talán TE is elgondolkozol, függetlenül attól, hogyan vélekedsz a II. világháborúról.

Lisztes

Ítélet Nürnbergben az imdb-n

Ítélet Nürnbergben előzetes

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr316526907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

porch monkey 4 life! 2014.08.24. 21:31:10

A kritikával egyetértek, ez a film kegyetlenül jó, és részben örökké aktuális, viszont a Schindler a nyers zsenialitás és a gyomorforgató giccs keveréke. Instant Spielberg 3 órában :)

Nyílméregbéka 2014.08.25. 22:00:24

Az én szememben nem lettél "instant náci" az "álláspontod" miatt csak egy ostoba idióta. A film amúgy nem rossz.

Lacusch69(Sch.Lacika) 2014.08.28. 19:45:50

Nem "instant náci" vagy, hanem realista. Csak ez sokaknak nem tetszik.
süti beállítások módosítása