Lisztes megmondja a tutit

A legjobb filmes fingós poénok TOP20 - Első rész (20-11)

2013. december 15. 15:00 - lisztes

A minap épp filmet néztem és akkor belém hasított: nekem kéremszépen komoly kötelességem van ezen a világon filmes bloggerként. Kultúrmisszionáriusként, az altesti poénok rögtönzött nagyköveteként mily' nemesebb feladat várhatna rám még ebben az esztendőben, minthogy összegyűjtsem a 4DX-es vetítésekre járók rémálmát, a fingós vicceket? A vicceket, melyek használatával Adam Sandler dollármilliókat zsebelt be, a vicceket, amik igazából már 10 éve sem voltak viccesek, viszont 10 évesen még igen. Mert hát valljuk be: gyerekként az ilyen bárgyú poénokon is képesek voltunk szakadni, szóval ha másra nem is, nosztalgiázásra biztosan jó lesz ez a kis gyűjtemény.

fart-button_large.gif

Bár a cím a "legjobb" ilyen poénokra utal, valójában 1-2 kivételtől eltekintve egyiket sem lehet igazán humorosnak nevezni... És ahogy azt sejteni lehet, kivétel nélkül vígjátékok szerepelnek az összeállításban, bár igazság szerint akadhatott volna néhány ettől eltérő műfajú alkotás is (pl.: Farkasokkal táncoló, vagy ha nem is mint poén, de megemlíthető a Marley meg én is), de ezek végül nem kerültek be e közé a gondosan, tudományos alapossággal összeválogatott 20 jelenet közé (ahová találtam, oda videót is linkeltem). Szóval orrokat befogni és következzen az első 10-es!

20. Bölcsek kövére

Eddie Murphy ezzel a jelenettel ért fel karrierje csúcsára: nem csak simán elfingja magát a kamerák előtt, hanem teszi mindezt egy egész családnak beöltözve, kajálás közben, mert úgy az igazi. A forgatókönyvíró volt olyan kedves, hogy non-stop röhögést is írt a jelenet alá, így a poént nem értő nézők is tudják, hogy pontosan hol is kell nevetni. Sokat elmond a jelenet népszerűségéről, hogy a youtube keresőjébe beírva, hogy "Nutty professor", ez az első (dinner scene), amit felajánl.

19. Mars a Marsra!

Egy kevésbé ismert, ám annál rosszabb vígjátékban a jobb napokat is látott William Sadler kényszerül megosztani a levegőkészletét a Marson egy idiótával, aki hiába próbálja, nem tudja visszatartani a kínzó bélgázokat. Az eredmény pedig egy ócskán kivitelezett, gyermekded jelenet. Szintén az első opció, amit kidob a youtube, ha rákeresek arra, hogy "Rocket Man" - pedig szegény Elthon John is próbálkozik cefetül.

18. Elhajlási engedély

A Farelly testvérek nagy szakértők a témában, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy többször is szerepelnek ebben a 20-asban. Az Elhajlási engedély című, alapvetően jó ötletre építő, de sajnos középszerű vígjátékukban egy félresikerült randi még félresikerültebb véget ér, amikor a magát nem túl jól érző hölgy egy hatalmasat szellent/fosik a fürdőszobában. Jason Sudeikis próbálja menteni a helyzetet, nem csak szerepe szerint, hanem komikusként is.

17. Trópusi vihar

Eddie Murphy rögtön meg is kapta a magáét Ben Stilleréktől a Bölcsek kövére hírhedt jelenete miatt. A Trópusi vihar elején láthatunk pár kamu előzetest nem létező filmekhez, amelyek közül az egyikben a Jack Black által játszott kövér család fingik gátlástalanul minden egyes fél másodperces snittben. A fingós vígjátékokat is lehet parodizálni, ha nem is egész estés film formátumában...

16. Tesó-tusa

Will Ferrell és John C. Reilly az utóbbi évek egyik legjobban sikerült vígjátékában két olyan felnőttet alakít, akik még mindig a szüleik nyakán élnek. Ezen kívánnak változtatni, amikor elmennek Seth Rogenhez egy állásinterjúra öltönyben, meg minden. A beszélgetés végeztével Reilly karaktere egy hatalmasat szellent, amit Rogen nem csak az orrával, hanem az ízlelőbimbóival is megtapasztal... Szerencsére ebben a filmben bőven akad ennél népszerűbb jelenet is.

15. Kő kövön

A tehetségtelen komikusok közt is antitálentumnak számító Pauly Shore második legjobban sikerült filmjében (ezt a kijelentést azért fenntartásokkal kell kezelni, mondhatnám úgy is, hogy "második kevésbe sz*rul sikerült filmjében") bent ragad Stephen Baldwinnal és néhány tudóssal (Kylie Minogue, really?) egy önfenntartó üvegházban egy egész évre. A két idióta azon felül, hogy mindent tönkretesz, szabadidejében azzal szórakozik, hogy egymás fingszagából megállapítják, mit is ettek aznap.

14. Az ördög jobb és bal keze 2

Sajnos itt nem találtam kimondottan ezeket a jelenetek összesítő videót a youtubeon, így maradt a teljes verzió, amiben először úgy kb. a 28. percnél tűnik fel az a szerencsétlen telepescsalád, akiknek a kisfia komoly emésztésügyi gondokkal küzd. Szerencsére az őket kirabolni készülő testvérpár (Bud Spencer és Terence Hill zseniális alakításában) ad nekik egy kis pénzt a doktorra és még a szekér törött kerekét is segít kicserélni...

13. Golfőrültek

A 80-as évek egyik kultvígjátéka nagyrészt annak köszönheti mai napig töretlen népszerűségét, hogy ez volt az első igazi szerepe a színészi szakmát meglehetősen későn kezdő, sajátos humorú Rodney Dangerfieldnek. A nagyszájú újgazdagot alakító komikus elereszt egy hatalmasat az ebédlőasztal körül ülő társaság legnagyobb örömére, majd egy lazán odabökött kommenttel filmtörténelmet ír.

12. Nagy durranás 2

Lloyd Bridges öregkorára átnyergelt a paródiák világába, aminek néha örültünk, néha nem annyira. A Nagy durranás második részében az amerikai elnökké választott Tug Benson is bevetésre indul Topper Harley oldalán. A "nagy jelenetben" egy búvárcsapat élén sunyi támadásra szánja el magát. Klasszikus kommandós trükk ez, ehhez semmi kétség sem férhet, csak nem frissen termelt biogázt szoktak használni hozzá...

11. Nagyfiúk 2

A filmet még nem láttam, de a híre megelőzte - jellemző. Adam Sandler legújabb vígjátékában Kevin James produkál egy emlékezetes fingás-böfögés-tüsszentős kombinációt. Nem tudom, hogy egyáltalán szükséges-e ezt kommentálnom. Ez lenne a tömegszórakoztatás 2013-ban? Itthon mindenesetre nagy siker volt a film a mozikban, úgyhogy én látatlanban is elkezdek aggódni.

Tudom, hogy szörnyű ezt olvasni, de még egy hetet kell várnotok arra, hogy a lista második felét is megcsodálhassátok. Addig is egyetek babot meg káposztát minden mennyiségben és sose nőjetek fel, mert akkor odalesznek a jóízű nevetések... Hogy le ne maradjatok a folytatásról, dobjatok egy lájkot a facebookos oldalamra :)

Lisztes

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr635693291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.15. 15:41:10

Kár, hogy csak az origo-t utánozod, de nem lehet mindenki tökéletes. :P Szerintem hamarosan neki is állok a legjobb pisilős jeleneteknek. :D

Egyébként annyira jó vagyok, hogy ezek közül egyiket sem láttam. (Talán a Bud Spencerest igen, de azt tényleg kb. 10 éves korom környékén.)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.15. 16:18:44

NINCS ilyen top 2 se nemhogy 20. Ezek a poénok messze nem poénok...

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.12.15. 21:29:28

@danialves: Az ötlet maga a Fényes nyergek nézése után jött, amikor is az imdb trivia szekciójában megtudtam, hogy filmtörténelmet néztem: az alkotók azt állítják, hogy az az első film, amiben hallani a fingás hangját.

Amikor elkezdtem összegyűjteni, akkor ugrott be az origo cikke. Egyébként ne pisilős jeleneteket gyűjts, mert abból sztem nem lesz sok, hanem hányósakat. Ott is van jó néhány "klasszikus".

@doggfather: Tudom, tudom, írtam is a szövegben :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.15. 22:24:43

@lisztes: Az a jó, ha nincs sok, akkor legalább van benne kihívás. :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.12.16. 15:49:50

@danialves: azért a Tropic Thunder esetében én erre annyira nem lennék büszke :p

@lisztes: elhatárolódok tőled, és attól, hogy valaha is ismertelek :D
süti beállítások módosítása