Lisztes megmondja a tutit

Gru 2 - Lisztes megmondja a tutit

2013. június 27. 13:47 - lisztes

A régi motorosnak számító animációs stúdiók pár éve új ellenfelet kaptak, amikor az Illumination Entertainment moziba küldte a Gru című, egyébként nagyon jól sikerült meséjüket. Azóta is főleg a Minionok kalandjait bemutató rövidfilmeket gyártanak, valamint tavaly elkészítették a Loraxot, illetve előtte benne volt a kezük a Hopp című borzalomban is. Idén újult erővel csapnak bele a lecsóba, folytatva legnagyobb sikerüket, természetesen 3D-ben. Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy ebből az egy szem ötletből is bőven meg tudnak élni, mert jövőre Minions címmel érkezik a spin-off is...

DM2-Quad-620a_1741739a.jpg

De ne szaladjunk ennyire előre: Miért is szerettük a Gru-t? Azért, mert vicces volt és kiváló karaktereket mozgatott: a gonosz, aki a szíve mélyén jó és erre szép lassan rájön, a három megacuki árva kislány és persze a sárga babszemre emlékeztető minionok, akik folyamatosan nyomatták a gageket. Utóbbiaknál számomra már akkor is rezgett a léc és sajnos a folytatásban sem sikerült jókat derülnöm rajtuk... De ennek ellenére is jól szórakoztam, hiszen a Gru második része méltó folytatása elődjének.

Szóval Gru most már igazi mintaapuka, csak a kislányoknak teljes családra volna szüksége és ahhoz ugye hiányzik az anyafigura... De ha ez nem okozna elég gondot címszereplőnknek, az Anti Gonosz Liga is felkeresi, hogy segítsen elfogni egy zseniális gonosztevőt, aki ellopott egy veszélyes szérumot egy titkos sarkköri bázisról. Gru egy kis noszogatás után belemegy: kémmunkát kell végeznie egy közeli plázában, ahová az anyag kémiai nyomai vezettek. Szerencséjére nincs egyedül, hiszen a Liga kirendeli hozzá Lucy Wildeot is, a kissé bohókás, de aranyszívű kezdő ügynököt...

Despicable-Me-2-Image-03.jpg

A történet a gyerekeknek szól - de tényleg. Szóval néha elég fura dolgok történnek, pedig ilyen tekintetben már az első rész sem volt piskóta. De ha ezeken a logikai bakikon, meg neccesen előadott fordulatokon túltesszük magunkat, minket (értsd: idősebbeket) is könnyű szerrel magába tudja majd szippantani. Ehhez nagy segítség a kellően magas számú felnőtteknek szóló poén, valamint a filmes kikacsintások: megidéződik például a Nyolcadik utas a Halál híres chestbusteres jelenete, de a végjáték is hajaz a zombifilmekben (Z világháború) látott nagyszabású menekülésekre.

A 3D szép és ennél a mesénél indokolt is. De persze csak azért, mert indokolttá teszik: látványos üldözések, érdekes megoldások és kameramozgások, grandiózus háttér jellemzi a Gru 2 kelléktárát. A kép is éles és gyönyörűen kidolgozott. A stáblistában még 3 minion bemutat egy kis műsort, amit a 3D-s hatások miatt simán megéri megnézni, annak ellenére is, hogy nem kimondottan vicces, amit produkálnak. De lehet, hogy csak én voltam túl szőrösszívű...

Despicable-Me-2-trailer1.jpg

[spoiler] Ellenben vicces az új főgonosz bemutatása: El Macho fiatal énjénél el sem lehet képzelni macsóbbat, annyi szent. Ez a karikaturisztikus visszaemlékezés kétségkívül vagányra sikeredett. Persze maga a rejtély része nem nagy szám (azért kiraktam a spoiler taget), de a kicsiknek bizonyára sok izgalmat tartogat. A film végén (jó forgatókönyvhöz illően) összeáll a kép: miért fontos a zselégyár, kihez ment át dolgozni Dr. Senkiházi, miért kapta meg ajándékba Gru a rúzs-sokkolót, stb... Azt ellenben kihagyták, hogy hogyan került a parókaszalonba a szérum. Ejnye...[spoiler vége]

Sok új dolognak kellett történnie a filmben, de szerencsére mindenre jutott - még ha neccesen is - elég idő. Az új ellenfél felvezetésén túl Grunak és Margonak is írtak szerelmi szálat, miközben Agnes pedig ismét a szomorú cukiságról gondoskodik az anyukára vágyó kislány szerepében. A lányok egyébként sajnos kicsit háttérbe szorulnak (a minionok viszont többet szerepelnek), de ez a történet (vagyis hát annak drámai része) már nem róluk szól, hanem Gru és Lucy egymásra találásáról.

despicable-me-2-gru-is-kidnapped.jpg

Bár magyar nyelven vetítik itthon (nagyon jól sikerült szinkronnal), biztos vagyok benne, hogy az eredeti hangokra sem lehet panasz: Steve Carell mellé Kristen Wiig érkezett, aki a Koszorúslányokból, vagy a Paulból lehet ismerős a hazai közönségnek (kint híres komika). De rajtuk kívül tiszteletét teszi még Benjamin Bratt, Steve Coogan, vagy a másnaposok Mr. Chowja, Ken Jeong is. A Gru 2 ha nem is olyan vicces és eredeti, mint az első rész, közel tökéletes folytatása annak - és ez bőven elég szerintem.

Lisztes

Gru 2 az imdb-n

Gru 2 előzetes

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr955380502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.29. 20:43:10

Én pont ellenkezőleg vagyok (mármint ami az első felvonást illeti):
Nekem a minionok az első rész fénypontjai voltak, és a második trailerében is gyakorlatilag végigröhögtem a jeleneteiket. Viszont nekem pont a gyerek örökbefogadós fővonal volt erőltetett. (Amúgy is már minden Pixar filmben van egy idegesítő, de aranyos gyerek, nem kéne már mindenki másnak is elkezdeni ezt)
süti beállítások módosítása