Lisztes megmondja a tutit

Akasztófa / The Gallows (2015)

2015. július 09. 15:00 - lisztes

Én csak egy jó horror-élményt szerettem volna a moziban. Olyan nagy kérés ez? Pedig direkt nem néztem meg előtte semilyen trailert, és nem is olvastam el, hogy miről szól a film. Lepjen csak meg. Oké, végül is meglepett: ilyen tré filmet azt hiszem idén még nem láttam moziban, pedig belefutottam már néhány gyengébb darabba. Igazából többet röhögtem rajta, mint cidriztem, és nem azért, mert a társműfaja vígjáték volna. Nem, ez egy színtiszta találtkamerás horrorfilm az USÁból.

thegallows.jpg

Találtkamerás horror: ezt a szubzsánert az Ideglelés alkotói találták ki, és hát nah, azóta nagyjából már el is virágzott. Szép volt, jó volt, köszönjük szépen, sok újat nem lehet mondani a témában (persze van még remény). Két fontos tulajdonsága van: a jó az, hogy egyrészt autentikusnak hat, másrészt mivel a szereplőket kíséri végig a kamera (már ha nem a Paranormal Activityről van szó), úgy érezhetjük, mintha mi is az események sűrűjében lennénk, és hát ez egy horrornál igencsak jó dolog tud lenni. A rossz pedig az, hogy a rángatózó kamerától idegrohamot kapunk: nem látunk semmit, és azt is szarul. Nem kellemes élmény másfél órán keresztül.

Az Akasztófa alkotói voltak olyan kedvesek, hogy elvették a szubzsáner lényegét: bár továbbra is a szereplők cipelik magukkal a kamerát, annak felvételében kb. 5-10 mp-enként vágások vannak. Ne kérdezd miért, szívbaj nélkül belevágnak a felvételbe, és ez nem egy érdektelen szakasztól szabadít meg minket, hanem simán folytatódik az aktuális esemény pont onnan, ahol belevágtak. Magyarán még arra sem vették a fáradtságot, hogy úgy tervezzék meg a jeleneteket, hogy azt vágás nélkül sikerüljön kivitelezni (ez egy találkamerás horrornál elég gáz).

maxresdefault.jpg

A vágások kb. felét azért sikerült elrejteni a gyorsan mozgatott kamera segítségével, de a többi egyszerűen kiugraszt a filmélményből. Elveszik az a varázs, a látszólagos autentikusság, amitől ezek a filmek jó esetben működni tudnak. Marad viszont a rohadt sokat rángatózó kamera, meg az indokolatlanul mindenhová magukkal cipelt kamera, meg a sötétben is tökéletes képet (és egyébként tökéletes hangot) rögzítő kamera... Örömteli, hogy egy egy amolyan crowdfunding projekt volt, de elkeserítő, hogy ilyen sz*r lett végül.

A sztori pedig jól indul. Esküszöm. A The Gallows '93-as előadásán az akasztási jelenetnél a színészcsávót véletlenül tényleg felakasztják. Bumm. 20 évvel később újra műsorra kerül a darab, és a helyi szépfiú játszaná a főszerepet, amitől a haverja úgy akarja megmenteni, hogy rábeszéli: verjék szét a bemutató előtti éjjel a berendezést. A suliba könnyen bejutnak, a díszlet is megkapja a magáét, kimenekülni azonban már nem sikerül, mert az elcseszett zár amíg ott voltak, hirtelen megjavult. A térerő is elment, net sincs, fény sincs, és valami nagyon, de nagyon meg akarja őket ölni...

the-gallows.png

Annyira, de annyira elcseszett ez a forgatókönyv, hogy arra szavak nincsenek. A gyilkosnak jóformán semmi motivációja nincs, ami van, az rémgyenge, és egyébként is: mi a f*sz? Leárnyékolja a térerőt? Megjavítja az eltört dolgokat? Egyszerre szellem, meg "klasszikus" gyilkos? Az mondjuk nem nagyon derül ki, hogy miért csinálja mindezt, de az egyébként képekkel is egyértelműen bemutatott dolgokat a biztonság kedvéért kimondatják a szereplőkkel: "Jé, ez ugyanaz a nő, mint aki...", "Azta, ez az előbb még nem volt itt!", "Ajjajj, az ajtó zárva!".

Mindezeket legtöbbször teljesen helyzetidegen szituációkban sikerül benyögni, közben meg azokra a fontos dolgokra, hogy "na de vajon mi lett volna akkor, ha úgy döntenek, nem mennek aznap éjjel oda?" nagyvonalúan szót sem vesztegetnek. Segítek: a gyilkos eredeti terve valószínűleg az lehetett, hogy megismétli a 20 évvel korábbi előadás végkimenetelét, de mivel az áldozat már korábban odatévedt, kapva kapott az alkalmon. Más kérdés, hogy ennyi erővel bármelyik próbán is megtehette volna, de kicsire nem adunk.

the-gallows-2.jpg

Némelyik szereplő hosszabb-rövidebb időre még viszonylag jól is alakít (a kamerás csávó az elején természetesnek hatott, később már idegesítő volt nagyon), de vannak botrányos pillanatok is. A végére szokás szerint még beleerőltettek egy csavart (no nem mintha nem lehetne akkora már kitalálni), ami már tényleg csak úgy hiányzott, mint egy falat kenyér... Rém idegesítő, rém klisés, néhány sz*ros jump scare effektnél többre képtelen ZS kategóriás szutyok, egy kezünkön megszámlálható jó pillanattal. Én próbáltam élvezni, de sajnos nem ment.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr827610842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása