Lisztes megmondja a tutit

Vissza a jövőbe / Back to the Future (1985)

2015. október 20. 15:00 - lisztes

Egyáltalán van olyan, aki nem látta ezt a filmet? Ha igen, akkor sürgősen menj vissza az időben a gyerekkorodba, és nézd meg akkor! Mert ezt először még gyerekként kell látni, és nem azért, mert felnőtt fejjel nem állná meg a helyét. Nem, erről szó sincs, sőt! Sokadszorra újranézve a filmet szerettem csak bele igazán, és értettem meg, hogy miért is sokkal jobb az első rész a két folytatásnál. De már megint előre szaladtam. A lényeg az, hogy hatalmas plusz élményt jelent a film nézése közben, ha nosztaligiával teszed mindezt.

yuublcdoo0ca7enhcxkl.jpg

Szerintem idehaza azok a legszerencsésebbek, akik gyermekkorukat javarészt a 90-es években élhették le - jó magam is ennek a generációnak vagyok a tagja. Nem volt túlkínálat filmekből, de az igazán jó darabok valahogy mindig megtaláltak az utat a közönség felé, még ha ahhoz egy rongyosra játszott VHS kazettára volt is szükség. A Vissza a jövőbe pedig egy igazán jó darab volt. És az is. Tömény szórakozás, egy lélegzetelállítóan izgalmas és érdekes történet, és sok-sok utalás... Amiből persze annak idején még semmit sem fogtam fel.

A sztori szerint egy véletlen folytán Marty McFly visszautazik barátja, Brown Doki időgépén 30 évet az időben, és kicsit összekuszálja a dolgokat, amikor találkozik szülei fiatalkori kiadásával. Mivel ez a találkozás megváltoztatja a dolgok rendes menetét, nagyon úgy néz ki, hogy szülei nem ismerkednek meg, és így végső soron Marty élete is veszélybe kerül. Ezért mielőtt a Doki 30 évvel fiatalabb önmaga segítségével visszautazik a jelenbe, helyre kell tennie a dolgokat a szülei körül...

back_to_the_future.jpg

Az időutazás mindig is izgalmas téma volt, és az is marad, ebben biztos vagyok. A lehetőségek korlátlanok, persze nem mindegy, hogy milyen műfajú filmmel nyúlunk hozzájuk. Mert amíg egy Vissza a jövőbe-szintű könnyedebb hangvételű vígjátéknál sok minden megengedett, addig egy komolyabb darabnál az ember óhatatlanul is a hibák után kutatgat. És általában találni is fog, mint ahogyan ennél a filmnél sem minden kóser azzal a bizonyos pillangóhatással. De anélkül, hogy ennek részleteibe belemennénk: ki nem sz*rja le?

Addig, ameddig két órán keresztül fülig érő vigyorral a számon bámulom a filmet, miközben dúdolgatom a jól ismert dallamot, addig nekem senki ne kezdjen el arról papolni, hogy a megváltoztatott múltnak a pillangóhatás miatt az alternatív jelene teljesen más lesz, és szinte biztos, hogy ilyen durva behatások után nem úgy születnek meg McFly-ék gyerekei, ahogy eredetileg megszülettek, így Marty sem jönne a világra - továbbra sem, hiába jöttek végül össze a szülei. Arról meg persze nem is beszélve, hogy mivel találkozott velük a múltban, elég furcsa, hogy 30 évvel később nem ismerik fel...

marty-guitar.jpg

Ezekből a klasszikus észrevételekből, amiket kb. mindenki felfedez magának, annyi van, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük - és mégis, nem tudok máshogy gondolni erre a filmre, mint az időutazós darabok egyik etalonjára. Miért? Mert szórakoztat, méghozzá a lehető legmagasabb fokon. Olyan zseniálisan van megírva a forgatókönyv, annyira átgondolt minden egyes jelenet, annyi a verbális és a vizuális geg, és annyi szellemes utalás van benne, hogy megkockáztatom: a pontatlansága ellenére is ez a film játszik a legjobban az időutazás témájával.

Michael J. Fox és Christopher Lloyd is telitalálat volt a főszerepekre. Foxról tényleg el lehet hinni, hogy középsuliba jár, hiába volt már ő is jócskán túl ezen az időszakon, Lloyd pedig olyan beleéléssel hozza a kicsit kettyós doki karakterét, hogy nem lehet nem szeretni érte. Lea Thompson és Crispin Glover (aki 3 ével fiatalabb a fiát játszó Foxnál) pedig szintén remek párost alkotnak: előbbi tökéletes 50-es évekbeli tinilányként, utóbbi meg úgy hozza a paródiába illő szerencsétlen lúzert, hogy mégsem lesz paródia belőle.

o-back-to-the-future-movie-facebook.jpg

A Vissza a jövőbe egy két órás non-stop utazás a fun-vonaton, ami engem egyenesen a gyerekkoromba vitt. Most, hogy újranéztem, újabb és újabb rétegeket, és utalásokat fedeztem fel benne, úgyhogy azt javaslom, hogy ha már kicsit régebben láttad, ne habozz, hiszen idehaza ismét műsorra tűzik a mozik - és hát ez egy olyan film, amit érdemes megnézni a nagyvásznon. És most gyorsan morzsoljunk el egy könnycseppet amiatt, hogy már 30 éve, hogy először bemutatták...

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr437955568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.10.21. 01:47:31

Dilinyos. Szerencses ha a 90-es evekben volt gyerek?? Muhaha. VHS-en nezni a Vissza jovobent?! Istenkaromlas! Maradjunk elfogulatlanok es targyilagosak. A 80-as ekekben volt a legjobb gyereknek lenni es moziban volt a legjobb ezt nezni a bemutatok idejen...

Mr.Treeger 2015.10.21. 12:50:26

@Chaoyang:
Pontosan. Moziban látni volt az igazi. A VHS korszak is a 80-as évek inkább. 90 után gyorsabban jöttek a mozifilmek is, videótékák nylítak, más lett az egész.

87-ben moziban látva ezt kb olyan volt mint a moziban először a Csillagok Háborúja. Bár szerintem moziban a Birodalom nagyobbat ütött.

2015.10.21. 14:07:36

Ha kukacoskodni akarunk akkor a legnagyobb poén a filmben pont az, hogy Marty ugyanúgy néz ki mint a 30 évvel azelőtti anyukájának az első nagy szerelme... vagyis George izzadhatott egy kicsit, hogy mindegyik gyerek az övé-e. ;)

Darkcomet 2015.11.14. 21:12:04

@Mr.Treeger: A Star Wars nálam mindent vitt. 1978-ban az Alfa magazin első számában írtak róla, és onnantól kezdve hegyeztem magam a filmre. 1979-ben került moziba, elővételben elfogyott minden jegy. 10 éves fejjel csak néztem ki a fejemből, hogy milyen csudákat is tudnak csinálni a filmes bácsik, és valami új dimenziókat nyitott számomra. Egyszerűen a rabjává váltam.

Darkcomet 2015.11.14. 21:14:35

@Chaoyang: Az az igazán izgalmas az egészben, hogy annak ellenére, hogy keményen szűrték a nyugati filmeket, a legjobbak, ha néhány éves késéssel is, de moziba kerültek nálunk is. Star Wars trilógia, Alien, Aliens, Terminator, Vissza a jövőbe, Indiana Jones.
süti beállítások módosítása