Lisztes megmondja a tutit

10 film, amiről nem gondolnád, hogy képregény alapján készült...

2013. július 28. 17:26 - lisztes

...már ha nem vagy túlságosan járatos a képregények és/vagy filmek világában. Az egyszerűség és a dolgom megkönnyítése végett én most képregénynek nevezem a képregényalbumokat (graphic novel) is, habár van egy árnyalatnyi különbség a kettő közt (akit érdekel a téma, bogarássza ki az angol wikiben a pontos definíciókat). A lista apropója pedig a Red című film folytatásának hazai megjelenése, aminek - most már gondolom kitaláltátok - szintén egy képregény az alapja.

links_comic_logos.jpg

Sokan a képregényfilmet a szuperhősfilmmel azonosítják, pedig kis túlzással a rovar-bogár fogalomzavarral van dolgunk ebben az esetben is. Azaz nem minden képregényfilm szuperhősfilm, de minden szuperhősfilm... sem biztos, hogy képregényfilm (de egyébként rohadt valószínű). Itt most elég csak a Zöld darázs esetére gondolni, ami rádiójátékként kezdte a 30-as években (akár csak a Magányos lovas), aztán később megjelent a TV képernyőn, no meg persze a képregényekben is, de eredetileg nem abból nőtte ki magát a karakter a 2011-es filmmé.

Vannak persze rendhagyó esetek, példának okáért vegyük a Kick-Ass című filmet, ami a hozzá tartozó képregénnyel együtt készült, a film és a füzetke írója egymásnak passzolták a labdát, így alakult ki a végső verzió, ami persze comic-ként előbb megjelent, de én a filmet mégsem tekinteném képregény alapján készült alkotásnak.

De elég a fecsegésből, következzen az a bizonyos 10-es lista:

10. és a +1: Red és Red 2 (2010 és 2013)

red_poster_07.jpg

Frank Moses és a nyuggerkommandó vicces akciózásait látva az embernek meg sem fordulna a fejében, hogy a karakterek egy képregényrajzoló agyából pattantak volna ki. Sehol egy köpeny, sehol egy maszk, sehol egy megmentésre váró világ. Helyette egy jókora összeesküvés és egy lista tele likvidált és még likvidálásra váró személyekkel, amin Bruce Willis és John Malkovich karakterének neve is szerepel...

A második részben Malkovich karaktere, Marvin megint gyanút fog és megpróbálja rávenni Franket, hogy segítsen neki, aki először nemet mond, de amikor megfenyegetik barátnőjét és őt magát megpróbálják megölni (amit a halálból visszatérő Marvin akadályoz meg), meggondolja magát. Ismét egy lista a ludas: egy hidegháborús titkos projekt, a Nigthshade kapcsán kerülnek főszereplőink a rosszfiúk célkeresztjébe...

9. A kárhozat útja (2002)

Tom Hanks a maffia bérgyilkosaként dolgozik, de amikor fia látja őt embert ölni és ez kiderül, munkaadója jobbnak látja likvidálni őt és egész családját. A terv csak félig sikerül, felesége és kisebb fia esik áldozatul, míg a nagyobbikkal sikerül menekülőre fogniuk a dolgot. Nyomukban egy csúnya rossz bérgyilkossal (Jude Law), próbálnak túlélni és néha keresztbe tenni a maffiának... Sam Mendes zseniális filmjében Hanks és Law is eszméletlenül jó, Paul Newmant pedig élete utolsó mozis szerepében láthatjuk.

8. A maszk

jim-carrey-the-mask-lust.jpg

Jim Carrey egyik legemlékezetesebb szerepe a 90-es évekből, közvetlenül az Ace Ventura után. Ha egy kicsit jobban belegondol az ember persze itt is egy szuperhőstörténettel van dolgunk, megcsavarva azzal az aprócska ténnyel, hogy főszereplőnk cseppet sem normális, ha felkerül rá Loki famaszkja. A gumiarcú Jim Carrey itt valóban egy gumiarcot visel és bár sokszor a jó ízlés határait súrolja a mókázása, szerintem nagyon szórakoztató és eredeti.

7. A pokolból

Johnny Depp a Hasfelmetsző Jack által elkövetett gyilkosságok után nyomoz, persze jobban tenné, ha a megoldást nem egy kínai ópiumbarlangban keresné kábultan. A Hughes fivérek nagyon jó, nyomasztó atmoszférát teremtettek filmjüknek, ami egy nagyon érdekes teóriát vázol fel a gyilkos kilétével kapcsolatban. Az eredeti képregényalbum szerzőjének, Alan Moore nevéhez olyan füzetek fűződnek, mint a Szövetség (amiből borzalmas film lett), vagy a Watchmen (amiből viszont egy rohadt jó).

6. Fejlövés

13601561855112561976ad9.jpg

Sylvester Stallone bérgyilkos karakterének társát megölik, ezért szövetkezik egy zsaruval (legalábbis kénytelen) és a gyilkos(ok) nyomába ered. Míg újdonsült társa ragaszkodik a törvényes módszerekhez, addig Sly pont telibeszarja azokat. Régi vágású akciómozinak készült, méreteset zakózott a kasszáknál, pedig vannak kifejezetten jó pillanatai is. Hiába, az R besorolás nem kedvezett neki, így hozzánk, tanulva a tengerentúli eseményekből már csak DVD-n érkezett. Nem is olyan régen értekeztem róla: Fejlövés kritika

5. Erőszakos múlt

Viggo Mortensen nem tud szabadulni a múltjától, bármennyire is igyekszik elfelejteni azt. Miután az éttermét kirabolni próbáló két fegyveressel elbánik, egy sebhelyes férfi tűnik fel a színen és bizton állítja, hogy főhősünk a philadelphiai ír maffia tagja volt... Viggo persze tagad, de aztán hamar fény derül a turpisságra. David Cronenberg zseniális filmjét képregényalbum formájában John Wagner és Vince Locke álmodta meg 1997-ben. Előbbi úriember felelős többek közt Dredd bíró karakteréért is. Az Erőszakos múlt egy kihagyhatatlan film nagyszerű szereposztással.

4. V, mint vérbosszú

V-for-Vendetta-v-for-vendetta-27694426-1920-1080.jpg

V-nek van maszkja, meg köpenye, el is bánik sok-sok rosszfiúval, mégsem süt a filmről az, hogy képregényből készült volna. James McTeigue kiváló atmoszférát teremtett a Mátrixot is jegyző Wachowski fivérek szkriptjéhez, amiben egy alternatív valóság totalitáriánus társadalmában egy rejtélyes idegen idézi meg a Guy Fawkes-i eszméket Angliában. A rendszer kialakulásának körülményeit csak kevesen ismerik, de ha fény derülne rá, összeomlana Adam Sutler kancellár diktatúrája... A film David Lloyd képregényalbuma alapján készült. A kritika hamarosan olvasható lesz majd a blogon.

3. Hasonmás

Már megint ez a Bruce Willis... Többféle képregényfilmben szerepelt (Sin City, Red, Túl a sövényen és ez), mint bárki más szinte(Ryan Reynolds azért felveszi vele a versenyt), mégsem ezek a szerepek a legemlékezetesebbek tőle. A Hasonmás egy olyan világba helyezi nézőjét, ahol már jóformán nem is mennek az emberek az utcákra, maguk helyett az otthonról irányítható Surrogate robotokkal intézik mindennapi dolgaikat. Valaki viszont elkezdi gyilkolni a jónépet, ezeken robotokon keresztül sütve ki az agyukat, így főhősünknek ki kell lépnie az otthon biztonságából, hogy felgöngyölíthesse az ügyet...

2. Oldboy

500full.jpg.gif

A 2003-as koreai filmhez most érkezik Spike Lee remakeje, Josh Brolinnal a főszerepben, a trailer alapján erősen amerikásítva. A film a "Bosszú" trilógia középső darabja, ami egy manga alapján készült... nagy vonalakban. Főhősünket rejtélyes okokból 15 évre bezárják egy szobába, ahol egyetlen kapcsolata a külvilággal a TV, amiből többek közt megtudja, hogy feleségét meggyilkolták és ő a bűntény gyanúsítottja. A film, ami után mindenkinek megjön az étvágya egy kis nyers polipra és amit számomra kicsit érthetetlen módon hatalmas kultusz övez.

1. Feledés

Tom Cruise és munkatársa az idegenek inváziójának sikeres kivédése után ramaty állapotban lévő Földet gondozza serényen: a tengervízből energiát kinyerő erőműveket és az azokra vigyázó drónokat tartja karban, mert a lakhatatlan bolygón még akad néhány földönkívüli, akik megpróbálják szabotálni tevékenységét... Legalábbis ez a látszat. Joseph Kosinski saját, publikálásra nem került képregényalbumát adaptálta filmvászonra: bár nem túl eredeti (azaz hogy szinte minden mozzanatát korábbi sci-fikből kölcsönözte), mégis egy egész jó kis mozi született belőle, lenyűgöző látvánnyal és érdekes (de nem túl meglepő) csavarokkal. Elismerem, hogy ez a példa sokban hasonlít a Kick-Ass esetére, de ennél a filmnél legalább 3 évvel korábban kész volt a képregényalbum, hiszen a megfilmesítés jogait már 2010-ben eladta a mi Józsink. Feledés kritika

Természetesen ezeken felül is akad szép számmal olyan film, amiről nem feltétlenül gondolná az ember, hogy az alapja képregény: Én speciel már a Wanted kapcsán is meglepődtem, de olyan filmek maradtak le a listáról, mint a Tétova tinédzserek, az Időzsaru, a Vakító fehérség, a Jonah Hex, vagy a Howard, a kacsa. Ezek többségét nem láttam, vagy épphogy csak kicsúsztak ebből a 10-esből... Titeket melyik lepett meg a legjobban?

Lisztes

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr535406198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.28. 18:17:36

Ez a Feledés nem valami olyasmi volt, amit Aronofsky szokott csinálni? Azaz, hogy megírja a filmet képregényben, aztán ezzel áll neki pénzt kuncsorogni a stúdióknál. Mert pl. ha így vesszük, akkor a Noé is képregényből készül jelenleg.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.07.28. 18:32:21

Hol a Penge? :D Számomra az volt a legmeglepőbb :D

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2013.07.28. 21:02:48

+ Howard, a kacsa
Jonah Hex
Tank Girl
Judge Dredd
A szövetség
Barb Wire
Wanted
A pap

stb. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.28. 21:18:39

@FroG: hogy hogy? Már annak az elején is volt Marvel logo. ;)

@Kővári György Márió: ezek nem nagyon meglepőek.

kavicsq 2013.07.29. 07:50:41

Miért meglepő az Oldboy kultusza?

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.07.29. 09:36:21

@kavicsq: Mindenki ajánlotta. Megnéztem. Csodát vártam. De elmaradt. Nagyjából ennyi. Lehet, hogy rossz pillanatomban néztem és egy második megtekintés segítene rajta, de jelenleg így érzek iránta. Magával a ténnyel, hogy kultusza van, semmi bajom, csak nekem anno nem jött át, hogy miért.

bigmac 2013.07.29. 19:39:30

Engem a kárhozat útja lepett meg legjobban..

tjunior 2013.07.30. 13:57:37

V mint Vérbosszú David Lloyd ÉS Alan Moore képregényéből készült. Alan Moore-t kihagyni elég nagy mínusz.
Az Oldboy meg szimplán zseniális.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.07.30. 20:06:30

@tjunior: Se az imdb, se a film végi stáblista nem említi Alan Moore-t, meg lehet nézni. A wikipédián van róla szó egyedül, de én nem abból dolgoztam. Most már csak azt kellene megfejteni, hogy Moore miért nem kapott kreditet érte.

tjunior 2013.07.30. 23:16:39

@lisztes: Alan Moore gyűlöli a képregényei megfilmesítéseit, pl. A szövetséget látva nem is csoda. Szerintem itt van a kutya elásva.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.31. 08:26:33

@tjunior: @lisztes: meg ha teheti és megkérdezi hozzá se járul, hogy film készüljön belőlük. Csak ugye a kiadóké általában a jogok nem a szerzőé így csak sírni, meg tiltakozni tud, de tenni komolyan semmit. :S

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.08.02. 18:43:40

@lisztes: mert azt mondta hogy ha bárhol feltüntetik perelni fog, gondolom wikipédián nem tud ott azért szerepel

ebből egyedül a Kárhozta útja meg a feledés volt számomra a meglepő

ezen az Oldboy gifen meg félpercig gondolkoztam hallucinálok e :D
süti beállítások módosítása