Lisztes megmondja a tutit

Nyugaton a helyzet változatlan

2014. november 11. 15:00 - lisztes

No, ez egy olyan film, amitől joggal félhet az ember. Mert az egy dolog, ha szereted Chaplint, vagy Buster Keatont, de egy igazán komoly, drámai mozi esetében nagyon zavaróvá válhat a technika kezdetlegessége. Hatványozottan igaz ez egy epikus, háborús filmre. Egy olyanra, mint az 1930-ban készült Nyugaton a helyzet változatlan. Csak hogy megértse mindenki: ez még olyan korból származik, hogy készült belőle némafilm-verzió is. Ja. És ez azért egy fokkal nagyobb váltás, mint az, hogy most is készül egy rakás filmből 2D-s és 3D-s változat is.

allquiet.jpeg

Szóval egy nagyszabású csatákkal tarkított háborús eposzt az ember úgy szeret nézni, ha maga is ott érezheti magát a hadszíntéren. Ekkor érzi át a szereplők problémáit, ekkor éljük át az igazi izgalmakat. És bevallom, féltem, hogy ez az immáron 84! éves film majd jól a szereplők mögé b*ssza a vetített hátteret, hogy érzékeltesse, mi folyik ott, miközben pár szerencsétlen színész a vászon előtt agonizál két órán keresztül. Na most ehhez képest konkrétan leesett az állam!

Oké, persze, mai szemmel nézve már poros, és kopott, de a Nyugaton a helyzet változatlan az a fajta idős bácsi, aki simán letagadhat a korából úgy 15-20 évet. Technikailag tehát abszolút rendben van a film, és azt gyorsan hozzá is kell tenni, hogy a forgatást pár hónappal a gazdasági világválság után kezdték el... Képzelhetitek, hogy egy ilyen nagyszabású projektre abban az időben pénzt adni micsoda tökös húzás volt a stúdió részéről! De szerencsére az Universal számításai bejöttek: a stúdió megnyerte vele az első legjobb filmes Oscarját.

all-quiet-on-the-western-front-2.png

Nem mellesleg ez volt az első hangosfilm is, ami elvitte ezt az elismerést. Igen, ez a film már OLYAN régi. Nem, ezen a filmen NEM látszik, hogy olyan régi volna. Oké, a kameramozgás kimerül a sínen való fahrtolásban a csatamező szélén, de egyrészt ebből a koncepcióból kihozták a maximumot, másrészt nem is vártam steadycames operatőri munkát, vagy egy orosz karos kocsikázást az események sűrűjében. Igazából nem is hiányzott: egy kis túlzással simán hozta azt a színvonalat, mint Kubrick A dicsőség ösvényeiben.

A történetet egy német regényből adaptálták, ennek megfelelően német karakterek flangálnak mindenfelé - szerencsére ekkoriban még nem forrt a hollywoodi írók lelkecskéjében a túlzott patriotizmus, és nem írták át a hátteret amerikaira. Persze a színészek, és a film nyelve is angol, de ez szinte természetes, hiszen nem Mel Gibson ült a kamera túloldalán. A sztorinak egyébként az a szerencséje, hogy "univerzális". Igazából mindegy, melyik nemzet, melyik háborúja van bemutatva, a lényeg a fiatal sorkatonák megpróbáltatásainak bemutatásán van.

all-quiet-2.jpg

Azokén a fiatal katonákén, akiket a nagypofájú szónokok felbuzdítottak, azokén, akik aztán jelentkeztek, bevonultak, nagyot koppantak és évekig szenvedtek. Megjárták a poklot, teljesen tropák lettek lelkileg és nem mellesleg testileg is. Jobb esetben. Rosszabb esetben eltalálta őket valami, és már az örök vadászmezőkön futkosnak a pillangók után. Bár persze az is nagy kérdés, hogy valójában az-e a rosszabb eset? Akárhogy is: egy ilyen, az értelmetlen háború borzalmait bemutató filmtől ne nagyon várjatok happy endet...

A fekete-fehér kép miatt, és ismert sztár hiányában ugyan kissé nehéz követni, melyik szereplő kicsoda, lévén a legtöbb színész kb. 20 év körüli, rövid hajú férfi, de "szerencsére" viszonylag hamar elfogy a többség és maradnak a karakteres, idősebb figurák, akik egyébként színes egyéniségükkel rengeteget dobnak az összképen (és a magyar szinkronhangjuk is baromi jó). Sőt, még némi komikumot is sikerül velük a filmbe csempészni, ami egy ilyen komoly témánál, több, mint 130 perces játékidő mellett kifejezetten jól jött.

all-quiet-on-the-western-front-2.jpg

Ez a jelenet szimplán zseniális...

A lövészárkokban eltöltött hosszú órák, a bajtársiasság kialakulása, az első gyilkolás nehézségei, a folyamatos rettegés mind-mind baromi jól be vannak mutatva, de talán a legjobban a szavak és a valóság közti különbséget sikerült érzékeltetni: a buzdítóbeszéd vs. a tényleges helyzet a fronton, a nagypofájú kiképző, aki a harcmezőre lépve összeszarja magát félelmében, vagy a már 20 évesen veteránnak számító főszereplő hazalátogatása, ahol a tudálékosok és az álomvilágban élő öregek okoskodásait hallgatva rosszabbul érzi magát, mint bombázások közben az életveszélyes bunkerban, ahol se enni, se aludni nem lehet...

Lisztes

Nyugaton a helyzet változatlan az imdb-n

Nyugaton a helyzet változatlan előzetes

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr456527123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.11. 16:00:47

a zárókép is nagyon erős.
mondjuk nagyon didaktikusan sűrítette magába a később klisévé váló háborúellenes mondanivalót, és ez mai szemmel sokkal nagyobb probléma, mint a technikai tökéletlenségek, de ha egy kicsit el tudunk vonatkoztatni, akkor persze megbocsájtóbb lehet az ember egy ilyen vén filmmel kapcsolatban.

mojoking77 2014.11.12. 14:45:50

Lattam, tetszett.
Annyira nem szerencses a Dicsoseg osvenyeivel osszehasonlitani, hisz Kubrick inkabb a haboru mogott allo emberek (tabornokok) embertelenseget akarta hangsulyozni ,es nem a katonaket, akiket rakenyszeritenek a gylkolasra, ez pedig, mint te is irtad, inkabb magat a haborut, mint foldi poklot mutatja be, nagyon realisztikusan.
A film elonyei koze irnam meg a relative konyvhuseget is, ami szinten sokat dob az osszkepen. Egyszer mindenkep megnezendo.

Balt 2014.11.13. 11:43:34

Nekem csak erről a későbbi változatról vannak (nem túl friss) emlékeim (meglehet, ez is ritkaság a populációban...):
www.port.hu/nyugaton_a_helyzet_valtozatlan_all_quiet_on_the_western_front/pls/w/films.film_page?i_film_id=8499
www.youtube.com/watch?v=YkRBfuCXJFM
süti beállítások módosítása