Lisztes megmondja a tutit

Elysium - Lisztes megmondja a tutit

2013. augusztus 24. 15:00 - lisztes

Maximus után Max is el szeretne jutni az elíziumi mezőkre. Mindketten elhagynák a Földet (a hadvezérből lett gladiátor meghalna, mai filmünk főszereplője pedig űrhajóba szállna), pedig ha tudnák, hogy rossz helyen keresik... Mert én már voltam ott. Párizsban van. Nem nagy cucc, tele van boltokkal, meg minden. Szép, szó se róla, no de ekkora áldozatot hozni nem éri meg érte... Neill Blomkamp, a rövid idő alatt leghíresebb dél-afrikai rendezővé avanzsáló fenegyerek azonban mégis egy ilyen sztoriból készített filmet. Az eredmény?

ElysiumDamonBigPosterNew590June.jpg

Csalódás. Nem nagy, de akkor is az. Nagyjából a Tom Cruise-féle Feledéshez tudnám hasonlítani: szép-szép, egyszer meg lehet nézni, még a mozijegyet sem bántam meg, de semmi több. És igen, a District 9-nal berobbanó, rögtön rendezőzseninek kikiáltott Blomkamptól ennél többet várna az ember. Habár talán az túlzás lenne, hogy a sztori videójáték egyszerűségű, de attól még tényleg nem nagy szám. Lehet, hogy egyedül vagyok vele, de nekem a film második fele jobban tetszett.

Mert az elsőben Blomkamp keserű jövőképét láthatjuk: elszegényedett, túlnépesedett, elüvegházhatásosodott Föld, ahol a csóró többség lakik és menő űrkéró pálmafákkal a tehetősebbeknek, a bolygónk körül keringő szekérkerék alakú űrállomáson. Vagy minden, vagy semmi: szimpla szegény-gazdag ellentét és utóbbiakat csak azért kell utálnunk, mert van pénzük a limitált javakra. A gettó szerű Földön pedig örülj, hogy van munkád és tűrd, hogy a rendfenntartó robotok (szinesfím!!!) agyonvernek egy poénod miatt...

Elysium-5.jpg

Az volt a baj vele, hogy ez bizony egy elcsépelt jövendölés, ilyet már bemutatott nekünk jó pár film és a szeméttelepeken élő szegény emberek nem a jövő, hanem a valóság. Nincs ebben semmi eredeti, szóval maradt a felturbózott Matt Damon vs robotok és felturbózott zsoldosok küzdelem, ami viszont nagyon szépen koreografált, izgalmas és látványos ~1 óra volt. Ebben sem volt sok új, de legalább ezt nem is próbálták új papírba csomagolni. És inkább ezt nézem kikapcsolódás gyanánt, mint a putriban gengelő koszos embereket...

A kamerarángatásoktól most sem sikerült megszabadulni, pedig a több, mint 100 milliós büdzsé azért már sokkal több lehetőséget kínált a látvány elénk tárására, mint a District 9 harminc milliója. De ettől függetlenül azért bőven élvezhetőek az akciójelenetek meg a csihi-puhik. Ráadásképp van pár menőn feltunningolt (AK-47) és néhány futurisztikus fegyver is. Geekorgasm! De a legszebb azért mégis csak maga Elysium: én is ott szeretnék élni, pusztán a kilátás miatt... Szóval igen, Blomkamp jól bánik a pénzzel, meglátszanak a filmre költött milliók.

ElysiumTrailer.jpg

Viszont a forgatókönyv... az mellé ment. A Smoking Barrelsnél danialves kolléga már nagyon jól összefoglalta a lényeget. Kezdve a főszereplő nyálas (és tipikus) háttértörténetével, a megalapozatlanul, szinte a semmiből behozott exoskeletonon keresztül a végső nagy dicső tettéig... És tele van blődségekkel. Eltört a karod? Áh, begipszeljük, másnapra kutya bajod. Halálos sugárzást kaptál? Vedd be ezt a gyógyszert és másnap kutya bajod (de azért 5 nap múlva meghalsz). Hasba szúrtak és összeestél? Bekötözünk és másnap kutya bajod...

Klisés és kiszámítható, ami miatt kicsit még haragudni is lehet rá, hiszen ilyenkor mindig az az érzése a nézőnek, hogy azt hiszik róla, hogy hülye. Mert higgyem el, hogy az illegális bevándorlók ellen semmi védelmi rendszer nem véd a "habitátumról", azokat a Földről kell megállítani. Mert higgyem el, hogy Elysium irányítóközpontjában egy nyamvadt robot sincs a rendet fenntartani. Mert higgyem el, hogy a csodatévő ágy meggyógyítja még a szétroncsolt arcot is és visszahoz a halálból, de egy adathalmazra telepített biztonsági rendszer kinyír úgy, hogy még az sem képes újraéleszteni...

elysium06.jpg

Én csipázom Matt Damont, jó arcnak tűnik úgy általában és azt sem feledem, hogy nem csak színésznek kiváló, hanem az írásban is jeleskedik. Általában. Az Ígéret földje, amit legutóbb ő írt, alibi sztorival futott, ebben a filmben pedig az egyik legrosszabb karaktert kapta meg. Egyik miatt sem repes a szívem. Nem hozza rosszul, Bourne óta tudjuk, hogy akciósztárként is remekül működik a fickó, de valami mégis hiányzott... És nem a haja.

Nála rosszabbul csak Jodie Foster járt, akinek karakterét a gonosz, mert gonosz logika alapján kreálta meg az író és mint ilyennel, semmi említésre méltót nem is tudott kezdeni. Pedig ugyanolyan jól hozza az erős nőket, mint a kiszolgáltatottakat. Sharlto Copley Krugerje, bár ugyanazon logika mentén készült, mind Foster védelmi miniszter asszonya, lényegesen emlékezetesebb. Ő egy agresszív zsoldoskatona, neki ilyennek kell lennie. Ráadásul az olyan elejtett félmondatok, mint "Pedig meg akartam gyógyíttatni a lányodat" még valamelyest mélyítik is a karaktert: se nem nyomornegyedlakó, se nem elysiumi polgár, neki nem érdekei, csak küldetései vannak.

elysium-wagner-moura-matt-damon.jpeg

Személyes kedvenc, mint oly sok filmben ezidáig, most is akadt: a Spidert játszó Wagner Mourát az Elit halálosztók 1-2 óta ismerem és kedvelem, a Carandiruban is egész ügyes volt pár évvel korábbról, most meg egyenesen a legszerethetőbb és legösszetettebb karaktert hozta kiválóan (és még a szinkront is eltalálták hozzá). És bár nem csak miatta érdemes azért megnézni az Elysiumot, de sokat emelt az év egyik legjobban várt sci-fijének a fényén. Ha tetszett a Feledés, akkor ez is fog.

Lisztes

Elysium az imdb-n

Elysium előzetes

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr475471902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.08.24. 16:58:50

Bakker, Wagner Moura, én meg csomót gondolkodtam, hogy honnan ismerős ez az arc :D

"Ha tetszett a Feledés, akkor ez is fog."
Rögtön itt vagyok én, hogy megcáfoljam :D

De le is írom, hogy miért: a Feledés sem volt egy bonyolult film (ill. amiben az volt, azt is lopta máshonnan), de legalább jól kreált ebből az egyszerű történetből valami drámai töltetet, engem sokkal jobban meg tudott érinteni. Na meg ugye Claudio Mirandát még csak egy mondatban sem lehet emlegetni az Elysium operatőrével.

Amúgy szerintem a törött karja az exoskeleton miatt gyógyult meg (illetve szerintem nem gyógyult meg, csak irrelevánssá vált a külső váz miatt). De ha már itt tartunk, egy kis ügyességgel remek plot device (apropó, kifejezésmagyarázó posztnak lesz folytatása? :D) lehetett volna ebből a külső vázból. Kb. két mondatot vett volna igénybe, hogy megmagyarázzák, hogy valahogy elnyomja a sugárbetegség tüneteit, és kész. Csak ez a forgatókönyv tényleg ennyire félkész volt.

A robotokhoz:
www.youtube.com/watch?v=VTnxP7e7-YA
(a Chappie is elvileg ezt a koncepciót használja majd fel)

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.08.25. 13:56:52

@danialves: A gipsz is felfoghtó exoskeletonnak, még sem látok begipszelt lábbal futni embereket :)

Amúgy a sugárbetegség tüneteit a gyógyszere nyomja el, szedi is rendesen, csak ez épp akkora b*romság, hogy ihajj :)

A Feledésnél ez egy fokkal eredetibb és koszosabb volt, viszont az Elysium giccses vége hazavágta ezt a kicsi előnyét is.

evil demon satan devil 2013.08.25. 14:12:52

@lisztes: bazmeg, ezen az alapon a rákot és a szétrobbant fejet gyógyító varázsdobozt nem kérdőjelezed meg? az is akkora baromság ezen az alapon, mint a sugárbogyó, amitől nem érzed a tüneteket
sztem ilyen ne nézzen meg egy sci-fit, aki az ilyen "hülyeségeken" kiakad
pont az a jó a sci-fiben, hogy mese, valamikor lehet hogy valóság lesz, de mai ésszel ilyeneket nem tudunk felfogni(nem is kell, mert akkor csak kritikusi hülyeségeket fogunk dobálni...)

a feledésnél volt hasonló okoskodás egy fórumban, hogy miért hozzánk jöttek vízért az idegenek, mikor a világegyetem tele van ilyen-olyan formában vízzel? mert ehhez volt kedvük, nem mindegy? :D

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.08.25. 14:18:55

@fordán tamás: Nem az a bajom, hogy csodabogyó, hanem az, ha már tényleg ennyire fejlett az orvostudomány, akkor miért nem olyan szert kap, ami meggyógyítja, nem csak a tüneteket enyhíti :)

Annyi más módon be tudták volna hozni a határidő dramaturgiát, nem kellett volna pont ezt a kényes sugárzás-témakört bolygatni... A mérgezéses dolgoknál a tünetek az anyagcsere felborulása miatt keletkeznek, azokat meg max enyhíteni tudod, elnyomni nem.

Jó, értem, sci-fi :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.08.25. 14:27:32

@lisztes: Nézd, ha már ott tartunk, hogy ráraknak egy hidraulikus valamit, és attól szét tud ütni egy robotot, anélkül, hogy eltörné a kezét, akkor a meglévő törését is bőven meg lehetne magyarázni.

Amúgy amikor először bevette a gyógyszerét, még erősen haldoklott, aztán meg hirtelen semmi baja nem lett, sőt, emberfeletti erőkifejtésre volt képes, ahelyett, hogy csendesen kiszenvedett volna. Erőltetett és átgondolatlan volt ez a sugárbetegség is, ennyi a lényeg.

De nekem a Feledés patyolattiszta posztapokaliptikus világa (amit azért nem sok helyen láthattunk idáig) még mindig eredetibb volt, mint a 23. ilyen "mindenki mexikói, mert a gonosz gazdagok kizsákmányolják őket" alapfelállás.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.08.25. 14:29:55

@danialves: Speciel az "egész Los Angeles kreol" felállás szimpla előrejelzés a demográfiai változások alapján :)

Azért a Feledésben is volt kosz rendesen, Freemanék nem gyakran söpörtek fel, az volt az érzésem :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.08.25. 14:35:07

@lisztes: Tényleg ez lesz, de ezért sem volt benne igazán fantázia. A jelenlegi felállást nagyították fel gyakorlatilag.

A Feledésben meg a másik fele volt az eredeti, Freemanék tényleg már inkább egy standard posztapok közösség voltak. De azért Cruise-ék háza a Mauna Keán filmezett naplementével meg az izlandi táj... (Bár én bevallottan tájbuzi vagyok, úgyhogy lehet, h csak ezért jött be.)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.08.25. 14:38:36

@lisztes: "ha már tényleg ennyire fejlett az orvostudomány, akkor miért nem olyan szert kap, ami meggyógyítja, nem csak a tüneteket enyhíti "
Mert a gazdagok köcsögök és nem adnak, éééértem? :D
Pont erről szól az egész film, hogy meggyógyíthatnák az egész világot, de nem, mert ők ilyen gyökerek.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.08.25. 15:32:59

@danialves: ...igen, aztán a végén meg mindenkit meggyógyítanak, ami persze tök jó, de ha eddig is a túlnépededés volt a probléma a Földön, akkor most jön csak az igazi demográfiai bomba...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.08.25. 15:46:56

@α Ursae Minoris: Na igen, tipikus hollywoodi film, "boldogan éltek, amíg meg nem haltak", csak arról nem beszél senki, hogy hogyan is lehet boldogan élni, amíg meg nem halunk
süti beállítások módosítása