Lisztes megmondja a tutit

Re: A te álomadaptációd

2013. május 26. 23:08 - lisztes

Nem tudok szótlanul elmenni az Aeon Flux mai postja mellett, amiben feltették az egyik legjobb körkérdést, amit fel lehet: Milyen könyvet/játékot látnék szívesen feldolgozva a vásznon? Felsorolni is kevés lenne a mai nap már ahhoz, hogy a végére érjek a listának, amelyeken azok a könyvek vagy játékok szerepelnek, amiket már elképzeltem filmként. A Half-Life feldolgozás nálam is alap, én anno (van annak már 10 éve is) Johnny Deppel képzeltem el a főszerepet (kalózkodás előtt, viszont a 9. kapu után). Valószínűleg mára már (legfőképpen anyagi okok miatt) nem ő lenne a legjobb választás.

the_ninth_gate_2000_1284x1024_653626.jpg

Aztán ott a Heroes of Might and Magic III (a legtöbb fan kedvence), ebből egy Gyűrűk ura szerű filmtrilógiát képzeltem el mindig is (Restoration of Erathia, The Armageddon's Blade, The Shadow of Death) rendre a Dungeon, az Inferno és a Necropolis népekkel, mint ellenfelek. Egy ilyen típusú, több százmilliós büdzsét megkívánó kalandtrilógia persze halva született ötlet az esetek 99,9%-ában, de én nagyon szívesen dolgoznék egyszer ezen a projekten. No, de következzék az a 3 játék, amin már rengeteget agyaltam és elég kiforrott elképzeléseim vannak már a konkrét történetről is, nem csak a cool (vagy annak tűnő) jelenetekről:

TOP 3 by Lisztes

Maffia

A történet csak részben használná fel a játékban is játszható taxisofőrös szálat, ugyanis két főszereplővel operálna a film: Az egyik a mindenki számára ismert kisemberről szólna, Tommy Angeloról, aki egy lövöldözés után az olasz maffiához kerül sofőrként. Először csak kisebb melókban segédkezne, de megbízhatósága után egyre több mindent bíznának rá.

OYNxL.png

Cool jelenet: Korabeli autóverseny, Tommy tövig nyomja a pedált

Csúcsjelenet: Tommyból  az 60-as évek végén maffiafőnök válik, de lecsukják.

A másik szálon pedig egy rendőr beépülését követnénk nyomon az ír maffiába (nem, ez nem a Tégla). Ide is egy felemelkedés-sztorivonalat képzelek, ahol a főhős fokozatosan eltávolodik a rendőrségtől és "átáll" a bűn pártjára, míg végül meg nem szerzi az irányítást öregkorára (ez leírva irdatlan hülyén hangzik, de egy súlyos autóbaleset utáni egyetlen túlélő lenne összeroncsolt arccal és hangszálakkal, és elhitetné mindenkivel, hogy ő a "keresztapa". Igen, visszaolvasva még hülyébben hangzik).

Cool jelenet: Antihősünk és a verőlegényei elintézik az olasz maffiafőnök fiát

Csúcsjelenet: A már említett szerepcsere, öregen, ágyban, párnák közt halni meg...

Keret: A téglából lett maffiafőnök titkos személyes naplójából felolvasás Tommy Angelo kihallgatása közben, így állva össze kettejük sztorija egy egésszé.

979.jpg

Mindenképpen fiatal színészekben gondolkoznék, Michael Fassbender az ír beépülő zsarura kiváló választás lenne, az olasz taxisofőr szerepe viszont még egy nála is fiatalabb színészt kíván. Robert de Niro 40 évvel korábbról esetleg... Az egyik pénzbehajtó karakternek Gary Oldmant szeretném (nem az izmai miatt).

 

Mortal Kombat

Rögtön trilógiaként gondolok a saját Mortal Kombat adaptációmra, aminek a fő alkotóeleme a Nolan-féle realisztikus bemutatásmód, azaz semmi hókuszpókusz, semmi varázslat: hús-vér szereplők egy hihető történetben. A Mortal Kombat websorozat is addig működött szerintem igazán, amíg nem keverték bele a mesefigurákat, meg az egyéb baromságokat, hanem megmaradtak a realitás talaján.

MK-wallpapers-mortal-kombat-27864312-1024-768.jpg

Mivel itt sok szereplőről van szó, csak trilógiában lehet gondolkodni, hiszen jó pár karakter megérdemli a nagyobb szerepet. Maga a torna csak a 3. részben bukkanna fel, az első kettő egy párhuzamosan futó előzménysorozat, két fő helyszínnel:

1, Az USÁban a Jax-Sonya (itt feltűnne még Stryker is) páros nyomozna egy új, kemény drog és terjesztői után. A szálak a Hydra Roboticshoz vezetnének, akik a hajóikon csempészik be a szert az államokba és terjesztik az alvilágban Kano segítségével (öccse Jarek, és jobbkeze Baraka). Durva drogaddiktként Kabal is megjelenne. Eközben rejtélyes ember- és 'normál' rablás sorozatok gyanúsítottjaként kísérik be kihallgatásra a vak Hanzo Hasashi (ő Scorpion, fejét teljesen befedi egy koponya tetoválás).

Cool jelenet: A nyitány. 4 nindzsa (Scorpion, Smoke, Sub-Zero és Reptile) egy felhőkarcolóról egy másik felhőkarcolóra átjutva az ablakon keresztül rabol el egy védett embert a munkahelyéről az esti órákban.

Csúcsjelenet: Jax vs Kano párharc (és Jarek halála...), ahol lelepleződik a Hydra Robotics, Kano fél szemére megvakul, Jax karizmait pedig elvágják.

Keret: Scorpion kihallgatása (mivel Jaxnek és Sonyának nyoma veszett (lsd.: 3 rész))

zombie-boy-wallpaper-hd.jpg

*A Hydra Robotics elit katona páncél prototípusai a nindzsaruhák, amikhez egy másik, teljes robot páncélt is terveznek: ebből a Smoke, a Reptile és a Scorpion még kész van (Smoke robot, Cyrax és Sektor), de a Sub-Zeroból még csak a váz készült el (ebből lenne Hydro). Ezt a vázat használnák fel Jax karjaihoz. Smoke belebújik a Smoke robot páncélba, de Reptile és Scorpion maradnak a régi ruháknál, így Cyraxet és Sektort két másik ember fogja majd irányítani.

2, A kínai szálon szintén nyomozás folyna: Itt a veterán Liu Kang hadnagy és a kezdő Kai tizedes, a kínai rendőrség két tagja munkálkodna az előző eseményekkel párhuzamosan a drogügyleteken az ázsiai országban. Melyek mögött Shang Tsung állna természetesen... A nindzsák itt is megjelennének, akár csak a robotika is: egy benga 2,5 méteres, szőrös kínai fazonon lenne két plusz kéz, amit egy másik ember irányít (ez lenne Goro). A női vonalon pedig Kitana és sziámi ikertestére, az arcával Kitata hátára nőtt, és emiatt torz Mileena kapna egy szálat Johnny Cageel (Kitana egy színésznő, aki hercegnőt alakít, Cage lecsúszott színész/harcművész, közös filmjük van).

Cool jelenet: Johnny Cage vs Goro (megidézve az eredeti filmet)

Csúcsjelenet: Liu Kang vs Sub Zero ill. Shang Tsung vs Kai (utóbbiak halálával)

mortal-kombat-640x360.jpg

3, A verseny Kínában: Az egykori családi rendezvényre két cég is rátelepült: nemcsak harci, hanem technikai versengés is folyik. A már említett Hydra Robotics (Shao Khan cége) a fekete piaci ügyeknek hála nagy előnyben van, ellene a Red Dragon Electronicsnak (Raiden cége) nincs sok esélye... Az előző két rész jó és rosszfiúi is Kínában gyűlnek össze (előbbiek nem éppen önszántukból).

Red Dragon csapat: Jax, Sonya, Kitana, Liu Kang, Johnny Cage, Sub-Zero (öccse), Fujin és Raiden (muszájból)

Hydra csapat: Scorpion, Kano, Baraka, Mileena, Reptile, Reiko, Quan Chi és Shang Tsung

Cool jelenet: Minden párharc

Csúcsjelenet: Shao Khan vs Liu Kang, a nagy összecsapás Raiden halála után.

*technikai vívmányokat is bevetnének, mint Johnny Cageen a golyóálló öltöny, vagy Liu Kang tűzálló kesztyűi, stb... Elsősorban a Mortal Kombat 4 szereplői állnak közel a szívemhez és az ő képességeiket igyekszem valós dolgokkal magyarázni, amire most nem térnék ki (leírva mindig minden hülyén hangzik amúgy is).

Mortal_Kombat_4_character_selection_screen.png

Jaxnek Will Smith-t tudnám elképzelni, Sonyának 10 éve Sandra Bullockot mondtam volna, ma már nem biztos, de mindenképpen maradnék 40 felett. Shang Tsung szerepére meg Jackie Chant kérném fel és addig zaklatnám, amíg igent nem mond. Jó Liu Kangem sajnos nincs most. Kaihoz 10 éve Jet Lit mondtam volna, de ehhez a karaktrhez ő már túl öreg, maradna a G. I. Joeból Viharárnyként ismert Byung-hun Lee. Johnny Cage Ryan Gosling? Vagy túl sokat akarok? :D

Commandos

Ehhez az adaptációhoz van minden kétséget kizáróan a legjobban kidolgozott történetem, amely tulajdonképpen first draft formában 10-15 oldal híján létezik forgatókönyvként is. Mielőtt elkezdtem volna idén januárban blogolni, szabadidőmben néhanapján ezzel foglalkoztam. Egy nagy és komplex sztorit találtam ki a játék szereplőit és több pályáját is felhasználva. Erre (habár még legalább 2-szer át kell írnom, hogy bárkinek oda merjem adni) vagyok a legbüszkébb, amit életemben összehoztam írásban.

co1.jpg

Gondosan tervezgetem, de még sok helyen lyukas. Amolyan heist moziként indulna, ahol össze kell szedni a régi bandát (a történet '40-ben játszódik Párizs elfoglalása környékén, a csapat első világháborúra volt kiképezve, de a 20-as években szétengedték őket, mert nem volt rájuk keret, most viszont újra szükség van rájuk).

A 40-eseket tömörítő csapatból kettőt idejekorán szolgálatba küldtek, de fogságba estek: az első feladat az ő kiszabadításuk (Night of the Wolves-szerű kikötő támaszpont a Commandos II-ből). A sztori mozgatórugója egy új típusú Enigma készülék tervrajzainak megszerzése (úgy, hogy erre a németek ne jöjjenek rá. Illetve, ha ez nem megy, akkor a prototípusok és a tervrajzok megsemmisítése). Marokkói és srí lankai apróbb küldetések után helyeződne a film második felében a helyszín Anklamba, és az ott található kastélytámaszpontra (Castle Colditz-szerű szín). Változatos helyszínekben gondolkoztam mindig is, mint a Bond vagy az M:I mozik.

commando22.jpg

Büszkén mondhatom, hogy annyira sokrétűen van megtervezve, hogy hirtelen azt sem tudom, milyen részletet emeljek ki az egészből, így a részletezéstől most megkímélnék mindenkit. Tervezek írni (hiszen kell is) egy szinopszist hozzá (mocsok nehéz lesz), amiben 1-2 oldalban összefoglalom majd a főbb történéseket. Ezt természetesen majd postolom a blogon is, ha arra kerül a sor (időponton nem tudok mondani).

Cool jelenet: Inferno, Tread és Tiny egy mozgó vonatból szabadítják ki Spookyt (lényegesen több odafigyeléssel (és sokkal korábban) tervezgettem meg ezt a 10 perces jelenetsort, mint a Skyfall elején látható isztambuli mókát).

Csúcsjelenet: A kommandó tagjai megpróbálják menteni a menthetőt, miután megszólalt a riadó a kastély-támaszponton...

Felépítés: Mindenképpen ki kell emelni, hogy itt is, mint a Maffia esetén két főszereplővel dolgozok. A csapat rangidős tisztje Tiny, aki a kiábrándult, börtönviselt alkoholistából válik ismételten csapatjátékos hazafivá. A csapatot összetrombitáló fiatal tiszt (Bruce 'Dutch' Mayne százados) pedig az elvakult idealista hazafiból válik kiábrándulttá, ahogy a háttérben tapasztalja a dolgok menetét.

Cff6c3ce01e08ded456c0aa46300401d.jpg

A főszerepre, Tinynek csak is Michael Fassbendert tudnom elképzelni kigyúrt formában. Dutchra még nem találtam megfelelő embert. Az álomcast természetesen csupa A listás sztárból áll, de azért leírom, mert álmodozni szabad:

Inferno: Tom Hardy/Eric Bana

Tread: Jeremy Renner

Fins: Hugh Jackman/John Hawkes

Duke: Christian Bale

Natasha: Sandra Bullock

Spooky: Christoph Waltz


Hát, ennyi lenne (így is hosszú). Egy darabka álmot osztottam meg veletek és természetesen arra buzdítok mindenkit, hogy írja meg akár ide is, akár az Aeoun Flux eredeti posztja alá, hogy mit, miért és hogyan adaptálna szívesen.

Lisztes

4 komment
Címkék: Filmötletek

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr795319263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.05.26. 23:28:45

Ígérd meg, h az elsők között lehetek, akik ebből a Commandosból a first draftet (vagy akárhányadikat is tervezed nyilvánosságra hozni) megkapják! Annak ellenére, h nem játszottam vele, engem teljesen lázba hozott, nekem abszolút sikerült eladnod a sztorit.
Csak Clooneyék aztán nehogy lelőjék az egészet:
www.imdb.com/title/tt2177771/

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.05.26. 23:43:57

@danialves: Megígérem :) Csak nehéz most rászánni magam, hogy folytassam. A sok filmes írás mellett nem fér bele.
Amúgy a szemét Tarantino már lelőtte a brigantikkal :D Szerencsére az alapkoncepción túl (egy kis csapat a németek ellen) nem sok kapcsolat van. 10 éve is van már, hogy tervezgetem (ebből legtöbbször csak fejben persze).

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.27. 00:36:22

a Heroes szerintem tévésorozatként jobban működne, egész egyszerűen annyi a történeti szál, mai napig nem jutottam tovább az Armageddon's Blade-nél, sőt szerintem Martin elég sokat meríthetett belőle mikor megírta a Trónok harcát

Mortal Kombattal nem értek egyet, - te is abba a hibába esel mint az Acélember készítői, Nolan azért tudta lerántani a realitás talajára Batmant, mert ő mindig is egy képregényesen eltúlzott de REÁLIS hős volt, és olyan ellenfeleket választott akiket hihetően meg tudott csinálni (kíváncsi lettem volna egy Pókember - Gyíkkal mihez kezd)

Superman repül
Sub Zero meg fagyaszt, isten ments hogy az MK-ból realisztikus film készüljön, főleg hogy én az első mozifilmmel szinte maximálisan elégedett vagyok

mára eljutottam oda hogy ne adaptáljanak semmit jobban járok, mi lett a Max Payne-ből? a Tomb Raiderből, de még a Prince of Persiát is sikerült majdnem telibebaszni, no meg a Doom, hogy Uwe Bollra már ki se térjek

hozzá se nyúljanak egy játékhoz se, mert úgyis valami félreértett koncepciót, gagyi szereplőket kapunk

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.30. 19:22:26

na jó, mondjuk az American McGee's Alice - de hát Tim Burton hogy elbalfaszkodta, agy az Outcast
de inkább egyiket se mert csak meggyalázzák, félreértik, nem értik
süti beállítások módosítása