Lisztes megmondja a tutit

Így neveld a sárkányodat

2014. szeptember 08. 15:00 - lisztes

A film, ami legnagyobb pechére a (szerintem rettenetesen túlértékelt) Toy Story 3.-mal azonos évben jelent meg, és ami emiatt aztán nem kapta meg azt az elismerést (magyarul az Oscart), amit megérdemelt volna. Pedig a Dreamworks ezzel a meséjével nemcsak hogy felvette a versenyt a Pixarral, hanem simán le is hagyta mind kreativitásban, mind megvalósításban, mind pedig bátorságban. Mert az Így neveld a sárkányodat meg merte lépni azt a happy enddel, amit eddig nem sokan, főleg nem egy animációs filmben.

how-to-train-your-dragon-52e51b103a03e.jpg

Könyv alapján készült, ez egyébként meglehetősen ritka az animációs fronton, de azt is hozzá kell tenni, hogy azért, hogy jól tudjon működni filmen, elég drasztikus változtatásokat kellett a készítőknek eszközölniük. A kötelező szerelmi szál az alap, de a sárkányok kinézete és mérete is durva átdizájnoláson esett át. És bár az eredeti matériát nem olvastam, a végeredményt látva bátran ki merem jelenteni, hogy ezek a változtatások bizonyosan jót tettek a sztorinak.

A sztorinak, ami valahogy így hangzik: Hibbant sziget vikingjei komoly problémával küzdenek, ugyanis a birkaállományukat rendszeresen megtizedelik a sárkányok. Hablaty, a törzsfőnök ügyetlen, tesze-tosza fia az egyik ilyen támadás alatt lelő egy éjfúriát, az egyik legveszélyesebb, legtitokzatosabb sárkányt. Ám ahelyett, hogy végezne vele, összebarátkoznak, aminek következtében főhősünk rájön, hogy ezek a sárkányok nem is olyan rossz arcok. Hablatyból hamarosan igazi Toruk Makto lesz, a vikingeknek meg rá kell jönniük, hogy... nos... hogy a másságot el kell fogadni.

httyd.jpg

Ja, mert hogy tulajdonképpen most is valami olyasmiről van szó, hogy az ismeretlentől félnek az emberek, pedig... pedig hogy ha vennék a fáradtságot és a bátorságot, és megpróbálnák megismerni, megérteni azt, amitől rettegnek, rájönnének, hogy nem is olyan félelmetes az. Nagy igazság, támogatandó nézőpont, és mivel a kicsiknek készült, mégcsak nem is hasztalan, hiszen ez az a kor, amikor még lehet formálni a személyiségüket, így ha szerencsénk van, a most még általános iskolás generáció 10-20 év múlva, felnőttként az ilyen mesék hatására lényegesen toleránsabb, megértőbb lesz, mint a mostani.

Egyébként kár azért a behozott, "kötelező" szerelmi szálért, hiszen Hablaty egy tök jó meleg karakter lenne (és szerintem eredetileg az is volt), de a készítők valamiért úgy gondolták, hogy a nem-annyira-happy-endet ellensúlyozandó a főhősnek márpedig be kell csajoznia, nincs mese. Maga a tanulság egy cseppnyit szájbarágós, van pár feleslegesen kimondott mondat, amire a felnőtt nézőknek egyáltalán nem volna szüksége, de ne felejtsük: ez még mindig egy gyerekfilm.

2010_how_to_train_your_dragon_007.jpg

Hiába a félelmetes sárkányok, a megcsonkított vikingek, az elhalálozott birkák, a porig rombolt flotta, vagy a falu, ez a mese még ennek ellenére is nem kevés cukiságfaktorral bír. A címszereplő sárkány, Fogatlan - aki Stitch közeli rokona lehet - viszi természetesen a prímet. Távolról nézve félelmetes bestia, de közelebbről szemlélve egy kutya-macska (és állítólag ló) keveréke, ami úgy viselkedik, mint a legcukibb háziállataink a legjobb pillanataikban. Plusz még repül is, méghozzá nem is akárhogyan!

Zseniálisan kreatív megoldások tömkelegével találkozhatunk a film sárkánylovagolós jeleneteiben: nagyszerű kameramozgás, a repülés élethű, ráadásul izgalmas leképezése, csodás tájak, színek, fények, egy igazi ÉLMÉNY. A sárkányok kinézete is kellőképpen változatos, mind alakban, mind színvilágban, mind tulajdonságban. Egy olyan világot sikerült megteremteniük az alkotóknak, amiben bőven van még potenciál, ezt bizonyítja az a tény is, hogy jelenleg a 3. részt készítik már...

how_to_train_your_dragon_001.jpg

Annak ellenére, hogy például a 2. etap sem lett akkora pénzügyi siker (szó sincs buktáról!). Hiába méltatta ugyanis a kritika, nagyszabású animációs folytatás-filmhez képest gyengébben szerepelt hazájában (természetesen a világ többi tájáról sikeresen kompenzálta magát a stúdió). Ha pénzügyileg nem is a legjövedelmezőbb vállalkozása ez a Dreamworksnek, az Így neveld a sárkányodat kritikai fronton lenyűgöző teljesítményt produkál, és garantált szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak is egyaránt. Ahogyan azt egy jó animációs film teszi.

Lisztes

Így neveld a sárkányodat az imdb-n

Így neveld a sárkányodat előzetes

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr586661945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.08. 16:55:05

Szerintem azért nem annyira ritka ez a könyves dolog, most így hirtelen a Shrek és a Derült égből fasírt is beugrik (plusz az összes klasszikus Disney tulajdonképpen adaptáció, nem? ).

Viszont tényleg zseniális film, és elsősorban nálam is azért, mert nem ezt a Pixar-féle cső-amerikai "csináld, amiben jó vagy, és boldog leszel" dumát nyomja. Másodsorban meg az elképesztő látvány és a nagyon rendben lévő érzelmi oldala miatt.

TomPowell25 2014.09.08. 19:16:44

Teljes egyet értés. Plusz ez azon kevés film közé tartozik, amihez rengeteget ad a 3D, de tegyük hozzá, hogy ebben nem kis szerepe van szerintem a tanácsadóként közreműködő Roger Deakinsnek is. A karakterek egytől egyig rendben vannak, Hablaty és Fogatlan az animációsfilmek egyik legjobb párosa és én a szerelmi szálat sem éreztem feleslegesnek vagy erőltetettnek, de ettől függetlenül a meleg karakter felvetést abszolút adom. Ja, és John Powell zenéje maga a csoda.

winterrain 2014.09.09. 21:34:56

Méghogy meleg karakter. Távozz tőlem sántán!

blasiuss 2014.09.09. 21:41:05

Ezt én sem értem. Amúgy egyetértek, hogy jó kis film, a gyerekem is rajong érte, de miért lenne meleg Hablaty karaktere? Ez már valami kötelező elem a zindexen?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.09.10. 06:28:57

Fantasztikusan jó film! Ráadásul a második része is kompletten zseniális, végigvigyorogtam az egészet, pedig nagyon fáztam tőle, hogy lehet az első rész után akár csak fenntartani a minőséget.
süti beállítások módosítása