Lisztes megmondja a tutit

Butch Cassidy és a Sundance kölyök - Lisztes megmondja a tutit

2014. február 06. 15:00 - lisztes

A Sundance kölyök ma már inkább Sundance nagypapi - eljárt az idő. Azóta megalapította és saját magáról el is nevezte a leghíresebb független filmes fesztivált, ami minden év januárjában kerül megrendezésre és aminek győztese jó eséllyel bekúszhat suttyomban az Oscar-jelöltek közé (pl.: A messzi dél vadjai, A hallgatás törvénye). Idén a Fruitvale Stationnek nem sikerült (annyira nem is bánom), de talán jövőre a Whiplash - amiről csak jót hallani, és ami rövidfilmként egy évvel korábban nyert már díjat - ott lesz majd a jelöltek közt...

butch1.jpg

De elkalandoztam: Butch Cassidy és a Sundance kölyök valóban éltek, valóban banditák voltak, csak pechükre már akkor, amikor a vadnyugat hőskora leáldozóban volt és egyre nehezebben lehetett megélni az olyan tisztességes munkákból, mint a vonatrablás vagy a marhatolvajlás. Butch egy időben hentesként dolgozott (innen a "butcher" becenév), míg Sundance egy azonos nevű kisváros börtönében raboskodott egy ideig. A film pedig a Newman-Redford-Hill trió két legendás bevetéséből az első (a másik természetesen A nagy balhé).

A "The hole on the wall" banda - két címszereplőnkkel az élükön - előszeretettel rabol ki vonatokat, amit végül megelégel a vasúttársaság pénzes fejese és felbérel egy fejvadászcsapatot ellenük. Főhőseinket meglehetősen váratlanul éri a dolog, alig sikerül megmenekülni a folyamatosan nyomukban loholó seriff és bandája elől. Az Államokban nincs már maradásuk, így Sundance tanárkisasszony barátnőjével közösen a XX. század El Doradojába, Bolíviába veszik az irányt...

968full-butch-cassidy-and-the-sundance-kid-screenshot.jpg

Életrajzi western, aminek bizonyos elemei a való életben is megtörténtek - van ilyen pongyola adaptációkból jó néhány. Ellenben kevés szórakoztatóbb van A Butch Cassidy és a Sundance kölyöknél: kalandos, humoros, egyszerűen jó nézni azt, hogy a két főszereplő egymásnak passzolja a labdát, hibátlan dinamikával. Nem lehet véletlen, hogy Newman A nagy balhéba is szívesen csatlakozott annak ellenére is, hogy az ottani szerepe lényegesen kisebb volt, mint ami egy hozzá hasonló kaliberű sztárhoz illett.

Pedig a rendező nem lehetett könnyű eset. A főhősnőt alakító Katharine Rosszal például már az első forgatási napon összeveszett, amiért a kisasszony az egyik kamera mögé állva operatőrködött a saját szakállára. A rossz viszony végig kitartott, ezért például kifejezetten örült, ha csak a second unittal vettek fel bizonyos részeket, mint például a film egyik ikonikus jelenetét is, ahol Paul Newman trükközik a vasparipával, miközben szól a film Oscar-díjas zenéje, a Raindrops Keep Fallin' on My Head...

DUYAd.jpg

Most, hogy végre láttam a filmet, végre értem a poént a Drágám, add az életed! című Leslie Nielsen vígjátékban, ahol ugyanerre a zenére csináltak romantikus biciklizős jelenetekkel teletűzdelt videoklip-szerű montázst, parodizálva az egyetlen dolgot, amibe bele tudok kötni: elég gyakran esik a rendező úr túlzásokba. Például ez a romantikus montázs, vagy az, ahogyan főhőseink a nyomukban loholó fejvadászok elől menekülnek, vagy a new yorki kiruccanást bemutató diavetítés-féle esetében is úgy éreztem, hogy ez már bizony túl sok.

Hiába ezek az egyedi megoldások, olyan hosszú ideig kapjuk az arcunkba, hogy kicsit kibillentenek magából a filmélményből is. Nagyobb szabású westernekhez képest még így is eléggé rövid a játékideje a 110 percével, de ebből is lehetett volna lefaragni a véleményem szerint. És hogy megnyugtassak mindenkit: 1969-et írunk, oszt' biza' ez is egy remake, bármekkora klasszikusnak is számítson - bár az eredeti nem egy túlságosan ismert, huszadrangú western és nem egy kultfilm, de akkor is...

butch-cassidy-and-the-sundance-kid-originalinfodotmymoviesdotge.jpg w=785&h=442.jpg

Volt egy egykor virágzó zsáner, ami csak úgy ontotta magából a filmeket, amelyek hol jól, de legtöbbször sz*rul sikeredtek. Amikor ez a virágzás véget ért és nem a vadnyugat aranykoráról, hanem annak hanyatlásáról szóltak a mesék, hirtelen elkezdtek érkezni a mesteri darabok a témában - A Butch Cassidy és a Sundance kölyök is utóbbiak táborát erősíti. Közel hibátlan, rendkívül szórakoztató, felejthetetlen végjátékkal szolgáló buddy cowboy western, az egyik legjobb, amit az amerikai alkotók készítettek a műfajban.

Lisztes

Butch Cassidy és a Sundance kölyök az imdb-n

Butch Cassidy és a Sundance kölyök előzetes

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr815793872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.02.06. 23:48:19

Nagy kedvenc, top tizes western nálam. Egy másodpercet sem vágnék ki belőle, szerintem egy unalmas perce sincs. Az meg hogy remake, nem mond semmit, a nagy klasszikus tizenegy oscaros Ben Hur is "csak" egy remake...:)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.02.07. 10:03:48

Azért a film klasszikus befejezéséről meg lehetett volna emlékezni. Ez a "kimerevítés h ne kelljen bemutatni a főhősök halálát" nagyon ritkán használt elem (nekem csak a Thelma és Louise rémlik ezen kívül), nem lett elcsépelt, épp ezért máig nagyon hatásos.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.02.07. 13:04:56

@MolnarErik: Jaja, az egy tökélete befejezés volt.

Ami mostanában nagyon tetszett, bár nem ugyanilyen, de azért hasonló, az a Fogságban befejezése. Hatásos és giccsmentes :)

Don Quixote de la Ferko 2014.02.07. 16:15:22

A "vasparipa" ugyan mozdonyra alkalmazott szó, de nem gond, érthető volt miről van szó, és a mai világban úgyis az az igaz történelem amit pártunk, vezérünk előír, belefér ez is a ferdítések sorába.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.02.07. 17:09:03

@Don Quixote de la Ferko: Igazad van, bár szerintem vadnyugati környezetben a biciklire is találó szó (ahogy egy motorbicikli árusító cégnek is ez a neve), úgyhogy a gaz tervem az, hogy meghonosítom ezt a kifejezést, mert a Népátnevelési Minisztérium támogatja az ilyesmit, szóval még egy kis dellát is le tudok gombolni a kormányról.

Nyílméregbéka 2014.02.07. 19:11:52

@lisztes: Inkább a "drótszamár" elnevezést szokták archaikusan a bringára alkalmazni:)

@MolnarErik: Nem csak ezért alkalmazta a kimerevítést, hanem azért, mert nem bizonyított a haláluk, a holttestük nem került elő, és sok elmélet szerint nem haltak meg, legendák szerint még sokáig éltek boliviában...

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.02.09. 14:55:53

@MolnarErik: Még a Tomboló ököl című Bruce Lee filmben használták ezt, gyakorlatilag innen lopták el, de szerintem ott is baromi hatásosra sikerült.

@Nyílméregbéka: A filmnek amúgy én sem untam egy percét sem, nálam ha valami egyedi, az inkább pozitívum, mint negatívum, ebben a filmben az említett jelenetek nagyon hangulatosak voltak.
süti beállítások módosítása