Lisztes megmondja a tutit

Tombstone - Halott város - Lisztes megmondja a tutit

2013. december 06. 15:30 - lisztes

Ismét egy Wyatt Earp sztori, ezúttal a 90-es évekből. A tervek szerint ez az utolsó, mert per pillanat puskával sem tudnának rávenni, hogy a Costner-féle 190 perces Wyatt Earp-filmet újra megnézzem - ahhoz túlontúl vontatott. Egyébként is elég három western Amerika leghíresebb békebírójáról... Igaz pont a Wyatt Earp az, ami mind közül a leghitelesebben mutatja be ennek a legendás férfinak az életét, csak épp ott rontották el a dolgot, hogy elfelejtették: mozi-, és nem dokumentumfilmet készítenek.

tombstone.jpg

Szóval a végeredményben meglehetősen száraz, 190 perces életrajzi film helyett most a Tombstone-t választottam, ami egy évvel korábban jelent meg, egy elég tekintélyes színészgárdával és egy jó hollywoodi szokás szerint durván kiszínezett történettel. De hiába nem rossz film a My Darling Clementine és az Újra szól a hatlövetű sem, a Tombstone mindkettőt lenyomja minőségben, noha még ennek ellenére sem vetekszik az élvonalbeli westernek színvonalával. Sajnos.

Tombstone (1993).jpg

Wyatt Earp felhagyott a sheriffkedéssel és fivéreivel és azok családjával közösen a feltörekvőben lévő Tombstoneba érkeznek, hogy letelepedve, tisztességes üzletet irányítva gazdagodjanak meg. Ám Tombstone még a nyóckernél is durvább hely, ahol a helyi sheriff nem tesz, de nem is akar semmit sem tenni az ellen, hogy a bűnözést megfékezze. És bár sokáig nem akaródzik Wyattnek, végül (a békebíró halála után) mégiscsak elvállalja a felkínált állást, hogy rendet rakjon ebben a jobb sorsra érdemes városban.

Ami a legnagyobb különbség az eddig tárgyalt két Earp-filmhez képest, hogy a híres OK karám melletti lövöldözés most nem a végkifejlet, csupán a kezdet (kis túlzással, hiszen nagyjából a sztori közepén helyezkedik el). Ugyanis a Tombstone nem magára az egyébként a valóságban alig fél percig tartó véres összecsapásra koncentrál, hanem az utána következő, hónapokig/évekig elhúzósó adok-kapokra, amiben elég sokan haraptak fűbe...

tombstone-1993-10-g.jpg

Earp karakterét is sikerül valamelyest árnyalni végre. Az eddig rendre tiszta lelkületű hősként ábrázolt békebírót itt most koránt sem makulátlan emberként festik le (mint ahogy a valóságban sem volt az). Sokáig csak a gyors meggazdagodás, a pénz érdekli, ráadásul az ópiumfüggő feleségét is simán (igaz ügyelve a látszatra) megcsalja egy színésznővel. Nem mellesleg itt tényleg bosszúhadjáratba kezd a testvére gyilkosain (a törvény nevében). Persze az is igaz, hogy továbbra is szimpatikus és a lelke legmélyén jó lelkületű vadnyugati figura maradt.

Tombstone 1.jpg

No meg az ellenfelek is minden eddiginél gonoszabbként vannak ábrázolva. Olyanokként, akiket egy cseppet sem lehet kedvelni, tipikus élősködő banditák - szóval a kontraszt továbbra is megvan. Az ugyanebben az évben kijött, mítoszromboló Nincs bocsánathoz képest azonban lényegesen meseszerűbb a Tombstone története, hiába vannak az addigi gyakorlathoz képest szebben és hihetőbben ábrázolva a lövöldözések. Szóval ha választanom kellene, inkább a régi klasszikusokhoz sorolnám, semmiképp sem a piszkosabb, modernebb westernekhez.

Viszont így tekintve a Tombstonera egész pofás a végeredmény, amiről elsősorban a pompás színészgárda tehet. Val Kilmert kell mindenki előtt kiemelnem, aki új színt vitt Doc Holliday megformálásába. Kicsit pökhendi,a TBC-től, a folyamatos ivástól, dohányzástól és éjszakázástól rendesen megviselt figuraként, sajátos stílusban adja elő a karaktert. Kurt Russell, mint Wyatt Earp pedig még a nagyon vicces kackiás bajusza ellenére is képes tiszteletet parancsolni a kiállásával, nézésével - tehát abszolút hihető Wyatt Earpként.

2715_3_large-copy.jpg

A mellékszereplők közt pedig csupa ismert arcot láthatunk az arcszőrzetek mögött. Michael Biehn és Bill Paxton ismét egy filmben (ötödszörre és ezidáig utoljára), Clantonéket Thomas Haden Church és Stephen Lang (az Avatar főgonosza) erősíti, láthatjuk a fiatal Billy Zanet is, a szemfülesebbek még Billy Bob Thorntont is kiszúrhatják (nekem nem sikerült), de még egy kisebb szerepben a veterán Charlton Heston is felbukkan a film vége felé. Bónuszként pedig a híres Wyatt Earp távoli leszármazottja, Wyatt Earp (hehe) is feltűnik cameo szerepben. Szóval ha nem is sztárparádé, de korrekt gárda gyűlt össze, hogy 2 órában egy új generációval is megismertessék Wyatt Earp legendáját.

Lisztes

Tombstone - Halott város az imdb-n

Tombstone - Halott város előzetes

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr555669825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.06. 20:46:55

Ez tényleg egy tök jó kis mozi, nagyon szórakoztató darabja a '90-es éveknek. Én majd azért a '70-es évekbeli feldolgozásnak a Doc-nak is adok egy esélyt, ha már egyszer Wyatt Earp benne a negatív figura, akkor csak érdekes lehet. A 190 perces verziót pedig majd egyszer... de akkoris csak csakazértis alapon. Amikor dumáltunk, nem emlékszem, hogy beszéltünk volna róla... A Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford lesz majd?

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.12.06. 20:51:55

@Santino89: Igen, a Jesse Jameset azt tervezem, mert amúgy sem láttam még és már régóta meg akartam nézni, szóval kapóra is jött most ez a listakészítés :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.07. 19:23:11

@lisztes: pont a legjobbat nem akarod megnézni amit Earp életétől készítettek? LOL

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.08. 08:26:35

és nem egy év a különbség csak hat hónap mint a legtöbb hasonló versenyfutásos filmnél, a Tombstone 93 decemberi, míg az Earp 94 júniusi :p
süti beállítások módosítása