Lisztes megmondja a tutit

A beavatott

2014. szeptember 13. 15:00 - lisztes

Tombol, még mindig tombol a YA könyvek adaptálásának mániája. Sokan, nagyon sokan elbuknak, egyre rizikósabb vállalkozás az ilyesmi, de olykor mégis sikerül pár száz millió dolláros bevételre szert tennie a stúdióknak egy-egy jól pozicionált darabbal. Igazából a hollywoodi okosoknak sincs fogalma arról, hogy mi a titok (ha így lenne, egy sem bukna el), de középút nagyon ritkán van: vagy csúnyán elhasalsz, lehetnek zombik, vámpírok, zombivámpírok, boszorkák, vagy más egyéb fura, de mostanában menőnek számító lények a sztoridban, vagy berobbansz, no matter what.

Divergent-2014-Movie-Poster1.jpg

A fantasy vonal már pár hónapja nem menő, a disztópikus társadalmakról szóló sci-fik viszont annál inkább. Jennifer Lawrencék Az éhezők viadalával beletenyereltek a tutiba, úgyhogy a producerek előástak valami hasonlót, és azt is útjára indították. A Battle Royale túl véres volt, meg amúgy is, a japán cuccok nem menők annyira az USÁban (lásd még A holnap határát), szóval maradt a Divergent, vagyis A beavatott, ami esküszöm, akkora f*szság, hogy az ötlet puszta kitalálásért Arany málna járna.

Hallottam, olvastam már többször erről a filmről (nem sokon múlt, hogy a Corvin moziéjszakán ezt, és ne a Tsodálatos pókember 2-t válasszam), de úgy voltam vele, hogy lehet, hogy csak így elmondva tűnik orbitális baromságnak a társadalmi berendezkedés, a filmen ez tök jól, hihetően, hitelesen van ábrázolva... NEM! Nagyon nem. Nagyon-nagyon nem. Ez pont ugyanakkora baromság képekkel megtámogatva, mint csak simán szóban elmondva, vagy "papírra" vetve. Kapaszkodjatok, mert ez rázós lesz!

divergent-2.jpg

Szóval volt egy háború, meghaltak sokan. A túlélők kitalálták, hogy a társadalmat 5 csoportra kéne osztani, és akkor béke lesz: műveltekre (g*cikre), bátrakra (idióta adrenalinfüggőkre), barátságosakra (hippikre), őszintékre (bunkókra) és önfeláldozókra (p*ncikra, akik egyben vezetik az országot is). Ha eljön az idő, minden tinédzsernek választania kell egy tulajdonságot, amin aztán nem változtathat. Főhősünk Tris (-HCl)*, aki önfeláldozónak született, de az előzetes teszt nem adott egyértelmű eredményt elkötelezettségéről, így lehet, hogy kidobják, és koszos hajléktalan lesz, ezért inkább azt hazudja, hogy önfeláldozó jött ki neki, de ő mégis a bátraka...

*biológuspoén, ne törődj vele

Oh, hogy ez mekkora f*szság, te jó ég! Igen, felfogtuk. Nehéz a tinik dolga, mert egyetemet kell választani, el kell dönteniük, hogy mik szeretnének lenni, és ha később derül ki, hogy nem jól választottak, akkor könnyen munkanélkülivé válhatnak képzettség híján, és az utcára kerülnek. Igen, felfogtuk, hogy a szülői nyomás is nagy, és ha nem is gonoszságból, de rá akarják erőltetni egy csomóan a gyerekükre azokat a szakmákat, amikkel ők is foglalkoznak. Az is világos, hogy az összes tinip*csa belekezd egy csomó mindenbe, majd lelkesedés híján abbahagyja, és azt érzi, hogy őt sokminden érdekli, és ezért a főhőst is ilyenre kell írni, ráadásul még azt is el kell hitetni róla, hogy emiatt ő különleges...

divergent-movie-2.jpg

Ez kéremszépen a legpofátlanabb módon összehányt kreténség, amivel valaha is találkoztam. Pedig láttam az Alkonyat első részét. Nincsenek finom utalások, hanem egyből a pofádba nyomnak mindent. Nincs jól kigondolt, bemutatott háttér, csak egy gyorsan felskiccelt, könnyen felfogható rendszer, ami csak arra való, hogy keretet adjon egy kis romantikázásra főhősnőnknek Mr. Eyebrow-val. Tris ráadásul cseppet sem tűnik erős személyiségnek, hiába próbálják elhitetni róla. Kb. minden szereplő megmenti egyszer, és a két szép szeme/származása miatt lesz jóban a bátrak vezetőivel. Így azért könnyű.

A történet "csavarjaira" Kate Winslet sminkjéből simán lehet következtetni, meg egyébként is teljesen logikátlan, hogy ne az okosak irányítsanak egy épülő társadalmat (magyarán rohadt erőltetett már a kiinduló konfliktus is). A "történetre" már így is túl sok leütést pazaroltam, foglalkozzunk egy kicsit a film jobbik felével: a kivitelezésen semmi rendkívülit nem véltem felfedezni, tisztes iparosmunka, ami egy közel 100 millió dolláros büdzsénél már a minimum, ami elvárható. A vágások közt van pár fura, az operatőr pedig J.J.-kórban szenved, mert ennyi lens flare-t utoljára a Star Trek folytatásában láttam...

divergent1.jpg

A színészi játék az egyetlen, ami kiemeli a fospocsolyából A beavatottat, mert azért Shailene Woodley, Miles Teller és még páran kitesznek magukért (fura módon Kate Winslet rohadt gyenge, elnagyolt, Jai Courtney pedig hozza a sz*r formáját). Annyira nem látványos, hogy agykikapcsolós vásári szórakoztatásnak megtegye, okosnak meg egyáltalán nem okos, szóval ezen tényleg csak a célközönsége (12-18 év közti tinilányok) tudnak kapaszkodót találni. Pl.: Theo James szemöldökét.

U.I.: És mivel sok-sok rész van még hátra, ne izguljatok, akkor sem ölik meg a gonoszokat a főhőseink, amikor lehetőségük van rá, hiszen az úgy túl egyszerű lenne. Inkább elmennek vonattal (!) a semmibe. Oda miért is épült sín? És ki vezeti a vonatot? Áh, hagyjuk.

Lisztes

A beavatott az imdb-n

A beavatott előzetes

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr406672499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.13. 22:05:42

Majd ha tudsz jobbat csinálni, akkor fikázd, jó? Egyértelmű, hogy nem neked szólt ez a film, csak akkor azt nem tudom, miért nézted meg, biztos azért, mert előre eldöntötted, hogy jól le akarod majd fikázni.
Csak azért, mert egy beképzelt blogger vagy, igenis van, akinek fontosak az ilyen dolgok, de te ezt úgysem értheted. Inkább foglalkozz valami mással, ha csak ennyire futja!

ON: Messzemenőkig nem értek egyet azzal, hogy pont az lenne a tinik problémája, hogy hogyan választanak egyetemet, és ha nem sikerül, mehetnek hajléktalannak. Inkább a másik verziót, a "belekezdek valamibe, aztán abbahagyom"vonalat látom viszont nagyon sok helyen már az egyetem kapcsán környezetemben, viszont az egyik ilyen embernek sem kellett aggódnia, hogy esetleg nem fogják finanszírozni a szülők.

Oké, 16-17 évesen nagyon rá tud parázni a pályaválasztási dolgokra az ember, de nekem pont az volt a röhejes ebben a filmben, hogy ma már senki nem úgy fut neki az életnek, hogy 18 évesen eldöntöd mi leszel, és akkor vagy azt csinálod nyugdíjig, vagy mész az utcára. (De talán ezt pont neked nem kell ecsetelnem. :D)
Szóval nem elég, hogy szájbarágós, szerintem borzasztóan mellé is lő ezzel a sablonos kategorizálással.

"ezen tényleg csak a célközönsége (12-18 év közti tinilányok) tudnak kapaszkodót találni"
Shailene Woodley-ról elegánsan elfeledkeztél ebben az állításban, lehet, hogy a sok Így neveld a sárkányodat immunissá tett a női nem szépségeire? :P

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.09.17. 09:12:42

Most már csak az a nagy kérdés, h a könyv hogy lett sikeres?

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.09.17. 09:16:50

@MolnarErik: Úgy, ahogy a Twilight, és társai. Megszólít egy korosztályt, azok nyelvén beszél, azt mondja, amit hallani szeretnének, és még a marketingesek is kitettek magukért. Ez ugyanaz a korosztály, amelyik azért olvas el egy könyvet, mert elhitetik vele, hogy a popkultúra része, és ezért aztán nem szeretne lemaradni...

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2014.09.30. 23:08:27

Nem gerjeszteni és nem is tovább húzni akarva a vitát (ha egyáltalán volt ilyen) azt kell mondjam, "lisztes barátunk" megmondta a tutit - ez nem vicc. Semmit sem tudtam a filmről, mielőtt beültem volna rá és az IMDB-s (hazug) pontozás miatt egy kellemes esti programnak ígérkezett... aztán jött a döbbenet. Feleségemmel van egy alapelvünk, hogy 20 percig nézünk minden szart, ez az az időegység, ami alatt még a nagyon szarul kezdődő filmekből is ki lehet hozni valami érdekeset - de ez itt nem sikerült. Ekkora förtelmet már rég láttunk (pedig volt és van is részünk hasonló "alakításokban").
Szóval igenis végignéztük, mert folyamatosan adni és adni akartunk ennek a semmitmondó fércműnek egy újabb és újabb esélyt. Hiába no, ha valaki amolyan huszonéves baszatlan picsa, mint a könyv(ek) szerzője, akinek fantáziavilága sajnos abszolút elrugaszkodott a valóságtól (és nem a jobbik irányba), akkor minden menthetetlen. Egy teljesen megalapozatlan, idióta, logikátlan és abszolút követhetetlen "történetet" kapunk egy profi csapat által megfilmesítve - de a profizmus itt kevés. Hiszen lehetsz te a világ legjobb csomagolóművésze, ha egyszer egy adag gőzölgő szarkupacot kell becsomagolnod - megteszed és büszke lehetsz, sokan még ámuldoznak is majd a műveden... de mikor valaki kinyitja...

Ez a film (és a könyv is) egy rakás szerencsétlenség. Pontosan jelzi, merre halad a belterjes vérvonallal egyre mélyebbre süllyedő "Jewishwood". Nem az a baj, hogy a készítők pénzt akarnak kovácsolni egy-egy műből, hiszen az is termék - a probléma az, mikor hülyének nézik a fogyasztókat.

És pár év múlva azt fogjuk mondani, ez a film az akkoriakhoz képest egy mestermű. Előre tudom ezt. Ez itt a probléma.
süti beállítások módosítása