Lisztes megmondja a tutit

Interjú Bán Mórral a készülő Hunyadi-film kapcsán

2014. május 01. 15:00 - lisztes

A méltán népszerű történelmi regény-széria már a 6. kötetnél jár - ezúton is gratulálok hozzá Bán Mórnak, aki mindeközben egy filmes témákkal foglalkozó blogger számára még ennél is izgalmasabb dolgon ügyködik. Ugyanis a tervek szerint hamarosan a mozikban is viszont láthatjuk a magyar történelem egyik legismertebb alakját, Hunyadi Jánost. Erről a projektről kérdeztem a szerzőt, aki volt olyan kedves és készségesen válaszolt a kérdéseimre:

1597552_1547396672151654_1653135086_o.jpg

A Hunyadi-sorozat írója, Bán Mór.

L: Először is köszönöm, hogy beleegyezett az interjúba és válaszol a kérdéseimre. Ha a hírek igazak, nemsokára film készülhet Hunyadi János életéből az Ön regényei alapján. Képregényt már rajzoltak belőle, most pedig egy egész estés mozgókép létrehozásán dolgoznak. Hogyan került a magyar származású, kanadai producer, Robert Lantos a képbe?

B.M.: A regénysorozatnak szerencsére egyre több és több olvasója, s talán lehet mondani, rajongója is van. Közülük kerültek ki azok a társ-producerek, akik felhívták Lantos Róbert figyelmét a Hunyadi-sorozatra. Lantos úr neve számos nemzetközileg is ismert, elismert mű (eXistenZ, Johnny Mnemonic – A jövő szökevénye, Eastern Promises, Barney’s Version, stb.) mellett Szabó István Napfény íze és Csodálatos Júlia című filmjével is szorosan összefügg. Mivel ő gyermekkora óta külföldön él, el sem tudtam eleinte képzelni, hogyan tudja „megemészteni” ezt a sok-sok ezer oldalas, magyar nyelvű történetfolyamot. Mindenesetre elolvasta őket, és szerencsére ő is úgy vélte, ez a történet nagyon is filmvászonra való.

Robert-Lantos-in-The-Right-Kind-of-Wrong.jpg

 

A magyar származású Robert Lantos, a készülő Hunyadi-film producere.

L: Ahogyan azt a megkeresésemre is elmondta, ez az egész még nagyon érzékeny fázisban tart, sok minden változhat. Mégis, mi az, ami már most közel biztosra vehető? Gondolok itt a projekten dolgozók (rendező, forgatókönyvírók, stb) személyére, a büdzsére, forgatási helyszínekre, stb...

B.M.: Nagyon korai stádiumban vagyunk, a forgatókönyv-fejlesztés fázisában. Sem végleges script, sem egyéb végleges döntés a részletekről nincsen még. Jelenleg azon a nem elhanyagolható dramaturgiai feladaton dolgozunk, hogyan lehet ezt a nagyon masszív, szerteágazó, sok száz szereplőt felvonultató, sok évtized eseményeit elbeszélő sztori-folyamot egyetlen, egész estés mozifilm forgatókönyvébe összegyúrni. Nyilvánvaló, hogy a regénysorozatnak csupán egy része marad majd, számos motívum, esemény kikerül, más motívumok, események a könyvektől eltérő formában lesznek megvalósíthatóak.

2007_03_12q.jpg

L: Az adaptáció egy külön művészet, nem egyszerű munka egy regényt, vagy novellát filmre vinni. Sok szabály van, más dolgokra kell figyelni - ami működik könyvben, nem biztos, hogy filmként is. Mennyire szeretné rajta tartani a projekten a szemét? Saját forgatókönyvvel készül (mint ahogy azt pl.: a Jurassic Park esetében Michael Crichton is tette (bár végül nem az övét választották)), vagy egy csapat tagjaként dolgozna rajta, esetleg csupán a végeredményt nézné át és a kreatív munkába nem szeretne belefolyni? (nem mintha a regények megírásával nem tette volna már ezt meg tulajdonképpen). Mesélne egy kicsit arról, hogy Ön hogyan képzeli el a forgatókönyvet?

B.M.: Az elmúlt két évben nagyon sokat dolgoztunk a forgatókönyv-koncepció kialakításában. Magam is számos treatmentet, vázlatot készítettem, tv-sorozattól mozifilmig bezárólag. Jelenleg én dolgozom a forgatókönyvön is. Ennek egyik oka az, hogy én ismerem legjobban a regénysorozatot, az egyelőre meg nem jelent részeket pedig egyedül én. Természetesen dramaturgként, tanácsadóként, konzulensként többen részt vesznek ebben a munkában, hiszen a film értelemszerűen speciális dramaturgiai megoldásokat igényel. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire más, mennyivel nehezebb feladat egy nyolc-tíz vaskos kötetes regénysorozat filmre adaptálása mondjuk egyetlen kötetnél.

1961050_1547384818819506_634952996_o.jpg

L.: Emlékszem, több, mint egy évre rá, hogy olvastam az első kötetet, volt egy családi összejövetel nyáron egy tóparton, este. Sétálgattam és vagy egy órát eltöltöttem azzal, hogy gondolatban "filmre adaptáltam" a sztorit. Megvolt minden: hogy kellene kezdeni, mi nézne ki jól a vásznon, mit kellene megkurtítani, kihagyni... Jó érzés fogott el, mert úgy éreztem, ha ezt látnám filmben, az nagyszerű lenne. Majdnem elkezdtem a magam szórakoztatására megírni a forgatókönyvet! Egy korábbi interjúban viszont olyasmit olvastam (legalábbis arra utalt), hogy Önök az egész életútban gondolkodnak - míg az első kötet csupán Hunyadi János fiatalkoráról és Szilágyi Erzsébettel szóló megismerkedéséről szól. Nem lenne Ön szerint jobb egy amolyan, mostanában divatos "eredettörténetet" kreálni, amit aztán később lehet még folytatni? Ehhez az első kötet nagyszerű táptalaj lenne szerintem.

B.M.: De, teljesen egyetértek. Az a véleményem, hogy a regény-sorozat természetes közege egy tv-sorozat lenne – egy akár három, négyévados széria. Aztán a „következő legjobb megoldás” két, vagy három mozifilm lenne. Egy látványos, izgalmas filmtrilógiát tökéletes megoldásnak tartanék, de még két egész estés moziba is nagyon sok minden beleférne. Hogy egyetlen, egész estés mozifilmbe mi fér bele, az más kérdés. Ahogy teszteljük a „közönséget”, az nagyon valószínűnek látszik, hogy aki egy Hunyadi-filmre kíváncsi, az elsősorban a nagy, látványos Nándorfehérvár-ostromra kíváncsi. Sajnos azonban ez a történet vége.

nandor.jpg

L.: Rengeteg kiváló történelmi személyiségünk van, mégis nagyon ritkán készülnek történelmi filmek itthon (azért az Egri csillagok nem ma volt). Mi lehet Ön szerint az oka? Nem éri meg ilyet csinálni, vagy egyszerűen a hazai filmkészítőket nem érdekli ez a téma? Ha elkészül a Hunyadi (és ha minden igaz Toldiról is forgatnak filmet), Ön szerint megnőhet az érdeklődés a történelmi filmek iránt és talán a jövőben készülhet még sokkal több is? Szintén egy korábbi interjújára utalnék vissza, ahol a lengyeleket hozza fel példának ("A lengyelek például egymás után készítik a látványos történelmi filmeket, legutóbb éppen Bécs török ostrom alóli felmentéséről.") Maga szerint elképzelhető, hogy pár év múlva nálunk is "beindul a szekér"?

B.M.: Szerintem ez egy alapvetően politikai okból, mesterségesen kreált helyzet. Egy időben nagyon nem erőltették a magyar történelmi filmeket – ellentétben az összes szocialista országgal, ahol nem szégyellték a múltjukat, sőt, kimondottan nacionalista hangvételben keltették életre az elmúlt századok hőseit. Még az albánok is elkészítették a nagy nemzeti eposzukat Szkander bégről, Hunyadi kortársáról (igaz, szovjet koprodukcióban). Mi egy olyan furcsa ország vagyunk, ahol legnagyobb történelmi hőseinkről SOHA nem készült igazi történelmi film. Nincs István királyunkról, Hunyadi Jánosról, és ami azt illeti, Mátyás királyról sem. És most valóban látványos, igazi történelmi filmre gondolok, nem rockoperára, vagy filmvígjátékra). Nem tudom, nálunk beindul-e a szekér, de abban biztos vagyok, hogy óriási igény lenne szépen elkészített, nemzetközi szintű magyar történelmi szuperfilmekre. Az Egri csillagokra 9 millió (!) mozijegyet adtak el sok-sok év alatt, nemzedékek nőttek fel rajta, és szerintem a televízióban is több tízmilliós nézőszám jönne össze, ha valaki egyszer összeadná az ismétlések adatait. Persze tudom: ez hihetetlenül drága műfaj. Mégis, három-öt évente ennek az országnak ki kellene állítani egy tisztességes történelmi filmet.

Lisztes

komment
Címkék: Interjú

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr896098437

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hunyadi Orbán De Gaulle Viktor − Ilyen ország pedig nincs CDVIII. 2015.08.06. 15:03:44

Ha ezt szerkesztőségi macskánk megérhette volna! Úgy tűnik, a nyári politikai holtszezonban (na jó, félholt-, mivel a migrációs krízis érdemben m&e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.01. 16:24:49

Nagyon pöpec interjú lett, azon ritka alkalmak egyike, amikor pont ugyanúgy érdekelnek a válaszok, mint a kérdezők.

Amúgy én a helyükben nem filmben gondolkoznék, azzal túlságosan is egy lapra tesz fel mindent az ember, aztán ha a marketing nem jön össze, akkor így jártak. Ellenben egy sorozat simán lehet a 4. évadra nézettségi rekorder úgy, hogy az elején még senkit nem érdekelt.

A történelmi filmekkel itthon szerintem az a baj, hogy amik készültek is mondjuk a rendszerváltás után, azok nem voltak éppenséggel kiemelkedő darabok a műfajban. Úgyhogy lassan ez a zsáner már szitokszóvá válik a nézőknél, a producereknél pedig automatikus pénznyelő. (És kiindulva abból, hogy a Toldinál 800 millából akarnak saját bevallásuk szerint látványos filmet készíteni, ez utóbbi semmiképpen nem fog megváltozni.)

alien 2017.07.12. 22:53:11

jók a könyvek grat
süti beállítások módosítása