Lisztes megmondja a tutit

Az odú - Lisztes megmondja a tutit

2013. augusztus 18. 15:00 - lisztes

Elfeledett börtönben játszódó filmek után kutatva nini milyen kincsre leltem! Tulajdonképpen Az odú maga A börtönös film. Ennél autentikusabban ezt már nem is lehetne csinálni: megtörtént eseményt dolgoz fel (ez még nem nagy kunszt), minek során 5 rab kiásta magát a cellájából 1947-ben. Közülük hárman kivették a részüket a film készítésekor (a díszletek hitelességére tehát egy rossz szavunk sem lehet), mi több, az egyikük konkrétan eljátszotta a főszerepet, vagyis saját, 13 évvel korábbi önmagát is.

letroujacquesbecker1960.jpg

A film alapjául szolgáló regény (és részben a forgatókönyv) írója szintén megjárta a börtönt, egészen pontosan halálra is ítélték, csak apuci közbenjárására kegyelmet kapott. Volt ő gengszter is, meg minden, szóval tudta, mi fán terem a bűnözés. Ilyen emberek munkája nyomán készült tehát el Jacques Becker utolsó mozija, mivel sajnos az utómunkálatok befejezte után két héttel, viszonylag korán, 46 évesen elhalálozott. Sokan a valaha készült egyik legjobb francia filmnek tartják és hát ki vagyok én, hogy ellent merjek mondani nekik?

A főszereplő négy rab új lakótársat kap pár négyzetméteres cellájába és mivel épp szökést terveznek, kénytelenek megbízni benne. A terv roppant egyszerű: feltörik a börtön padlóját, miután a parkettát óvatosan eltávolították, leásnak az alagsorig, ahol aztán a szennyvíz csatornarendszerén keresztül meglóghatnak. Az egyedüli komoly akadály egy betonfal, ami olyan erős, hogy úgy döntenek, hogy pár éjszakát felölelő munkával inkább körbeássák azt. Vajon sikerül mindezt lebukás nélkül végrehajtani? Vajon jól tették, hogy megbíztak az új jövevényben? Vajon meg tudnak így szökni?

le trou becker criterion PDVD_008001.jpg

A kicsit több, mint 2 órás játékidő szinte fel sem tűnik, annyira jól adagolják a jeleneteket. Azt hiszem, hogy az sok mindent elárul, hogy nem tudtam abbahagyni a filmet és fennmaradtam éjjel egyig, pedig másnap korán kellett kelnem. Mert ahogy létezik "letehetetlen könyv", úgy létezik "abbahagyhatatlan film" is. Pedig aztán néha jó hosszú vágás nélküli jelenetekben csupán azt mutatják, ahogy a főszereplőink feltörik a betont, vagy éppen ásnak valamit...

Muszáj külön kiemelnem egy egyszerű jelenetet, amiben mindössze annyi történik, hogy két rab sétál (feltérképezik a börtön alagsorrendszerét). Ugyanis olyan hatásos a vizualitása, hogy azóta is többször visszagondoltam rá. Pedig a film fekete-fehér, a kamera meg egyszerűen statikusan vesz fel és mégis: ahogy főszereplőink egy sötét folyosón végighaladnak, egyre távolodva a kamerától egyetlen fényforrásukkal (ami egy borszeszégőre emlékeztet), az egyszerűen pazar, maga a gyönyör (sajnos képet nem találtam róla). Az efajta megoldásokat is érdemes tehát itt figyelni.

le trou becker 1.JPG

[spoiler]Szintén muszáj megemlítenem a film végi eseményeket is, de ezt a bekezdést tényleg csak akkor olvasd el, ha már láttad a filmet, vagy nem érdekel különösebben a lezárása! Szóval ugye a szökés végül nem sikerül, mert az új lakó elárulja őket és bár a filmben ez nincs bemutatva (vagy legalábbis nincs kihangsúlyozva), tökéletesen érthető a motivációja: ő rövid időn belül szabadlábra kerülne (hiszen a felesége visszavonta a vádakat), de ha megszökik, akkor bűnözőt csinál magából, ha pedig nem megy velük, akkor is bűnrészessé válik (lévén tudnia kellett a munkálatokról). Ebben a patthelyzetben a legtöbben ugyanazt tették volna, mint ő szerintem.[spoiler vége]

A színészi játék tekintetében sem tudok panaszkodni: mindenki hozza, amit kell, még az amatőr (a bevezetőben említett tényleges rab) Jean Keraudy is, akinek ez volt élete egyetlen filmszerepe. Otthonosan mozgott a díszletek közt (na jó, ez gonosz volt) és jól állt neki a szerep. De mind az öten öt markánsan különböző személyiséget hoznak, ami miatt egyrészt könnyű követni, hogy ki kicsoda, másrészt mindig lehet találni valakit, akivel az adott pillanatban épp szimpatizálhatunk.

3142919964_1_4_3rZcK1H3.png

A börtönbéli szociális tereket teljesen hanyagolták, itt csak a 6-os cella lakói azok, akik érdekesek. De nagyszerűen bemutatják ebből a nézőpontból is a börtönkörülményeket, a napi rutint, az apró kis cseleket, amikkel a rabok tudnak egymással kommunikálni, vagy amikkel átverik az őröket, valamint mindezen felül a cellalakók közti önzetlen bajtársiasságot. Az odút tehát látni kell, sajnos azonban itthon nehezen beszerezhető, még magyar felirat sem létezik hozzá, csupán angol. De ez ne szegje kedvetek, mert megismétlem: ezt a filmet látni kell.

Lisztes

Az odú az imdb-n

Az odúról talált egyetlen videó a youtubeon...

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr365454375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.08.31. 15:43:18

Ezt a filmet angol felirattal láttad?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.11. 21:00:55

No én is megnéztem. Köszi, hogy felkutattad, írtál róla, valószínűleg miattad létezik azóta ez a film magyar felirattal. amióta felfedezted nekünk. Nekem személy szerint az Egy halálraítélt megszökött jött be jobban, de ezt is nagy kár lett volna kihagyni. Kicsit féltem, hogy unalmas lesz, de gyorsan elment ez a 130 perc.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.12.11. 21:05:48

@Santino89: Természetesen a feliratfordító és a rls elkészítőjének az érdeme (én max. 0,1%-ot adnék magamnak), de kicsit meglepődtem, hogy ezt a posztot linkelték és tőlem idéztek a legnagyobb hazai torrentoldalon a film feltöltésénél :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.11. 22:04:25

@lisztes: kár szerénykedni, ha nem hívod fel rá a figyelmet több módon is (nem véletlen, hogy a blogot linkelték), akkor valszeg sose készül el. Nyilván a fordítónak is nagy respect, de neked is jusson belőle.
süti beállítások módosítása