Lisztes megmondja a tutit

Fortress - 33 emelet mélyen a pokolban - Lisztes megmondja a tutit

2013. augusztus 31. 15:00 - lisztes

Magam is meglepődtem, mert olyan sok hasonlóságot nem sikerült felfedeznem, de a Fortress a Stallone nevével fémjelzett A bosszú börtönében című film futurisztikus remakeje. Ha maradtak volna az eredeti koncepciónál, akkor Arnold Schwarzenegger játszotta volna a főszerepet. Gondoljunk csak bele: Stallonét Arnie remakeli... De végül Az utolsó akcióhős miatt kihátrált a projektből (egyébként szerintem jól tette) és a nevének hiányában a költségvetést is megnyirbálták cefetül, ezért lett a film olyan, amilyen...

Fortress.jpg

Legalábbis szeretném azt hinni, hogy megint az a fránya pénz a ludas, nem pedig egy tehetségtelen bagázs és az ő kontármunkájuk. Oké, aláírom, a filmnek van egy sajátos bája és hangulatvilága, ami miatt lehet szeretni, de egy olyan embernek, mint én, aki most, több mint 20 évvel a megjelenése után látta először felnőtt fejjel, már csak a kínos dolgok bökik a csőrét. Szóval az elgondolás tényleg jó (futurisztikus börtön a föld alatt), csak a kivitelezés lett problémás.

A Fortress jövőképében a túlnépesedés ellen szigorú törvényeket hoztak: 1 nő csak egyszer szülhet. Főhőseink megszívták, mert első gyerekük meghalt, de egy szerencsés véletlen folytán az asszonynak rosszul kötötték el a petevezetékét, így újra teherbe eshetett. Egy ellenőrzés során azonban lebuknak, így mindketten a Fortress nevű, cégtulajdonban lévő börtönbe kerülnek, ahonnan lehetetlen megszökni: az emésztőrendszerükbe egy chipet ültetnek, ami jobb esetben fájdalmat, rosszabb esetben pedig halált okoz, szóval - mivel szinte minden lépésüket figyelik - nem éri meg rosszalkodni.

4.jpg

Erőltetett megoldások jellemzik a filmet: ezek mind arra kellettek, hogy a sztorivonal a kigondolt mederben haladhasson. Így például a jövőben tilos az abortusz (miért is?), de a babának semmi baja se lesz, ha a kismamát a már említett chippel jól leszedálják... Hogy legyen egy kis izgalom a végén, természetesen olyan beavatkozásra küldik a szülni készülő nőt, amit csak a gyerek élhet túl (miért is?), így aztán főhősünk kénytelen hamarjában rambózni érte.

De folytathatnám a sort a szökési kísérlet közben gőzzel fokozatosan elárasztott szellőzővel (ahonnan így a rendre kinyíló csapok elől pont el lehet menekülni), vagy a "szuperkatonának" mondott cyborgokkal, akik képtelenek leadni egy pontos találatot, miközben exkatona főszereplőnk egy nyamvadt gépfegyverrel küldi a másvilágra valamennyit... A csúcs egyértelműen a hacker rabtárs, aki egy "Install D-Day virus" paranccsal teszi ártalmatlanná a mindent figyelő szuperszámítógépet. Ezek a gagyi B filmes megoldások számomra teljesen hazavágták az élményt.

fortress_1992_portrait_w858.jpg

Nézzük, mi az, ami jó: a hasba ültetett chip remek gondolat, az ezzel fenntartott rend kegyetlen jövőképet tár elénk. A sárga és a piros vonal átlépésének következményei (fájdalom, illetve halál) is jó ötlet, kár, hogy ezt a későbbiekben egyáltalán nem használják ki (pl.: a szökésnél vagy az előkészítésénél). És természetesen érdekes elgondolás az is, hogy az egész hely a sivatag kellős közepén, a föld alatt van és a rabokkal folyamatosan bővíttetik.

A színészi gárdából hárman lehetnek ismerősek a közönség számára: az elengedhetetlen fiatal srácot alakító Clifton Collins Jr.-nak időrendben első börtönlakó szerepe (ezt még Az utolsó erőd és az A kísérlet 2010-es amerikai verziója követte), hozza azt, amit elvárunk tőle (kölyökképű és kell neki egy mentor). Kurtwood Smith a félig ember, félig robot romantikázni vágyó börtönigazgatóként és "tökéletesre alkotott emberként" inkább vicces, mint félelmetes, nem lehet komolyan venni antagonistaként.

5_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

És természetesen van nekünk egy Christopher Lambertünk, aki sajnos nem túl hihető a badass katona szerepében, különösen amikor verekszik egy 2 méteres benga állattal. De összességében illik a filmbe: egy nem túl tehetséges, de szerethető színész egy nem túl jó, de szerethető sci-fiben... Aminek 2000-ben készült egy folytatása is (ez már az űrben játszódik), de őszinte leszek: az első rész nem hozta meg hozzá a kedvem, főleg nem úgy, hogy az előjelek alapján rosszabbra kell számítsak.

Lisztes

Fortress - 33 emelet mélyen a pokolban az imdb-n

Fortress - 33 emelet mélyen a pokolban előzetes

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr585465604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. No 2013.11.27. 10:43:30

Ezt még moziban láttam a bemutatója idején, és egyetlen éles emlékem a filmről az a jelenet, amikor a Kurtwood Smith által játszott börtönigazgatóról kiderül, hogy ő is cyborg. Ott lóg valami csöveken és kifordult szemekkel hörögve vergődik, mire egy borízű hang a nézőtérről: Hokigép! A kitört röhögés agyonvágta a film teljes hátralévő részének feszültségét.
süti beállítások módosítása