Lisztes megmondja a tutit

Trailerkibeszélő: Jurassic World (2015)

2014. november 29. 15:00 - lisztes

Egy rendhagyó cikkel jelentkezek most, mert... miért ne? A témája pedig az a Jurassic World előzetes, ami néhány napja látott napvilágot az interneten, és amiről már biztosan el is feledkezett mindenki a friss Star Wars teasert látva. Elöljáróban két dolog: az egyik, hogy a Jurassic Park annak idején elég nagy hatással volt az életemre, lényegében pályát is a film miatt választottam (az más kérdés, hogy végül kicsit módosultak a tanulmányok, és megint más, hogy nem a szakmában helyezkedtem el). Tehát mindenképpen fontos film a számomra, és mint ilyent, minden folytatás/reboot/prequel/spin-off stb nagy figyelem övezi a részemről.

Jurassic_World.jpg

A másik megemlíteni való, hogy itt természetesen csak spekulációkról fog olvasni a kedves erre tévedő, tehát nem kell ezt olyan komolyan venni - fogjuk fel úgy, hogy kigyűjtöm az előzetes információmorzsákból azt, ami ígéretesnek tűnik, és azt, ami aggodalommal tölt el. Úgyhogy következzék a cikk a trailerben feketén-fehéren látható dolgok, és a pletykák alapján egy általam nagyon várt filmről!

A háttérsztori

Nagy vonalakban annyi, hogy a Nublar szigetről ismert Jurassic Park a közeli jövőben kinyit - gondolom helyrekalapálták a dolgokat, mert azért EBBEN van pénz a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak ellenére -, és turisták sokasága lepi el a helyet, mert ugyebár lettek "kedvezményes jegyek is". Innentől pedig jön a szokásos "beüt a krach" szindróma, és a dínók mellett a pokol is elszabadul a szigeten.

Ígéretes premissza, hiszen a Spielberg-i nyerő menetrendet erre is lehet alkalmazni: rövid (főbb)szereplő-összeverbuválást követően jön a rácsodálkozás a növényevőkre, majd megjelenik a nagyragadozó (T-Rex), és vele a gond, hogy aztán sok-sok sikoltozás után a raptorok meresztgethessék a karmaikat, míg végül a nagy finálét ismét a címerállatra bízva jelenhessen meg a végefőcím.

jurassic-world-sketch-2.jpg

De persze sajnos a jó hollywoodi módi szerint a T-Rex helyett valami új, MÉGilyenebb, és MÉGolyanabb dinoszaurusz kell, ami aztán TÉNYLEG nagyon durva ám. Így lett ugye a JP2-ben 2 db T-Rex, és így lett a JP3-ban a Spinosaurus, ami valóban hosszabb volt, mint a Tyrannosaurus, de ebből azért messzemenő következtetéseket nem kellene levonni. Mindenesetre a tudósok azóta nem nagyon találtak nagyobb, karakterében más jellegű ragadozót, ezért aztán végül...

A főgonosz

...ők maguk alkottak egy főellenséget egy "mutáns" dinoszaurusz képében. Biokémikusként mindig jókat derülök az ún. "movie science"-eken, melyeknek egyik közkedvelt hívószava a "mutáns". Az mindig valami elborultat, valami különlegeset jelent, pedig az igazság azért elég kiábrándító. A mutációk teljesen mindennapos dolgok, ezeknek köszönhető például az evolúció, az, hogy egy-egy faj képes alkalmazkodni a megváltozott környezethez, ésatöbbi.

Ha hihetünk a híreknek, akkor a mostani ellenfél T-Rex, Veloci Raptor, Kígyó (!) és Tintahal (!!!) keverékeként állt össze, ami azért még a klasszikus béka DNS-es megoldásnál is meredekebb kombináció, lévén a tintahal nemhogy nem gerinces, még csak nem is újszájú, hanem csicska ősszájú, bár azok közül valóban az egyik legfejlettebb. De hogy semmi értelme nincs ezeket így összekeverni, az hót zicher, mivel a tulajdonságaink nagy részét nem egyetlen gén kódolja/alakítja ki, ezért aztán az efféle mixerkedéssel kis eséllyel születhet bármi értelmes. Na, de elkalandoztam...

6c1230f7ab3fb3747705b76cc91928fd.jpg

Mindenesetre nem örülök annak, hogy "B" filmes (horror) szörnyet kapunk - ez valahogyan nem "dzsurasszikparkos". A JP-kben mindig is az volt a jó, hogy szörnyfilmek ugyan, de kifejezetten családbarátok. Előbb rácsodálkozunk az állatok szépségére, méreteire, létezésére, és csak utána kezdünk el letépett karral sikítva rohanni előlük. Ezért nem működött annyira jól a szintén családi szörnyfilmként üzemelő Super 8, hiába a Spielberg-i iskolából szalasztott Abrams minden erőfeszítése. Mert ott kimaradt a rácsodálkozás kellemes érzése a képletből, és ez a JP filmek esszenciája. No, és ugye egy mutáns szörnyre nehezebb rácsodálkozni...

Az előzetes

Térjünk végre rá a cikk címében vállaltakra! Úgyhogy emitten linkelve vagyon az előzetes ANGOLUL, itt pedig MAGYARUL, hogy a nyelvtudás hiánya senkinek ne szegje kedvét.

- Az első jelenetsorból megismerjük az elmaradhatatlan gyerekszereplőket, akiket a szüleik kíséret nélkül (?) küldenek el a szigetre, és poénkodásukkal előrevetítik a sorozatban elkerülhetetlent: a menekülést a dinoszauruszok elől. Bár a jelenetben anyukaként szereplő Judy Greer "Park visitor"-ként van az imdb-n feltüntetve, sajnos ilyenkor ez még nem megbízható információ. Mindenesetre tetszetős. Kissé ironikus, de egy negyedik résznél erre már szükség is van.

hcooeru54cyvqwijqrxj.jpg

- Következnek a money shotok: A szigetre hajóval megy a nép, a parkba hipermodern HÉV-vel (nincs légszennyezés, ezek bizony nem spóroltak semmin!). King Kong helyett most a CGI department munkatársai nyitják a kapukat (az első rossz előjel, mert ezt illett volna megépíteni azért...). A park megnyílik, az emberek hemzsegnek a Laci konyhák, meg az ajándékboltok környékén.

- Még mindig money shotok, ezúttal már a látványosságokkal: Gallimimus-szerű állatok és dzsip kombinációja, ami egyszerre idézi meg az első rész klasszikus menekülős jelenetét, és a második rész dinoszaurusz összegyűjtögetését. A CGI viszont nem a legjobb - sajnos. 21-22 évvel ezelőtt nem sokkal volt rosszabb a látvány, és ez azért elég nagy negatívum. Egy Jurassic Park-filmen igenis ne spóroljanak semmit! Ha már egyszer ez a jelmondat, és az előd is élenjáró volt annak idején a filmes trükktechnikákban. Oké, ez még csak a trailer, lehet, hogy a végleges filmben szebben fognak mutatni (kicsi az esély, de reménykedjünk).

Jurassic-World-Trailer-3.jpg

- Növényevő dinoszauruszok egy helyen, ráadásul a folyó partján. A második (Stegosaurusok) és a harmadik (hajókázás a folyón) részt idézve leginkább. És basszus! A látogatók kenuznak! Kenuznak, baszki! Ide én is el akarok menni, mekkora királyság már ez a park! És még gyrosphere is van! Ez nem gömb alakú gyros 550-ért a Móriczon, hanem egy plexigömb, aminek belsejében ülve biztonságosan flangálhatnak a pénzes csókák a nagy testű dinoszauruszok között. Zseniális. A CGI viszont továbbra is botrányos. 2014-et írunk, vagy mi.

- És jön az első igazi újdonság: vízi dinoszaurusz! Oké, valójában a kor vízi (és repülő) hüllői nem dinoszauruszok, de ez most az átlagnéző szempontjából lényegtelen: akkor élt, batár nagy volt, és hüllő-féleség. A harmadik rész ugye ellőtte már az első regény "madárkalickás" húzását, úgyhogy ez egy abszolút logikus lépés volt. A kardszárnyú delfin show-t idéző kialakítású helyen mókás körülmények között utalnak a nagypapi horrorklasszikusára:

Spielberg nagy fehércápával tartotta ugyanis rettegésben még a hetvenes években a fürdőzni vágyókat, és lám, 2015-ben a lehető leghatásvadászabb módon végzik ki azt a dögöt: megzabáltatják egy még nagyobbal, Baljós árnyak módjára. A fehér cápával etetés egyébként logikus, hogy ha arra gondolunk, hogy itt mégiscsak a pénzes közönséget kellene lenyűgözni, ugyanakkor egy ilyen sebezhető faj esetében, mint a nagy fehércápa, ez minimum problémás: nincs az a pénz, amiért egy cég ilyesmit csinálhat anélkül, hogy a WWF rá ne lépne a tökükre... A jelenet egyébként faszántos, bár a CGI továbbra is gyengusz, és a vízfröcskölés is kicsit furára sikerült.

DLC00020-720x405.jpg

- Következnek a (gonosz) emberek a laborban. Az istent játszó parkvezető, aki ezúttal nő (Ron Howard lánya méghozzá), és aki felmondja a tudományos zagyvát. Magabiztosan, persze, mert egy tudós mindig öntelt, mert azt hiszi, hogy maximálisan kézben tartja a dolgokat. Ismerős szitu, bár a "genetically modified hybrid" szóhármas hallatán üvölteni támadna kedvem.

- Másfél percnél járunk, és megkapjuk végre az első snittet a főhősünkről, akit Chris Pratt alakít, és aki amolyan Muldoon-féle figura. Na meg persze ő a józan ész is természetesen, akárcsak Dr. Grant az első részben. Egy vígjátékszínészt berakni egy alapvetően drámai akcióhős szerepre... "May not be the best idea", hogy a karakter szavait idézzem. Ez az összeráncolt szemöldökös nézés mindenesetre nem túl hiteles. De ne legyen igazam.

- Ellenben főhősünknek igaza volt. A 13 méter magas falon csak kimászott az a fránya dög, összekarmolva a vasbetont rendesen. Ismét klasszik JP aggodalom következik: "nem tisztelték eléggé a természetet", szóval most visszaüt az ember arroganciája. Kár, hogy a magas intelligencia, meg a magasra mászás nem függ össze - én például intelligensebbnek tartom magamat egy mókusnál, de az mégis jobban mászik fára...

Jurassic-World-Theme-Park-620x370.jpg

- Következnek a "bűnjelek". A szörny elszabadult, és szedi az áldozatait, azaz a gyanútlan mexikói feketemunkásokat, akiket a park alkalmaz... Ki kéne üríteni a szigetet - ismét egy halovány utalás Spielberg klasszikusára, ahol ugye a pénzforrásként funkcionáló strandot kellene bezárni. Nyilván itt is lesznek ebből problémák.

- Egy fontos kép, ahogy Bryce Dallas Howard hátranéz, hiszen itt látjuk, mennyire komoly cuccokkal üzemeltetik a parkot. Még a NASA is megirigyelné. Hol vannak már a jó öreg "Unix rendszerek"?

- Jön az egyik leggázabb shot: Chris Pratt fürkészi a baleset helyszínén kitört fogat, miközben a távolba mered. Ez egyszerűen rém gyenge színészi játék, túljátszott karakterrel. Alá pedig az unalomig ismert mantrát kapjuk: "nagyon intelligens állat, blablabla". Mexikói feketemunkásnak annyi, főhőseinknek is le kell ugrani a szikláról a vízbe, hogy megmeneküljenek (a'la Avatar).

jurassic-world-teaser-trailer-15.jpg

- Egy horrorfilmes beállítás a soros. Szokatlan, és egyelőre nem barátkoztam meg vele, ahogyan az áldozat szemszögéből mutatják, ahogyan egy dinoszaurusz elkapta azt. "Oh God!" - hangzik el a felkiáltás főhősnőnk szájából, eszembe juttatva a klasszikus viccet, amikor az orvos játékosan megjegyzi a diagnózisa felől érdeklődő, és aggódó betegnek, hogy "Everybody dies", mire az: "Everybody? Oh my god! What have I done?". Jah. Szóval értitek... Mindegy...

- Jön az első jelenet a "szörnnyel", akinek persze csak részleteit látjuk, de annyi világos, hogy jó nagy dögről van szó, három-három ujjal kezén-lábán. És Chris Prattre fáj a foga.

world-spoiler-5-23-the-albino-killer-at-the-heart-of-jurassic-world-spoilers.jpeg

- Király jelenet Bryce Dallas Howarddal, aki az első rész ikonikus jelzőfáklyáját tartja a kezében. Önfeláldozza magát éppen? Mert láthatóan nagyon izgul. És van egy olyan sanda gyanúm, hogy ez már a sztori vége felé van (nappalból éjszaka lesz).

- Menekülő emberek tömkelege. És valóban. Jön a futás, meg a sikítás. Főhősnőnk is ráerősít erre, bár ő valószínűleg éppen az egyik meghalni készülő szereplőnek ordítja ezt kínkeservében.

- Na, 2:07-nél a trailer vágóinak eszébe jut, hogy a többi főszereplőt is kéne mutatni, úgyhogy vissza a gyerekekre, akik persze bujkálnak, lásd első rész konyhai jelenete. Viszont a kiadott hangok alapján ez se nem T-Rex, se nem Veloci Raptor - ez bizony a mi kis szuperintelligens mutánsunk hangja.

Jurassic-World-3.jpg

...Megjelenik a király logó...

- És a végén jön a fekete leves... A szelíd raptorok, amik között Chris Pratt magabiztosan motorbiciklizik. NEEE! Nem akarom! Nincs is rá szükség. Értelmetlen hollywoodi agymenés. Persze lehet azzal jönni, hogy más emberek is szelídítettek meg már például nagymacskákat... De ezek raptorok, könyörgöm! Nem akarok házikedvenc raptorokat, nem akarok genetikailag módosított, azaz szelídebbé varázsolt raptorokat. Elég bajom volt nekem már a tojásaikat visszakunyeró fajtákkal a harmadik részben. Nem kellett volna ezt fokozni.

Maga a jelenet egyébként Az elveszett világ című könyv motorbiciklizését juttatja eszembe, ami szerintem a könyv egyik leggyengébb része volt. Sajnos.

Nem felejtettünk el valamit? Vagy inkább valakit... Ha már a logón ott virít a csontváza? De...

Mindenesetre a rendező nyilatkozata szerint természetesen szerepelni fog majd a filmben a király, szóval tegyük keresztbe az ujjainkat, és reménykedjünk, hogy nem olyan gyalázatos jelenése lesz, mint a Jurassic Park 3-ban.

Összefoglalva:

A főszerepre Chris Pratt az előzetes alapján rossz választásnak tűnik, de ebből a pár képkockából messzemenő következtetéseket nem vonnék még le. A CGI rossz, de ez a bemutató idejéig még változhat. Az alapgondolat nem kedvencem, de talán nyárig megbarátkozok vele, viszont a genetikus bullshit duma, valamint a raptorok szerepe kifejezetten irritáló. Csak reménykedni tudok, hogy utóbbit csak én interpretálom rosszul.

wus-new-jurassic-world-set-photos-reveal-they-re-bringing-back-him.jpeg

A régi gárdából egy kevésbé ismert arc tér vissza Dr. Wu szerepében, akit az első regényben sokat használtak, de a filmben inkább hazaküldtek a vihar elől. De majd most... Cameókban persze lehet reménykedni, de egyébként Chris Prattet leszámítva nem rossz szereplőgárda ez, szóval bizakodok.

Arra, hogy egy újabb klasszikust üdvözölhessünk benne, kicsi az esély, de a gyalázatos harmadik rész szintjét még bőven megugorhatja. A nagy kérdés az, hogy vajon elő tudja-e hozni a felnőtt nézők gyermeki énjét, és tud-e újat mondani, miközben meg is idézi a nagy elődöt? Nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen... Én már számolom vissza a napokat. 2001-ben egy újságcikk zárómondata nagyon megmaradt bennem. Valahogy így hangzott: "Addig is készüljetek, mert négy évente Jurassic Park!". 2005, 2009, és 2013 is elmúlt már sajnos, úgyhogy nem kicsit vagyok kiéhezve az adagomra. De ez talán a cikk hosszúságából is látszik :)

Lisztes

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr586941281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.29. 16:07:40

Kérdés, miért ígéretes a premissza, amely még az első rész alapkoncepcióját is a B-horrorok szintjére üresíti ki?
Értem ez alatt azt, hogy eleve a 2. részre is sikerült egy egészen egyedi alapötletet összehozni (mármint a könyvben), de még az első rész is sokkal különlegesebb volt azzal, hogy nem 1 db szörny elszabadulását, hanem az egész park összeomlását tette meg problémának.

CGI: 7 hónappal a bemutató előtt azért ne várj sokat, kb. éppen, hogy elkezdték, inkább azt hibáztasd, aki már ennyire előre ki akarja tolni a trailert, kb. félkész effektekkel. A következő szerintem az lesz, hogy premier előtt 1 évvel jön az előzetes, és még benne lesznek a greenscreenek...

Kenuzás: az amerikai kultúrában nehezen tudom elképzelni, hogy minimális lehetőséget is megadnak a gyökereknek vízbefúlásra, főleg ilyen víztisztaság mellett, mert aztán őket perelik még be. Egy olyan helyen meg végképp nem, ahol rálép a fejedre a Stegosaurus, aztán annyi volt. Szóval nagyon menő, de ha el is jutsz ebbe a parkba, ott a folyó két oldalán lesz egy-egy kerítés, amelyek között a klórozott, kb. 10 centis vízben kenuzhatsz le 3 db mentőmellénnyel magadon, miközben fejenként 2 parkőr figyel.
Szóval fasza moneyshot, csak éppen baromira irreális.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.11.29. 16:12:39

@danialves: A premissza addig ígéretes, hogy a már megnyíló park omlik össze. A mutáns dinoszauruszról ott még nem ejtettem szót...

Egyébként feltételezem, hogy itt is kiszabadul majd minden, aminek ki kell, szóval nem egy darab szörny elől fognak menekülni két órán keresztül.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.29. 16:25:08

@lisztes: Oké, de első látásra ez így nem igazán jelenik meg a történetben. Lesz sok menekülő emberes kép, de alapvetően úgyis ez a 4 fsz. fog bujkálni a dínók elől. Mit adna ez hozzá?

Ez meg jogos, de így meg még mindig csak az elsőt kopizzák...

Beer Monster 2014.11.30. 01:27:50

Ma is sokan tartanak raptorokat.

Beer Monster 2014.11.30. 01:29:37

Az mi a bánat itt a vége felé, Süsü a sárkány is szerepel benne?

sunblind 2014.11.30. 11:05:09

Régemmég a parasztvakítás is jobb volt.
Azér a biztonsákkedvéér kéne bele pár kurvanagy robot.

Dave Campestre 2014.11.30. 12:08:43

"Persze lehet azzal jönni, hogy más emberek is szelídítettek meg már például nagymacskákat... De ezek raptorok, könyörgöm! Nem akarok házikedvenc raptorokat, nem akarok genetikailag módosított, azaz szelídebbé varázsolt raptorokat."

Ezt én mondtam egy másik blogon :) Mármint a tartalmát. Én nem borultam ki a haver raptorokon.

A másik: szerintem kell bele egy überdínó főgonosz, amitől beSARS félelmedben. Ez mégiscsak a 4. rész. Én nem háborgok azon, hogy minden részben megpróbáltak egyet ugrani "főgonosz" szempontjából. Ez biznisz. Amúgy, ha a 4. részre nem jutna semmi variancia, amiatt háborognának a népek.

A hibrid-dínó amúgy is logikus továbbgondolása a témának: előbb-utóbb elkezdünk turbózott dínókat készíteni, mert a genetika fejlődése ezt megengedi. És hát, még mindig a kapitalista szemlélet uralkodik a nyugati világban :)

Már várom, hogy a filmben mikor nyögik be a CRISPR-Cas9 genomeditáló systemet. (Nem fogják :D)

Beer Monster 2014.11.30. 16:12:55

@danialves: Igazad lehet, akkor tetessük magunkat hülyének ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.30. 16:22:50

@Beer Monster: Pl. a "tettessük" szó helytelen leírásával? ;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.30. 19:17:42

jó ötlet ez a trailerkibeszélő, lesz még ilyen a jövőben?

Beer Monster 2014.12.01. 16:18:47

Halló, arra valaki nem válaszolna, hogy Süsü hogyan kerül ide?

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.12.01. 21:17:08

@doggfather: Hát, ha elkap az ihlet, mindenképp :)

@Beer Monster: Az nem süsü, hanem a Toy Storyból az egyik játék, és az csak egy vicces kép a netről.
süti beállítások módosítása