Lisztes megmondja a tutit

Volt egyszer egy vadnyugat - Lisztes megmondja a tutit

2014. április 29. 15:00 - lisztes

A Dollár trilógia után Sergio Leone valami másba szeretett volna fogni. Hátrahagyni a western műfaját és megvalósítani legkedvesebb álmát, egy gengszterfilm megrendezését. Ám arra még közel 20 évet kellett végül várnia - senki sem akart ugyanis neki csak úgy pénzt adni, a producerek azt szerették volna, ha marad a kaptafánál, a jól bejáratott alapanyagnál. Hmm, de ismerős... Ez még most is ugyanígy van; a bevált formulán nem nagyon szeretnek változtatni Hollywoodban.

Once Upon a Time in the West.jpg

Szóval Leonét kis túlzással megzsarolták, de talán ezt ma már senki sem bánja, az ő szemében ugyanis egy újabb trilógia képe körvonalazódott. Az új kontinens legfontosabb történelmi állomásait szerette volna filmjeiben megénekelni: a vadnyugati érát, a mexikói forradalom éveit és a gengszterek korszakát a 20-as évektől kezdődően. Szerencsére, igaz a Dollár-trilógiánál jóval hosszabb idő alatt, de végül mind a három film elkészült - ezek közül pedig az első a mai blogbejegyzésem témája, a zseniális Volt egyszer egy vadnyugat.

Egy folyton a harmonikáján játszó misztikus idegen érkezik a városba, hogy találkozzon a vasút piszkos ügyeit intéző Frankkel, szemtől szemben. Csakhogy ő és társai épp a közismert bandita, Cheyenne embereinek öltözve mészárolnak le egy ír családot, akik éppen a New Orleansból érkező menyasszonyra, Jillre várva a lagzira készülnek. A fiatal nő így esküvő helyett temetésre érkezik a farmra... De mielőtt elmegy, még rá szeretne jönni, hogy kik és miért tették ezt a McBain családdal...

american4.jpg

Aki egy újabb Dollár-filmet vár, ordas nagyot fog zakózni, Leone ugyanis igaz a klasszikus karaktereivel, de teljesen más stílusban mesél erről a korszakról. És hogy mit értek klasszikus karakterek alatt? Harmonica lényegében a "jó", a név nélküli hős, Frank egyértelműen a "rossz", míg Cheyenne tulajdonképpen a két véglet között ingázó "csúf". Az egészet pedig egy erős(nek szánt) női karakterrel spékelték meg, miközben a főtéma továbbra is a pénzszerzés és a bosszú köré épül, hasonlóan a Dollár-trilógiához.

És hogy mit értek más stílus alatt? Lassan, a hangulatot finoman megteremtve, a jeleneteket hosszan kitartva, az információkat és a fordulatokat ráérősen adagolva mesél a film. De úgy mesél, ahogy azt ma már senki sem tud. Egyszerre szomorú, egyszerre grandiózus, egyszerre badass és egyszerre emberi. A Volt egyszer egy vadnyugat a filmtörténelem legszebb költeménye. Egy vers az elmúlásról, amit egyenesen az égbe emelnek Ennio Morricone csodálatos dallamai. Nem véletlenül választottam a western zenei toplistám első helyére a film betétdalát.

2.-Once-Upon-a-Time-in-the-West-Sergio-Leone-1968.jpg

A hangok mellett a képek is lenyűgözőek. Az operatőri munka mesteri - ez ugyebár elengedhetetlen a megfelelő hangulat megteremtéséhez. Magát a történetet egyébként kb. egy szimpla másfél órás filmben is el lehetne mesélni, de valamiért mégsem haragszom a mesterre azért, hogy egy közel három órás élménnyel ajándékozott meg. Arra viszont kíváncsi lennék, hogy ehhez a filmhez hogyan készülhetett elsőre több, mint 400 oldalas forgatókönyv? Párbeszéd alig van benne, az akció részek sem kifejezetten bonyolultak...

A színészi játék is fenomenális (vajon mikor fogyok ki a dicsérő jelzőkből?) - a korábban folyton jófiút játszó Henry Fonda végre kimutatta a foga fehérjét és egy igazán utálni való szemétláda bőrébe bújt. Mondanom sem kell, hogy Frank karakterét is elképesztően hitelesen játssza. Charles Bronson a szűkszavú, misztikus idegen, Harmonica megformálójaként talán élete alakítását hozta. Nem volt sok dolga, de azt higgadt menőséggel, igazi badassként adta elő és ide pont ez kellett.

once-upon-at-time-in-the-west.jpg

Claudia Cardinale hiába főszereplő, sajnos a Volt egyszer egy vadnyugat is egy olyan western, amiben a készítők megpróbáltak egy erős női karaktert mozgatni, de egyszerűen nem sikerült nekik. Nem azért, mert Cardinale olyan rosszul játszana, hanem mert egyrészt nem kap elég játékidőt szerintem, másrészt pedig mindenki más izgalmasabb figurát hoz. Még a rendszerint a nézők által elhanyagolt, kisebb figyelmet kapó Cheyenne is, pedig Jason Robards zseniális a szerepben, amikor a vásznon van, feldobja a hangulatot a jelenlétével és a legjobb dumákat is ő kapta...

A Volt egyszer egy vadnyugat Amerikában nagyot bukott, de Európában teljesen más fogadtatásban részesült. Utóbbi helyen ugyanis nem vágták sz*rrá, mint azt az USÁban a mester legutolsó három filmjével tették... Mert bizony itt szinte az összes jelenet esszenciális. Olyan, mint a Jengában. Ha túl sokat kihúzol alulról, óhatatlanul is felborul az építmény. És bizony Leone már azzal, hogy 180 perc alá vágta meg, minden nélkülözhető jelenettől megszabadult...

Once-Upon-a-Time.jpg

Én tisztában vagyok vele, hogy nem mindenkinek jön be ez a stílus. Én magam sem szeretem a túlságosan, már-már idegesítően elnyújtott jeleneteket, itt ezek mégis rendben vannak, mert a sztori ahhoz kellően összetett, ellentétben mondjuk az Amerika-trilógia második tagjával, az Egy marék dinamittal. Ilyen az, amikor a stílus és a sztori megtalálja az egyensúlyt. Az egyensúlyt, amit nem mindig a középtájon kell keresni és pont ez az, amit azoknak javasolok, akiknek esetleg nem tetszett volna a film. Adjátok át magatokat az élménynek, a hangulatnak, zárjátok ki a külvilágot. Nekem ez az élmény ritkán adatik meg, de ennél az alkotásnál szerencsére újranézve is megvolt. És ez már tényleg nem semmi.

Lisztes

Volt egyszer egy vadnyugat az imdb-n

Volt egyszer egy vadnyugat előzetes

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr26025972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.29. 20:54:49

"Az új kontinens legfontosabb történelmi állomásait szerette volna filmjeiben megénekelni: a vadnyugati érát, a mexikói forradalom éveit és a gengszterek korszakát a 20-as évektől kezdődően. Szerencsére, igaz a Dollár-trilógiánál jóval hosszabb idő alatt, de végül mind a három film elkészült" (jelen bejegyzésből)

"Ha már létezik Dollár-trilógia, én szeretem ezt a maradék három filmjét "Amerika-trilógiának" (esetleg "Volt egyszer egy..."-trilógiának) nevezni, noha az tulajdonképpen sosem készült el, mivel annak az első része egyben Leone utolsó filmjei is volt..." (egy maréknyi dinamitból)

csak én érzek a kettő állítás közt ellentmondást????

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.04.29. 21:27:37

@scal: Valóban nem a legszerencsésebb a megfogalmazása ennek a mostani cikkben. Az igazság az, hogy mindkét verziót olvastam már a neten, de a lényeg tulajdonképpen annyi, hogy eredetileg nem westernekben gondolkozott.

Az egyik verzió szerint az Amerika-trilógiát a Volt egyszer egy Amerikával akarta elkezdeni, de csak nagyon későn tudta megszerezni hozzá a jogokat, a producerek meg amúgy is inkább westernekre akartak neki pénzt adni.

Úgyhogy végül nem az eredetileg tervezett Amerika-trilógia készült el, hanem ez...

Eredetileg ezt a filmet sem akarta leforgatni, mint itt is írtam. Sőt, az Egy maré dinamitot sem ő akarta rendezni.

Szóval igen, a mostani cikkben meglehetősen szarul fogalmaztam ezt meg, de azért lássuk be, ez így sokkal jobban hangzik :D

Nyílméregbéka 2014.04.29. 23:30:02

Nem tudom eldönteni, hogy ez, vagy a Jó a rossz és a csúf-e a kedvenc westernem. Minden esetre nálam az egyik 10/10-es western a Volt egyszer egy vadnyugat.
A szétszabdalásról meg, még annak idején, mikor ezt először játszották nálunk a mozikban, a film úgy ért véget, hogy a vonat begördül az épülő vasútállomásra, és stáblista... több mint tíz év, és a VHS korszak kellett ahhoz, hogy megtudjam Cheyenne meghal a végén. Évekig úgy volt meg nekem kazettán, hogy eredeti példányra lett rámókolva a méltán legendás magyar moziszinkron (két napi munkával, mert a filmben több helyen is hosszabb volt egy-egy jelenet az eredeti verzióban), de az utolsó tíz perc maradt hangalámodásos. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.30. 12:09:27

@lisztes: én úgy olvastam hogy eredetileg a Rhodoszi Kolosszus neve volt Volt egyszer egy Hellász, és az lenne a nyitódarab

Faxni 2014.05.01. 11:38:43

Imádom:) maga a tökély az egész. Cheyenne halála tényleg ki volt vágva, én is sok év után láttam azt az eredeti verziót, amiben benne van.
Nem tudom hányszor néztem már meg, talán ezt a filmet néztem legtöbbször újra, de mindig tökéletes élmény.
Cardinale - valami elképesztően gyönyörű.
Annál a résznél, amikor megérkezik a farmra és ott van az egész család kiterítve, még ma is elszorul a torkom. Hihetetlenül jó.
És igen, költemény. Festői képekben előadva.

rockjano 2014.05.01. 13:34:53

A világ egyik leggyönyörűbb és legtökéletesebb filmje a világ valaha írt legjobb filmzenéjével.

A mai nézőknek biztos túl lassú és furcsa. nem is film ez hanem költemény…

Mr.Treeger 2014.05.01. 14:29:39

A filmtörténet egyik alapvetése. Minden benne van amit a moziról összelehet szedni.
Nemrég újra nézve fedeztem fel egy újabb fontos jelenetet. Mikor Jill megérkezik és az állomásról kilépve a kamera átvált premier plánról nagy totálra, bemutatva a fejlődő várost, ami már nem a klasszikus western filmes koszos kisváros, hanem egy urbanizálódó település, jól mutatja, hogy amit vadnyugatnak hittünk/láttunk a fejlődés eltörli.
Anno olvastam egy legendát, hogy az első jelenetben ahol a harmonikást várja a 3 tag, állítólag Leone a Jó, a rossz és csúf szereplőit szánta, de akkor Leone és Eastwood nem voltak épp beszélőviszonyban.

Gyűrött Papír 2014.05.01. 18:20:15

13 évesen, protekcióval mehettem csak be a moziba (14 éven aluliaknak nem ajánlott :) ). Akkor nem nagyon értettem, de aztán felnőtt fejjel megértettem, és nálam is a csúcsra került.
A ruházat mintha kimaradt volna a dicsőítésből, pedig azok a majdnem földig érő kabátok bitang jól mutatnak. Azon a részen, amikor megölik a családot és a gyerek kirohan a házból, majd a porfelhőből feltűnik Frank és bandája, az parádésan szívfájdító a folytatást ismerve. Huh, meg is nézem újra! :)

Celtic 2014.05.09. 14:04:23

@Gyűrött Papír: Anyam azota nem volt moziban, hogy ezt latta :) Azota is emlegeti, cca. 20 eves lanykent hoyg megviselte a farmon tortent verengzes.

Nekem meg nagy kedvencem, a Volt egyszer egy Amerika es a Keresztapa 1-2 mellett.

gumirocker 2014.05.12. 09:31:02

Tényleg alapmű és még mindig nézhető, nagyon is.
süti beállítások módosítása