Lisztes megmondja a tutit

A legjobb filmes fingós poénok TOP20 - Második rész (10-01)

2013. december 22. 15:00 - lisztes

Miután felcsigáztam az érdeklődést a klasszikus komédiák kedvelőinek eme Szent Grálja iránt, folytatom kultúrküldetésem. Újabb 10 méltán híres szellentős jelenetet gyűjtöttem össze, hogy ha a röhögéstől ne is, de a szagtól mindenképp könnyezzen egy kicsit a szemünk. Ebben a blokkban már akad olyan film is ám, ahol nem öncélúan használják ezt az altesti poénforrást - legalábbis szeretném azt hinni.

Fart.jpg

Még mielőtt belevágnánk azonban, emlékezzünk meg egy kicsit a rajzfilmekről: egy valamire való 'merikai animációs vígjátéksorozatnak van legalább egy olyan része, ahol a bélgázok főszerepet kapnak. Hogy csak a legismertebb példát ragadjam ki a népes táborból: A South Park alkotói is felismerték a tömegszórakoztatás eme elkorcsosulásának ilyetén megnyilvánulását és létrehozták a saját kis TV-s nevettető karaktereiket, Terrance-t és Phillipet, a két kanadai komédiást, akik amikor csak tehetik, finganak egy isteneset. A csúcs mindenképp az Uncle Fucker című szerzeményük, de azért a következő 10-es sem semmi:

10. Jay és Néma Bob visszavág

Kevin Smith (egyébként vicces) agymenésével rögtön két jelenettel is nevezhet. Az egyikben a két füves bunkót igazoltatja egy rendőr, amit Jay egy békegalamb eleresztésével honorál, míg a másikban egy félresikerült gyémántrablást láthatunk, amiből megtudhatjuk az örök igazságot: a gyorskaja megfingatja a csajokat. Utóbbi videónál (mivel amúgy sem találtam normális verziót hirtelen) érdemes fülelni, hiszen a TVnéző fiatalság jókat derül azon, amit lát. Ez kétségkívül egy komoly érv az ilyen típusú poénok létjogosultsága mellett.

9. Horrorra akadva

Megszámlálhatatlan fingós poént lőttek már el a Scary Movie sorozatban, de van egy gyermekded verzió az első részben, ami miatt érdemesnek tartottam feltenni erre a listára. Persze szinte minden részben találni olyat, amikor egy nő (általában szép nő) szellent egy nagyot, mert hát az ugye hilarioussss. De az én általam választott kis szösszenetben a gügye rendőrrel, Lükivel esik meg az a kellemetlen helyzet, hogy nem bírja tartani magát csikizés közben...

8. Maffia

Scusi mamma! Az olasz maffia nagyanyja, az Oscar-díjas Olympia Dukakis megformálásában egy elég spéci módon kivitelezett merényletet hajt végre a család rosszakarói ellen. A film során visszatérő poénforrás, hogy mindig valaki más vállalja magára és kér bocsánatot, ha a nagyanyó elereszt egyet. Olympia Dukakis valószínűleg úgy volt vele, hogy '88-ban már mindent elért, amit egy színésznő elérhet, ideje kipróbálni magát a komfortzónán kívül is...

7. Az utolsó akcióhős

Sajnos ide nem találtam megfelelő videót, meg kell elégednetek a Soundtrackről az egyik számmal, aminek ez a méltán híres karakter - Fingós Leó - neve inspirálta a címét. Egyébként szintén egy merényletről van szó: a maffia egyik embere, Leó temetésén úgy akarják kinyírni a gyászolókat, hogy a hullában elrejtenek egy jó nagy adag ideggázt, amit a halott ujjának meghúzásával detonálnak... A visszaszámlálás elindul, de szerencsére Jack Slater is ott terem hamarosan.

6. Austin Powers

"-Hogy mert előttem fingani? -Oh, bocsi, nem tudtam, hogy most maga jön!" - Pontosan sajnos nem tudom idézni, de a lényeg megvan. Őfelsége Titkolt ügynökének kalandjainak nézése közben sem maradunk le az emésztőrendszer működésével kapcsolatos poénokról. Egyrészt itt van nekünk a filmtörténelem egyik leggusztustalanabb karaktere, Dagi Dög, aki bármikor képes irdatlanokat durrantgatni a többiek orra alá, de Alotta Fagina és főhősünk jakuzzis romantikázása közben is elszáll egy galambocska, amit Austin az ő szokásos stílusában reagál le.

5. Dumb és Dumber - Dilibogyók

Szintén egy duplázó film a Farrelly testvérek legjobbja: Jeff Daniels ereszt el pár isteneset a randi előtt közvetlenül, köszönhetően legjobb barátja aljas kis hashajtós bosszújának. Ez leírva a forgatókönyvben nem nézhetett ki túl jól, de szerencsére Daniels van annyira jó színész, hogy eladja a jelenetet. Ennél is jobb azonban Lloyd álmodozása vezetés közben: szerintem egyébként baromi vicces, hogy hogyan képzeli el ez a nem túl sok ésszel megáldott limuzinsofőr a közös mókázást szíve választottjának családjával.

4. Airplane!

Közeledünk a dobogóhoz... Az ominózus jelenet a linkelt videóban 2:40 körül kezdődik. A 80-as évek egyik legjobb paródiájában még tudták, hogy hogyan kell használni a fingást: Miközben a Leslie Nielsen által alakított orvos a stewardessnek mondja el a romlott halételt vacsorázó utasokra jellemző tüneteket, a Peter Graves által alakított pilóta a szemünk előtt produkálja valamennyit. Az utolsó fázis az elájulása előtt természetesen nem lehet más, mint egy kis bélgázeregetés...

3. Fényes nyergek

Minden fingós jelenet alfája az 1974-ben készült westernparódiában található. Az alkotók ugyanis váltig állítják, hogy ez az a film, amiben először csendül fel a jól ismert hang... A jelenet roppant egyszerű: a cowboyok a vacsora közben a sok kávé és hagymásbab mellékhatásaként bemutatják azt, mi az, amit eddig érthető okokból a klasszikus westernek készítői nem mertek filmre venni... Azt, amikor beindul a delikvensek emésztése. Mel Brooks kortalan paródiáját egyébként érdemes megnézni, még ha nem is ez a film az életműve legszebben csillogó ékköve.

2. Haláli hullák hajnala

A Cornetto- (vagy Vér és Jégkrém) trilógia nyitófilmjében a Nick Frost és Simon Pegg által alakított tunya kertvárosi angol naplopók kénytelenek szembenézni a hirtelen felbukkanó zombiapokalipszissel. A film minden szempontból zseniális és a listán az egyetlen, amikor nem társul hanghatás a szellentés mellé kísérőnek. Itt a lényeg ugyanis az, hogy bemutassák két kan együttélésének mindennapi báját, aminek elengedhetetlen része a szageregetés is... I'm sorry Shaun!

1. Távkapcs

A lista első helye természetesen automatikusan életműdíjat is jelent Adam Sandlernek, aki minden kétséget kizáróan járatta csúcsra (=megél belőle a mai napig, méghozzá jól) a poénkodás eme gyermekded módját. A Távkapcs alapötletét felhasználva (miszerint egy kapcsoló segítségével le tudja állítani az idő múlását) egy olyan isteneset durrant David Hasselhoff nyitott szájába, hogy az az akció újbóli beindulása után csak így tud reagálni: "Fosízű a szám!"

Legyen ez a végszó - Megköszönöm a figyelmet, remélem adtam pár ötletet mit kell (vagyis inkább mit NEM kell) megnézni a közeljövőben, ha egy kis nevetésre vágyik az ember. Ha ennél komolyabb/értelmesebb cikkekre vágysz és nem akarsz lemaradni semmiről, dobj egy lájkot a facebookos oldalamra! Köszönöm.

Lisztes

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr945693408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.22. 15:42:24

Az elsőt még csak nem is láttam, aztán olvasom, hogy Sandler film, és rögtön megértettem, hogy miért. :)

búbánatos aszottmajom 2013.12.23. 05:44:32

Sandler és filmjei egyaránt irritálnak, a Távkapcs a szabályt erősítő kivétel, a jelenet pedig teljesen megérdemelten nyert, persze elsősorban Hasselhoff miatt vicces, de kétségtelenül az.

sovesztomesz 2013.12.23. 17:06:49

Hát, ez szánalmas felhozatal, már csak azért is, mert a legjobb fingós jelenetek a KÁPOSZTALEVES című francia filmben vannak :-).

Péter Tóth 2013.12.23. 19:39:47

Picasso kalandjai? Orosz balett előadás káposzta ebéd után.
süti beállítások módosítása