Lisztes megmondja a tutit

Minyonok / Minions (2015)

2015. július 20. 15:00 - lisztes

Először 2010-ben jelentek meg a filmvásznon, még különösebb őket övező hisztéria nélkül, bár már akkor is voltak olyanok, akik szerint ennél viccesebb dolgot ki sem lehetne találni. Szerintem ők tévednek. És eme kijelentésemet alátámasztandó, idén megérkezett az első önálló egész estés filmjük. Ami azon felül, hogy számomra érthetetlen módon bevételi rekordok közelében kóricál, elképesztően fantáziátlan, humortalan, unalmas hulladék - pont olyan, amilyennek az előzeteséből is kinézett.

minions.png

Spin-off. Így hívják azokat a filmeket, amelyekben megteszik főszereplőnek, önálló sztorival egy korábbi film mellékszereplőit. Emlékezzünk csak a két béna Farkas-filmre az X-Men univerzumból, vagy a Madagaszkár vicces pingvinjeire... Most Gru csatlósain (merthogy a "minion" szó még véletlenül sem minyont jelent) volt a sor, hiszen népszerűek, könnyű őket megrajzolni (az Illumination Entertainment sokkal olcsóbban gyártja a Gru-filmeket, mint a konkurens stúdiók a sajátjaikat), és egyébként is marketing szempontból sok mindent lehet kezdeni velük.

És ez utóbbira rájött az Universal is. Állítólag még soha nem költöttek annyi pénzt a kapcsolódó marketing anyagokra, mint a Minyonok esetében, és ez a taktika csodák csodájára kifizetődni látszik. Minyonos Tic-Tac, minyonos banán (!), minyonos menük a Mekikben, a mozikban (idehaza 2-3 nap alatt minden moziból kipusztították a Minyonok-menüket), minyonos ruházati cuccok, plüss figurák... Már csak a Minyonos vibrátor hiányzik, bár lehet, hogy már azon is gőzerővel dolgoznak.

minions-movie-1024x563.jpg

Na, szóval a stúdió óriási hátszelet biztosított a kis sárga lényeknek: az emberek tényleg elhiszik, hogy ez most menő, mivel a csapból is ők folynak. Sőt, valószínűleg a többség még azt is elhiszi, hogy vicces, amit lát. Sárga kis babszemek flangálnak a vásznon, röhigcsélnek, szívatják egymást, és közben halandzsáznak. Mindezt 90 percen keresztül! Nem hazudok: egyszer nem nevettem, viszont az órámra annál többször ránéztem: mikor lesz már vége ennek?

A Minyonok ugyanis pontosan 90 perccel hosszabb, mint kéne. Ők olyan karakterek, akiket ki lehet bírni Gru mellett, néha-néha megszakítván a történet fő folyamát néhány vicces(nek szánt) pillanattal. De hogy egy egész estés filmet rájuk bízzanak? Az egyáltalán nem az ő műfajuk (most komolyan: ti el tudtok képzelni pl.: egy Motkány-filmet?). Ráadásul a legjobb momentumokat sikeresen ellőtték az agresszív marketing kampány alatt: az eredettörténetnek szánt 10 percben például nem sok olyan volt, amit ne láttunk volna a trailerekben korábban.

ea59a000-683e-0132-435c-0ebc4eccb42f.png

A sztori (mert hogy van) tehát ezzel az eredettörténettel indít. Megismerjük a Minyonok legfontosabb tulajdonságát, azaz, hogy szeretnek mindig egy erősebb, gonosz lényt szolgálni, és ha ilyen nem adatik meg nekik egy darabig, akkor nagyon-nagyon szomorúak lesznek. A 60-as években pont egy ilyen helyzet áll elő, amikor is Kevin, Stuart, és Bob útra kelnek, hogy találjanak valakit, akit szolgálhatnak. A "szerencsés" nyertes pedig a leggonoszabb gonosztevő, Scarlett Túlölő lesz, aki azt a nemes feladatot bízza főhőseinkre, hogy rabolják el az angol koronát.

A 60-as évek megannyi popkultúrális utalásra adhatna lehetőséget, de ezeket is kb. perc alatt elintézik, és inkább foglalkoznak azzal, hogy ez a 3 kis kretén hogyan éli meg a szerencsés véletlenek sorozatát. Ja, mert azon kívül, hogy útnak indulnak, a velük történtek többségéhez sokkal több köze van a szerencsének, mint saját maguknak (a főhős(ök)nek illik azért valamit tennie is egy filmben). Teljesen random pillanatokat pakoltak egymásra történet címén, így lehet az, hogy egy megkoronázott Minyonból kb. 10 perc alatt eljutunk egy középkori kínzókamrába, onnan meg egy óriási, Godzilla méretű Minyonig. Nincs vezérfonal, amit követhetnének.

83830185_minions-still-with-bullock.jpg

Így fullad végül totális érdektelenségbe, amit maximum úgy lehetne kibírni, ha naponta csak egy-egy jelenetet néznénk meg belőle. A Minyonok, mint film elbukik, de nagyon. A Minyonok, mint jelenség viszont sosem volt még ennyire erős, így aztán a Universal idén harmadszor is átlépheti az 1 milliárd dolláros bevételi álomhatárt. Mi pedig "örülhetünk", mert bár Steve Carell azt nyilatkozta, hogy már csak egy Gru-filmre tér vissza főszerepben, ebből a jelenlegi népszerűségből garantáltan ki fogják sajtolni az utolsó filléreket is a stúdiónál. Szóval igen, jön majd a Minyonok 2, 3, 4, 5, 6... és én csak reménykedek, hogy ennél azért feljebb rakják a megugrandó mércét, és értelmes filmek kerekednek a folytatásokból.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr377639724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása