Lisztes megmondja a tutit

A túlélő - Lisztes megmondja a tutit

2014. február 09. 15:00 - lisztes

Nem övezte kimondottan nagy várakozás, nem is vártak tőle sokat, engem még az előzetese sem fogott meg, mégis nagyot durrant. Peter Berg rendező megmutatta, hogy tud ő, ha akar. Mondanám, hogy én tudtam, hogy én bizony számítottam rá, de még ha Az Amazonas kincsét csípem is tőle, legutóbb a Csatahajóval nagyon mellélőtt, szóval nem csigázott fel különösebben a Marky Markkal közös projektjük, még a kimondottan tetszetős színészgárda ellenére sem.

340217xcitefun-lone-survivor-poster.jpg

Ám most nem az itthon "Torpedó" néven futó játékot varázsolta a mozik vásznára, hanem egy haditengerész kommandós, Marcus Luttrell nem mindennapi történetét Afganisztánból. A filmkészítők pechére több homokszem is csúszott a gépezetbe, így végül komoly Oscar-jelölés nélkül maradt: egyrészt viszonylag későn jelent meg (de ezzel a második legjobban nyitó januári film lett), másrészt a téma sem Akadémia-barát. Arrafelé valahogy nem szeretik, ha az USA katonaságának balf*szkodásait éneklik meg a bárdok...

2005-ben 4 SEAL kommandós egy látszólag egyszerű feladatot kap. Likvidálniuk kell egy Ahmad Shah nevű tálib vezetőt. Az akció azonban néhány kecskének és 3 pásztornak hála félrecsúszik, így a jobb rádióadás reményében a hegycsúcsra menekülő főhőseinknek szembe kell szállnia egy több, mint tízszeres túlerővel. A golyók süvítenek, a vér pedig ömlik - a rutinfeladatnak induló bevetés rémálomba fordul és bármennyire is bátran küzdenek hőseink, végül súlyos árat kell fizetniük...

lone-survivor.jpg

Már az eredeti cím sem árul zsákbamacskát: "Lone survivor", azaz egyedüli túlélő - de nyilván egy az USÁban elég jól ismert történetről van szó, amit nem arra hegyeztek ki, hogy vajon ki vagy kik élik túl ezt a kalamajkát, hanem inkább arra, hogy hogyan. Peter Berg pedig fogta a kézi kamerát és az események sűrűjébe vetette magát az operatőrrel, hogy a nézők is testközelből szemlélhessék azt a poklot, amin ennek a 4 bátor hazafinak át kellett vergődnie.

Furcsa kettősség jellemzi a filmet: egyrészt felsejlik a kritikus hangnem, amiben az USA hadigépezetének hibáira világítanak rá, másrészt ha nem is olyan durván, mint a Csatahajó esetében, de itt is érezni lehet, ahogyan Berg szugerálja a nézőket: "csatlakozzatok ti is a haditengerészethez, mert az jó! Hősök lehettek, meg minden..." De szerencsére inkább a harcjelenetekre helyezték a hangsúlyt, amiket csak néha tör meg egy-egy giccsbe hajló szakasz. De ami igaz, az igaz: ennél lényegesen nyálasabbra is vehették volna a figurát, ha nem vigyáznak.


lone-survivor-image05.jpg

Az, hogy történelmileg mennyire hiteles a film, megint más kérdés... A wiki szerint Marcus (a címszereplő) 20-35 támadóról számolt be közvetlenül a kimenekítése után, de a könyvében már 200-ról ír. A forgatókönyvíró (aki szintén Peter Berg) kicsit több, mint 50-et képzelt el, míg a hivatalos jelentés 30-40 támadóról ír. Egy Ed Darack nevű szerző pedig azt állítja saját könyvében, hogy valószínűleg mindössze 8-10 ellenféllel kellett megküzdeniük. Ezen igazodjon ki az ember... Annyi azonban bizonyos, hogy Marcus nem volt a halálán és nem is volt semmiféle fegyveres harc abban a faluban, ahol sikerült elbújnia...

De ez utóbbi nyilván azon egyszerű forgatókönyv írási szabály alapján született, miszerint célszerű a végére hagyni a legnagyobb tűzijátékot - és még ha ez nem is sikerült, hiszen a sztori gerincét alkotó lövöldözést képtelenség lenne túlszárnyalni, az eredeti többé-kevésbé békés bujkáláshoz képest rendesen felturbózták a dolgot. Magyarán szólva Marcus Luttrell történetét nagyszerűen sikerült filmen is működő formában adaptálni, pedig az alapanyag ezt még nem garantálta.

lone-survivor2.jpg

Mark Wahlberg jól játszik - sokáig nem is tűnik ki a csapatból és pont emiatt tud maximálisan hiteles maradni, hiszen ő is csupán a szerencsének köszönheti, hogy túlélte a bevetést. Mondjuk amennyit amennyit balf*szkodott előtte (az ő lábára léptek rá a pásztorok, így buktatva le a csapatot, ő ejtette el Dietzet menekülés közben, neki nem sikerült fedeznie Murphyt, amikor a kiálló sziklára felmászott rádión segítséget kérni), csoda hogy nem lőtte fejbe magát a 20. percben véletlenül. Meg aztán az ő lelkiismerete miatt került az egész csapat bajba - csak azt nem értem, hogy miért nem vitték a foglyokat magukkal a hegyre, ahol megvárhatták volna velük a mentőcsapatokat, mielőtt elengedik őket...

A Vadállatok után második alkalommal együtt dolgozó Emile Hirsch és Taylor Kitsch nem elég, hogy szerintem rohadtul hasonlítanak egymásra névben és arcban is, mindketten szakállat is növesztettek, hogy még nehezebb dolga legyen a nézőnek. Persze előbbi sokkal tehetségesebb színész, utóbbi meg sokkal durvábban ki van gyúrva, de vicces, hogy pont őket sikerült megszereznie a castingosoknak. Az abszolút telitalálat Hollywood egyik legjobb karakterszínésze, Ben Foster volt - most is zseniális, amit a vásznon művel.

o-LONE-SURVIVOR-TRAILER-facebook.jpg

Szóval megéri megnézni ezt a filmet: kellően izgalmas, igaz talán néha már sok az akció, de ez legyen a legnagyobb problémánk, ugyanis nem csilli-villi CGI baromságot nyomnak elénk, hanem egy kemény, de átélhető véres és sáros harcot a legjobb fajtából. Elfért volna még pár Oscar-jelölés (a süvítő golyók miatt a hangvágás és hangkeverés amúgy is olyan snassznak tűnik), de legalább a moziközönséget érdekelte hazájában: hatalmas siker lett, hamar visszatermelte amibe került.

P.S.: Maga az igazi Marcus Luttrell is feltűnik a film elején, ő önti ki a kávét, hogy az újonccal feltakaríttassa...

Lone_Survivor_Movie_Wallpaper_5_etyrh.jpg

Az eredeti csapat. A film végén mutatják, hogy ki kit játszott el.

Lisztes

A túlélő az imdb-n

A túlélő előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr295805175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hilux94 2014.02.09. 21:33:29

Meglepően középszar és lapos film volt, köze alig a könyvhöz...

GRANDFUN 2014.02.09. 23:50:06

Szerintem a müfaj legjobbja....6x néztem meg az elmult hetekben. Nekem klasszisokkal jobban tetszett mint a sólyom végveszélyben.

==T== 2014.02.10. 09:43:51

Hááát, ez nem több, mint egy propagandafilm, amiben megpróbálnak hősöket alkotni a legújabb háborújukhoz.

A csúcs az, amikor leugranak/legurulnak 20-30 métert a csupa szikla hegyoldalon, és nemhogy nem halnak meg mind, de saját lábon folytatják. És persze az ellen is csak találomra lődöz, véletlenül sem céloznak.

A helyzet az, hogy a sztorit 1 azaz 1 ember elmondásából ismerjük. Ami biztos: az akció nem sikerült, ő afgán segítséggel túlélte.

Olvastam máshol, hogy a valóságban a rájuk támadó tálibok max 15-20-an lehettek, és a faluba nem saját lábon, hanem inkább kúszva-mászva jutott el, annyira megsérült a szikláknál.

kószák egyike 2014.02.10. 13:03:10

Könyörgöm!!!! Legalább Te ne terjeszd már ha hülyeséget ha már a szinkronját elbaszták a filmnek!

"hanem egy tengerészgyalogos, Marcus Luttrell"

Marcus NEM tengerészgyalogos! Semmi köze hozzá! Ő a NAVY SEAL a tengerészet elit alakulatának a tagja! A Tengerészgyalogság pedig US MARINE. Két különböző haderőnemről beszélünk Navy=Haditengerészet Marine=Tengerészgyalogság

Tudom a tenger szó megkavarja az embert... :P :)
Bocs innen tovább sem olvastam bejegyzést. Hiteltelen. Illett volna az írás előtt utána nézni, ha már a tutit mondod meg...

kószák egyike 2014.02.10. 13:08:33

@==T==:
"A csúcs az, amikor leugranak/legurulnak 20-30 métert a csupa szikla hegyoldalon, és nemhogy nem halnak meg mind, de saját lábon folytatják."

Kurvára összetörve, tele sebekkel. A seal ilyen fajta, képes erre.

"És persze az ellen is csak találomra lődöz, véletlenül sem céloznak."

Az afgánok nem tudnak célozni, iszonyat szarul lőnek, még a képzettebbek is. A szedett-vedett banda meg főleg.

"A helyzet az, hogy a sztorit 1 azaz 1 ember elmondásából ismerjük."

Ez igaz.

"Ami biztos: az akció nem sikerült, ő afgán segítséggel túlélte."

Nincs olyan, hogy afgán. Van Dari, Pastu, Hazara, stb. amúgy igen vannak ilyen esetek. Egymással szemben állók segítik a másik ellenségét és ott az ősi törvény amit ír a film végén. Az meg a mai napig működik.

"Olvastam máshol, hogy a valóságban a rájuk támadó tálibok max 15-20-an lehettek, és a faluba nem saját lábon, hanem inkább kúszva-mászva jutott el, annyira megsérült a szikláknál."

És ki írta amit olvastál? mert ugye ő élte csak túl...:P

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.02.10. 13:14:23

@kószák egyike: Utánanéztem, csak angol forrásokból. Gondolkoztam is, hogy lehet-e a SEALt tengerészgyalogosoknak nevezni... Mivel nem vagyok expert a témában, én valahogy úgy képzeltem, hogy vannak a tengerészgyalogosok, azon belül pedig a SEAL az elit kommandó. De ezek szerint tévedtem :)

kekegsm 2014.02.10. 14:40:49

15-20 tálibot 4 SEAL simán lemészárolna...

kószák egyike 2014.02.10. 15:07:05

@lisztes: Okés ;) nem akartam túl kritikus vagy fikázó lenni, és most sem akarok. Látod ezért kell magyar forrást használni, az egyértelmű. :P :))

Tévedtél igen, expert én sem vagyok, csak szakértő. :P :D ;)
De szakértelem nélkül is csodákra képes a gugli. ;)

Viszont látom javítani még azért nem sikerült ezt a hülyeséget.

Instructor Reno 2014.02.10. 17:29:40

@lisztes: Van a tengerészgyalogságnak is "elitkommandója" a Force Recon, róluk kevesebbet hallani. A SEAL-on belül is van még az elit elitje a DEVGRU (Seal Team 6) Bin Laden és Phillips kapitány ügyekben is ők mozogtak.

Instructor Reno 2014.02.10. 17:35:23

@kószák egyike: "Kurvára összetörve, tele sebekkel. A seal ilyen fajta, képes erre. "

Luttrell A BUD/S-t (SEAL alapkiképzés, ez van a film elején) egy darabig törött lábbal csinálta.
Nem véletlen az, hogy 180-an kezdték és 37-en fejezték be.

Március elején jelenik meg a könyv magyarul, érdemes elolvasni. Ha megy az angol, akkor akinek gugli a barátja az már most is el tudja olvasni.

Nyílméregbéka 2014.02.10. 18:35:17

Kár hogy a szinkronhoz nem sikerült valami katonai szakértőt felkérni egy kis lektorálásra. A filmben következetesen Mike Murphy századosként emlegetik lieutenant Murphy-t, ami az amerikai hadseregben a hadnagyi rang. Végig rakétának hívták az RPG-t (jó, tudom, hogy rakéta meghajtású, de sose emlegetik így, hanem RPG vagy gránát-ként szól a figyelmeztetés). A tengerészgyalogság és a Navy Seal keverése csak hab a tortán.

Amúgy a film, tényleg óriási, a Ryan közlegény és a Sólyom végveszélyben óta a legjobb a műfajban. Nálam simán 9/10

profilo 2014.02.10. 18:41:58

Ajánlom elolvasásra Howard E. Wasdin: A 6. számú SEAL-csoport című könyvét.
Különösen azoknak akik látták a Black Hawk Down-t.Megfognak lepődni és megértik,hogy sokan miért tartják egy óriási propagandafilmnek,egy nagy giccsparádénak a Túlélőt.De enélkül is egyértelmű,hogy nem mérhető és nem hasonlítható a BHD-hoz.
Megértem és elfogadom,hogy miért tetszik a Túlélő az akciófilmek,különösen a háborús filmek kedvelőinek,de túlmisztifikálni,túlértékelni nem kell....és talán hiba is.

Nyílméregbéka 2014.02.10. 19:04:09

"megértik,hogy sokan miért tartják egy óriási propagandafilmnek,egy nagy giccsparádénak a Túlélőt"

Kik azok a "sokan"? Csak mert én sehol nem olvastam ilyet...

Instructor Reno 2014.02.10. 19:10:03

@Nyílméregbéka: "az amerikai hadseregben a hadnagyi rang".

Igazad van és mégsem. Itt ugyanis haditengerészetről beszélünk, és a navy lieutenant, az army captain (szárazföldi hadsereg századosa) megfelelője, a harmadik tiszti rendfokozat (O-3). Mégis szó szerint hadnagyot jelent és magyarra is így kell fordítani.

Nyílméregbéka 2014.02.10. 19:37:15

@Instructor Reno: szerintem amire te gondolsz az a lieutenent commander ami a korvettkapitány magyarul, és az felel meg a századosi rangnak, jelzése egy tölgyfalevél. A lieutenant az a tengerészetnél is hadnagy és főhadnagy, jelzése két ezüst csík. De ezt most csak emlékezetből írom, lehet, hogy rosszul emlékszem, majd utánanézek. Ha jól emlékszem valahogy így van a tiszti rangsor: ensign (zászlós), lieutenant
junior grade (alhadnagy), liautenant (hadnagy, főhadnagy), liautenant commander (korvettkapitány), commander (fregattkapitány), captain (kapitány).

Instructor Reno 2014.02.10. 19:46:08

@Nyílméregbéka: Nem a lieutenant commanderre gondoltam, azt próbáltam kifejteni, hogy a különböző haderőnemeknél, nem mindig ugyanazt jelentik az ugyanolyan rendfokozati elnevezések. Ezért adják meg néha a fizetési fokozatot is,(paygrade)ami a navy lieutenantnál O-3 és az army captainnál is O-3, tehát mind a kettő ugyanúgy a harmadik tiszti rendfokozat. A magyar fordítás persze így is úgy is gáz, nem értem a fordító miért nem néz utána, totál névtelenül is fel lehetne tenni ezt kérdést akár valamelyik Index szaktopicban is, korrektebb eredményhez jutnának.

Nyílméregbéka 2014.02.10. 19:48:25

@Instructor Reno: Igen mire lenyomtam küld gombot, rögtön be is ugrott, hogy igazad van, hiszen a két ezüst csík mint rangjelzés felel meg a századosbak. A tölgylevél már őrnagynak felel meg. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.11. 16:54:26

megnéztem én is, és egész jó film volt azt kell mondjam.

Ami érdekes volt, laikusként:

1. a hegyről leugrálás, zuhanás meg se kottyant nekik

2. ugyanezekben az esésekben a fegyvereiket sziklákhoz csapkodják és egyiknek se lesz semmi baja?!

3. mit keresnek a tengerészek a hegyekben? Nincs erre más egység?!

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.02.11. 16:59:29

@doggfather: A SEAL az >SE<a=tengeri, >A<ir=légi >L<and=szárazföldi kommandó, amolyan 3 az 1-ben :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.11. 17:35:59

@lisztes: okés, köszi, ezért (is) írtam, hogy laikus vagyok. :)

De a puskás kérdés fennáll továbbra is!

Nyílméregbéka 2014.02.11. 17:47:07

@doggfather: 1. Azért azt nem mondanám, hogy meg sem kottyant, betört koponya, törött lábak és bordák voltak ott, csak nem törődtek vele, harcoltak tovább. Éppen ezért mutattak képeket szeintem az elején a kiképzésből, hogy megmutassák miket bírnak ki ezek az emberek. Azt is vedd számításba, hogy harc közben voltak, teli adrenalinnal. Ezért is volt sokkal ramatyabbul mikor kialudta magát. Akkor már vonszolni sem tudta magát.
2. A kommandós fegyverereket gondosan válogatják össze. Tesztelik minden körülmények között, emeletekről dobják le, kocsival hajtanak át rajta, elássák homokba, iszapba stb... és minden körülmények között működniük kell. Az nekem külön tetszett, hogy ilyen apróságokra is figyeltek, hogy még a harcok előtt mutattak közelről a fegyvereket, és mind ütött kopott volt, látszott, hogy sok mindenen átmente, haszálták már pár bevetésen. Pacsi a kellékesnek, hogy erre figyeltek. :)
3. A Navy Seal-t kifejezetten a terrorizmus elleni harcra alapították, még J.F. Kennedy parancsára (többek között ezért is tartozik a tengerészethez, mert Kennedy is kitüntetett tengerésztiszt volt a II. Világháborúban), pont ilyen feladatokra, felderítésre és kis létszámú gyors reagálású harci egységnek, ami bevethető a világ bármely pontján. Ezért is kapnak hároméltű kiképzést.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.12. 08:56:43

@Nyílméregbéka: köszi a válasz(oka)t. Nah ezekért írtam, hogy laikus vagyok. :)

Sose érdekelt különösebben a hadsereg, nem is nagyon nézek háború filmeket se ezt is csak azért, mert szinte minden blogon írtak róla.

Létezik egyébként, hogy a csapat 4 tagjának más más puskája van? Létezik, hogy katonához választanak puskát?
Mert nagyon úgy tűnt, hogy mind a 4 másmilyen, de ehhez se értek.

Nyílméregbéka 2014.02.12. 23:12:48

@doggfather: Elviekben létezik, van hogy a küldetés úgy kívánja más-más fegyvereket vigyenek magukkal, elég nagy szabadságot kapnak az elsődleges és másodlagos fegyverek kiválasztásakor (több mint 80 féle lőfegyver közül választhatnak), de legtöbbször az M-4 gépkarabély valamelyik modelljét használják, az a SEAL-nél a rendszeresített alapfegyver (M-4A1). Ha jól megnézed a filmben, mindegyik fegyver egyforma, azonos alapokra épült, csak az egyik rövidebb csövű, optikai irányzékkal, a másikon van egy M-203-as gránátvető, a harmadik hosszított csövű, hangtompítóval és távcsővel...mindenki a feladatának megfelelően alakítja át a SOPMOD (Special Operations Peculiar MODification) készletből a fegyverét, de a kompatibilitás szükséges ilyenkor, hogy pl harc közben tárat tudjanak átadni a másiknak ha az kifogyott.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.13. 08:44:56

@Nyílméregbéka: igen az feltűnt, hogy tudnak tárat adni egymásnak, meg az is, hogy gránátvető csak az egyiknek van, ezért is kérdeztem.
süti beállítások módosítása