Lisztes megmondja a tutit

Démonok között - Lisztes megmondja a tutit

2013. szeptember 25. 15:00 - lisztes

Csalódás. Lehet, hogy ez az egy szó elég lenne ehhez a filmhez kritika gyanánt, de azért kifejtem. Na jó, kicsit igazságtalan vagyok, mert illene megvárnom ezen sorok megírásával az első éjszakámat, hátha reggelre összehugyozom magam és megváltozik a véleményem. Mert jelen állás szerint az van, hogy az év legfélelmetesebbnek mondott horrorfilmje egy cseppet sem volt az. És ezt nem rajkodásból írom, egyszerűen én egy kicsit sem paráztam rajta.

The-Conjuring-poster.jpg

Pedig pontosan emiatt néztem meg, ezért jogosnak tartom a csalódottságomat. Annak idején (tavaly), a Fekete ruhás nővel rendesen meggyűlt a bajom, azon biza' durván összesz... szóval értitek, féltem. Még úgy is, hogy volt egy szakasz benne, amiben kb. 10 percig más sem történt, csak jött az újabb és újabb ijesztgetés - komikussá téve az egészet. A Démonok közöttben ilyen töményen szerencsére nem kapjuk a pofánkba a dózist, sőt, talán pont az ellentettje igaz: alig van benne komoly paráztatás.

A Perron család beköltözik a frissen vásárolt vidéki házukba és nem sokára mindenféle furcsa dolog kezd történni, amire racionális magyarázat nincs. Ezért aztán, amikor kezdenek elfajulni a dolgok, a híres szelleműzők, Warrenék segítségét kérik, akik rögvest meg is állapítják, hogy egy rakás rossz szellem van a házban... Szóval ördögűzni kell a kérót (mert hogy azt is lehet), amire viszont vatikáni engedély kell, amihez meg bizonyítékra van szükség, úgyhogy fogják magukat és kamerával meg fényképezőkkel felszerelkezve becuccolnak Perronékhoz.

The-Conjuring.jpg

A Démonok között egy érdekes mix. Van benne egy adag kísértetházas szál sötét múlttal és sok-sok régi hullával és van egy ördögűzős rész is fizikát meghazudtoló mozgásokkal és veszélyesnek mondott szituációkkal. Mindezt a horrorkirály, James Wan (Fűrész, Halálos hallgatás, Insidious 1-2) rendezésében tálalják, mégis úgy éreztem, hogy egy paródiát nézek, mert amennyi klisét itt felsorakoztatnak, az már tényleg vicc számba megy. Ha egy kicsit rágyúrnak még a poénokra, egész szórakoztató film vált volna belőle.

Amúgy ha jobban odafigyeltek, akadnak ténylegesen vicces szituációk: például amikor a rendőr a wc-ről kijön csikorgó ajtóval, vagy ezt megelőzően a felkészülős montázs (most komolyan, tiszta Reszkessetek betörők feelingje volt, miközben Ryan Gosling számát játszották alatta), maga a tény, hogy temérdek démon szórakozik a jónéppel és persze a végepoén, [spoiler] ami jelen esetben az, hogy nem történik az égadta egy világon semmi. Utólag belegondolva mondjuk ez egy zseniális húzás, de ott akkor inkább csalódott voltam [spoiler vége].

the conjuring berlatsky 650.jpg

A szereplők szájába is csupa közhelyes szöveget adnak, de így legalább nem is tűnnek ki nagyon a közegből. Néha nem tudtam, hogy komolyan gondolják a nagyobbnál nagyobb sületlenségeket, vagy Wanék sejtetni szeretnék, mert kimondani azért nem merik, hogy Warrenék szélhámosok voltak - mert ugyebár a Démonok közöttet "igaz" történet inspirálta. Mindenesetre a házban történtek bemutatásával nem szívbajoskodtak, racionális magyarázat nem nagyon akadhat rájuk, elnézve a filmet...

A színészi játékkal nincs probléma, pont olyan, amilyent egy ilyen horror-thriller keverék esetében elvárna az ember. Mindenki kellően komoly, mindenki parázik, mindenki nagyon meg tud ijedni, ha épp arról van szó. Patrick Wilson két Insidious rész közt ide is beugrott, hogy septiben pajeszt növesztve előadja a nagy "démonűző"-t. Ami talán magyar címnek még jobb is lenne, mint a mostani, lévén az eredeti cím is közelebb áll hozzá és a film is tulajdonképpen e köré az aktus köré épül.

the-conjuring-john-brotherton-patrick-wilson-vera-farmiga-ron-livingston.jpg

Az előzetesben sajnos a legjobb ijesztgetéseket ellőtték, de végül is ha azt nézzük, hogy a kb. 20 milliós büdzséből csak az USÁban hétszer annyit csináltak ezen cikk megírásáig, megérte. A kritikai és néző visszhang sem rossz - bár nehezen értem, de elfogadom. Nálam most nem talált be a film, igaz történet ide, vagy oda, ezidáig a 2013-as év legnagyobb csalódása. Ami nagy szó egy olyan nyár után, ahol rendre alulmúlták a szuperprodukciók az elvárásokat...

Lisztes

Démonok között az imdb-n

Démonok között előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr135532209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Znono 2013.09.25. 15:45:43

Tökéletesen egyetértünk!!!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.11. 21:25:33

te egy pszichopata vagy ha ezen nem féltél? 200 emberrel a nézőtéren rettegtünk... egy FILMTŐL

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.01.11. 21:31:13

@scal: Az Insidious 2-őn fostam, de ezen valamiért nem sikerült...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.11. 22:00:37

"Szóval ördögűzni kell a kérót (mert hogy azt is lehet), amire viszont vatikáni engedély kell, amihez meg bizonyítékra van szükség, úgyhogy fogják magukat és kamerával meg fényképezőkkel felszerelkezve becuccolnak Perronékhoz."

tiszta cinikus vagy ebben a bekezdésben, pedig ilyen létezik, sosem hallottál még róla, hogy egy helyen ahol meghal valaki ott marad a szelleme, és azt onnan ki kell űzni? nem csak azt purgálják, akibe beleköltözik a démon

"Néha nem tudtam, hogy komolyan gondolják a nagyobbnál nagyobb sületlenségeket, vagy Wanék sejtetni szeretnék, mert kimondani azért nem merik, hogy Warrenék szélhámosok voltak - mert ugyebár a Démonok közöttet "igaz" történet inspirálta. "

ezt a bekezdést se értem, Warrenék maguk is jó párszor elmondják az esetek túlnyomó többségében mindig van racionális magyarázat, ahogy azt be is mutatják

inkább abba félelmetes belegondolni, mi van ha indez az egész spirituális baszás létezik... csak te ehhez túlságosan a tudomány embere vagy

de hát mit is mondhatnék, meg tudtad nézni ezek szerint, sötétben, egymagad... úgyhogy tapsolok :D
süti beállítások módosítása