Lisztes megmondja a tutit

Jurassic Park III / Jurassic Park III (2001)

2015. július 01. 15:00 - lisztes

Nehéz elhinni, hogy pár héttel ezelőttig ez a film volt a harmadik legjobb JP-film ever. Oké, az egész csak viszonyítás kérdése, hiszen mondhatjuk úgy is, hogy megjelenése óta ez a legrosszabb Jurassic Park rész, és sajnos nem csak egy hajszál választja el a dobogótól. Steven Spielberg a rendezői teendőket rábízta az egyik jó barátjára, aki a vizuális effektek világából lépett át a rendezőkébe. Nem túl jó ómen, de a Jumanjival a háta mögött én sem tartottam volna olyan rossz választásnak.

10797_jurassic-park-3-jurassic-park-iii.jpg

Joe Johnstonnak egyébként van sok pocsék, és összesen két darab jó filmje (Jumanji, A tűz óceánja), bár még azok is megosztják a közvéleményt... Mindenesetre én bármikor szívesen megnézem, ellenben a Jurassic Park III-mal, amit eddig kb. 4-5 alkalommal láthattam, és minden egyes alkalommal kínosabb lett. Először egyébként moziban néztem meg, méghozzá a pontos dátumot is tudom: 2001. szeptember 11-én... Igen, mikor kijöttünk a moziból, kb. akkor kezdhetett el füstölni az első torony...

A sztori szerint csodák csodájára Dr. Alan Grantnek megint nincs pénze az ásatásokra, és mivel Hammond is becsődölt már párszor, kapva kap az alkalmon, mikor egy gazdag házaspár (Paul és Amanda Kirby) felkéri idegenvezetni (persze szigorúan csak a repülőről) a Sorna sziget felett. Hamar kiderül azonban Grant, és kis Robinja, Billy számára, hogy nem valamiért, hanem valakiért jöttek a szigetre. Kirbyék a fiukat keresik, aki 8 hete (!) tűnt el a sziget mellett víziejtőernyőzve. Szóval leszállnak, és kezdetét veszi a pokol - ezúttal még a csodálkozás is elmarad, rögtön jön a futás és a sikoltozás.

velociraptors.jpg

A tuti recept szerint most annak kellett volna következnie, hogy nem, 1, nem 2, hanem mindjárt 3 T-Rex riogatja a nem is annyira gyanútlan népeket, de a készítők ravaszabbak voltak. Fogtak pár dínós könyvet, és kikeresték a "legnagyobb" húsevők közül azt, ami hosszában még a T-Rexet is meghaladta, mert az, mivel nagyobb, bizonyára durvább gyilkológép is volt. Persze nem véletlenül a T-Rex az egyik legismertebb dinoszaurusz, hiszen méretei a mai napig tekintélyt parancsolóak, de azért akadt nála nagyobb állat is:

Ez pedig a Spinosaurus névre hallgató, vélhetően mocsaras környezetben nagyobb halakra vadászó állatka volt (bár ez még nincs tisztázva, valószínűleg a grizly medve funkcióját töltötte be sok millió évvel ezelőtt). Az ok pedig nagyon egyszerű, hiszen a többi hasonlóan nagy méretű dinoszaurusz nagyon hasonló a T-Rexhez, ellenben ezzel a jószággal. Az sem volt gáz, hogy eredetileg szó sem volt róla a korábbi filmekből, hiszen mint tudjuk, az InGen nagyvállalat volt, a nagyvállalatok pedig gonoszak, és mindenféle csúnya dolgot csinálnak - ők speciel Spinosaurust hoztak létre.

jp-wallpaper-part-3-jurassic-park-2352561-1024-768.jpg

Már maga az expozíció is átlátszó Ellie magas körökben mozgó férjével, de ezt még meg is bocsátanám, hiszen a JP-filmek lényegei a dinoszauruszok, így nyilván a készítők minél hamarabb a szigetre akarnak jutni... Csak az a baj, hogy amikor már ott vannak, akkor is minél hamarabb le akarnak tudni mindent, így lesz a játékidő kb. másfél órás, ami nem szól másról, mint különböző ragadozók elől menekülgetnek. Növényevőket teljesen random módon kapunk csak (a "kedvencem", amikor az ankylosaurusokat bevágták vágókép gyanánt, mert Johnstonnak azok a kedvencei).

Az első dínó már a repülőgépen megjelenik az egész széria messze legkínosabb 10 mp-ében, Alan Grant rémálmában. Felmerülne a kérdés, hogy "Miért?", de már meg is érkezünk a szigetre, ahol aztán rögtön elüvölti magát a fenevad, és Alan rögtön rávágja, hogy ez bizony nagyobbnak HANGZIK még a T-Rexnél is. Megjelenik a Spinosaurus, amiből hiányzik minden, ami a T-Rexben megvolt: nincs tekintélye és sajnos gyenge pontja sem, így most nem elég, ha meg sem mozdulunk - bármilyen meglepő, de ettől csak szarabb "főgonosszá" válik, hiszen nagyban leszűkíti a főhőseink és közte kialakítható interakciók számát.

jurassic3-8.jpg

Aztán jön a széria újabb szégyene, a T-Rex vs Spinosaurus összecsapás a maga kb 15 mp-ével. Ilyen szinten méltatlan halált az előző két rész sztárjának el sem tudtam volna képzelni. De "hálistennek" volt még ennél is lejjebb: a simán csak okos raptorok már nem jelentenek komoly veszélyt, muszáj volt őket doktori címmel is ellátni (ezt még sikerült tovább fokozni a Jurassic Worldben). Azt viszont már tényleg nem tudom eldönteni, hogy a Pteranodon-kalitka (amit még az első könyvből loptak) eseményei sikeresen alulmúlták-e mindezt...

Ócska dialógusok, lerágott csont-szintű "valófélben lévő szülők újból egymásra találnak a bajban" sztorivonal, 8 hetet a szigeten lazán kibíró kiskölyök (a raptorok fészkétől nem messze, hol máshol), mítoszrombolás, kapkodás, és deus ex machina befejezés. 13 évesen sikerült összeírnom 50+1 komoly hibát benne, pedig abban az időszakomban még nagyon elfogult voltam bármivel kapcsolatban, ami dinoszauruszokhoz köthető. Van benne pár jó pillanat, de messze a gáz részek dominálnak - szerencsére nem volt nagy siker a mozikban, ezért a Universalnál végre leültek gondolkodni... Az más kérdés, hogy 14 évig tartott, és az irány még mindig nem a legszimpatikusabb, de legalább pozitív változtatásokat eszközöltek a franchise-on. Köszönet érte még egyszer.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr827573840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása