Lisztes megmondja a tutit

Harag

2014. október 28. 15:00 - lisztes

"Úgy látszik, az én bűnöm az irigység. Legyen a bosszú! Legyen maga a HARAG!"

És lám, közel 20 évvel később Brad Pitt megfogadta John Doe javaslatát (sajnos a szójáték angolul nem jön ki, de sebaj), és David Ayerrel karöltve háborús filmet forgattak a II. világháború utolsó, legvéresebb (?) hónapjairól. Ayer egyébként nem először nyúlt ehhez a témához, Matthew McConaughey főszereplésével írt már tengeralattjárós forgatókönyvet, és most ismét egy szűk helyre, egy tank belsejébe kalauzolja el a nézőt, hogy klausztrofób hangulatban dicsőítse az amerikai hadigépezet tökösségét.

fury_ver2_xlg-2.jpg

A Harag egy tank legénységéről szól, élükön a Brad Pitt játszotta tiszttel, akik küldetésről küldetésre haladnak Berlin felé. Miután egyik társuk elhalálozott, az abszolút újonc Normant osztják be melléjük, aki tankot belülről még életében nem látott. A csapat egymásra van utalva, így a kezdeti csipkelődések után viszonylag hamar kénytelenek elfogadni a szitut és vele új társukat. Az újoncnak azonban kicsit nehezen megy a háborúba rázódás, ami problémás, hiszen egy gyenge láncszem az egész osztag életét veszélyeztetheti...

Megvan az az előnyöm, hogy ezen sorok írásakor már tisztes számú kritika, és még tisztesebb számú komment érhető el kishazánk netes sztyeppéjén, szóval szerencsére le tudom reagálni a Harag fogadtatását mind a kritikusok, mind a nézők szemszögéből: vegyes. A történelmi hitelesség (rangjelzések, fegyvertípusok, anyámkínja) csak egy dolog, sokan rándulnak görcsbe a túlzott pátosz és a végső nagy csatában bemutatott német katonák különösen durva bénázásai miatt is. Dehát... ez csak egy film, nem?

Fury-set-pictures-3.jpg

Az itthoni világháborúfanatikusok apró cafatjaira szednek szét egy filmet, ha abban esetleg egy olyan tölténnyel lőnek kettőt, amit az az adott osztag "biztosan nem használt" akkor és ott, de felmerül a kérdés, hogy egy fiktív történetet bemutató filmnél mekkora hibának számít ez? Mármint... Biokémikusként én is kiszúrom az idióta movie science-t, meg is szoktam jegyezni néha az írásaimban, de csak a legkirívóbb esetekben rovom fel hibaként. Persze értem én, hogy ki kell az ilyesmit adni magunkból (ahogy a szabadfordítások (nem félrefordítások) ellen is lázadoznak az angolul kicsit is tudók egy-egy felirat, vagy szinkron kapcsán), de semmiképpen sem sorolnám ezeket az apróbb anakronizmusokat az élvezeti faktoron rontó dolgok közé.

Ezt csak azért fejtettem ki ilyen hosszan, mert a sztori és az élmény szempontjából is teljesen mindegy, hogy Brad Pitt Vénrókája (a "Wardaddy" egész korrekt fordítása) őrnagy, őrmester, altábornagy, vagy a vezérkar feje a rangjelzése alapján, ahogy az is irreleváns, hogy egy Tigris nem is úgy néz ki, ahogy a filmben bemutatják (speciel itt először a filmtörténelem során tényleg egy Tigrist használtak), vagy hogy az SS katonák sokkal keményebb diók voltak, mint ahogyan azt a filmben bemutatják.

Fury-2014-2.jpg

Oké, ez utóbbi azért már kicsit necces, lévén tényleg szerencsétlenül sikerült bemutatni őket (a vágóhídra küldött marhák tipikus esete), miközben azért ők mégiscsak a német hadsereg elit(ebb) egysége lennének, függetlenül attól, hogy a háború legvégére már bizonyosan nem a legjobb harcosokból álltak az ilyen osztagok. De ez is inkább a technikai oldaláról (akciójelenet-forgatás) problémás, hiszen az addig teljesen korrekt módon bemutatott csatározások után furcsán (csak azért sem lövöm el a "furis" poént) hat ez a fajta szuperhősködés főhőseink részéről.

A nézőknek tehát a túlságosan elszállt végső ütközet, míg a kritikusoknak inkább a sablonkarakterek és koelhós háborús bölcsességek sorozatos puffogtatása nem volt ínyére való. Mindkét oldalt meg tudom érteni, de: Ayertől láttuk már, hogy ért a karakterek árnyalásához (Az utolsó műszak), viszont ne feledjük el, ott kb. ugyanilyen hosszú játékidő alatt 2 karaktert kellett megismernünk, itt meg 5-öt. Szükségszerűen le kellett egyszerűsíteni, és kb. 1-1 tulajdonsággal kellett behatárolni a kevésbé fontos figurákat, hogy a további árnyalást már az ügyesen kiválasztott karakterszínészek intézzék el. És szerintem ebben nincs is hiba.

Brad-Pitt-and-Logan-Lerman-in-Fury-2014.jpg

A Brad Pitt szájába adott bölcseletek már súlyosabb problémák: teljesen felesleges volt ilyen durva verbális moralizálásba kezdeni, a sáros, véres, "hullaszagú" képek megtették a kellő hatást anélkül is. Az operatőri munka - most már sejthetitek - baromira tetszett: a tankbelső klausztrofób hangulata, a háború minden mocska kifogástalanul átjött a vászonról. A díszletek pazarak, a kosztümök abszolút a helyükön voltak, szóval ilyen szempontból nem volt probléma a filmmel.

Az akciójelenetek... Nos, az első ütközet korrekt, az utolsóval fentebb már megszellőztettem a problémáimat, viszont van még egy csatározás a filmben, ami külön figyelmet érdemel: ez pediglen a tankcsata, ami simán benne van a top5-ben a háborús akciójelenetek között. Úgy sikerült veszettül izgalmassá varázsolni, hogy már tudtam a végkimenetelét. Megvolt a tempója, csodás kameramozgások voltak benne, jól volt vágva (követhető volt, ami nem elhanyagolható), és átjött a vászonról az egész súlya. Fenomenális.

fury-07.jpg

A Harag összességében egy baromi jó háborús film. Nem hibátlan, de végig szórakoztató, leköt, és a kisebb problémái ellenére is bátran tudom ajánlani. Az újonc egy lépcsőfokos jellemfejlődés-katalizátoráért egy kicsit kár, azt meg lehetett volna elegánsabban, és kevésbé átlátszóan is oldani, de szerencsére még így is működik. Fontos megjegyeznem, hogy az asszony - aki nem komálja különösebben a műfajt - is remekül szórakozott rajta, szóval a hölgyolvasóim (szia anyu!*) is bátran tehetnek vele egy próbát.

Lisztes

Harag az imdb-n

Harag előzetes

*Csak vicceltem. Anyám nem is olvas engem.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr886839995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.28. 15:20:32

"akik küldetésről küldetésre haladnak Berlin felé"

Pont, hogy azért kerülnek szarba, mert ők nem Berlin felé mennek, ergo az USA hadvezetés tesz rájuk magasról. Ezek után nem csodálom, hogy téged az sem zavart, hogy a nyomjelző lövedékek színe a filmben #008000 volt a valódi #007E00 helyett, nekem viszont teljesen röhejessé vált tőle.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.10.28. 23:34:22

@danialves: Jah, amúgy más hanghatásokkal tiszta lézerfegyver-harc lehetne belőle. Valaki tutira alá fogja majd keverni a star warsos vijjogásokat :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.28. 23:39:41

@lisztes: Nem, mert a Star Warsos lézerfegyverek színe meg #08100, még ezt sem tudod? Milyen "filmkritikus" vagy te?

Amúgy azóta eszembe jutott, hogy mi zavart még ebben a filmben, ugye amikor van az a légicsatás jelenet, jól láthatóan Messerschmitt Bf109-esekkel repülnek a németek. Viszont a festésük meg olyan, mint a Bf110-eseké, szóval ez is el van baszva benne.

Conan The Librarian 2014.10.29. 07:38:58

Eddig azt hittem a "legveresebb" harcok nem a haboru utolso honapjaiban tortentek nyugaton, hanem elotte keleten (pl Stalingrad, Kurszk), de orulok neki, hogy a film ezt most helyre teszi. A festekek szine nem zavar, gondolom ha mar a Tigrist Bowingtonbol hoztak minden mas azert kelloen hiteles benne, plane, hogy a tank is egy fontos "szereplo". Meg ugyanannyiba kerul sz*rul, mint jol megrendezni az ilyen jeleneteket, akkor csak nem szurtak el. Az ipari hulladek Red Tails-nel csak jobb lehet. Meglatjuk.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.10.29. 11:30:00

@Conan The Librarian: Én is azért szúrtam oda azt a kérdőjelet, mert a legjobb tudásom szerint nem akkor voltak a legvéresebb ütközetek. De gondolom kellett az ütős szlogen :)

Carradine a gardróbszekrényben 2014.10.29. 11:58:33

Hát, ha egy Tigris oldalba lőtt egy Shermant, akkor nem az történt, hogy a Sherman belsejében elpattant egy olajvezeték, hanem a Sherman kinyilt, mint egy tubarózsa. Ez történelmi tény - ennyit a film hitelességről. Sok fegyverbuzit pont az zavar, hogy egy látványos hollywood-i akciófilmnek nagyon nagy széles néptömegek gondolkodását befolyásoló hatása és könnyen lehet, hogy hamis kép alakul ki a nézők fejében. Ez lesz az általánosan elterjedt nézet. Aztán mondjuk - tegyük fel, csak a példa kedvéért - a gyerek felvételizik a Zrínyire, hadászat órán szembesül a világháborús veszteségek statisztikai adataival, hogy egy Tigris átlagosan legalább tíz Shermant kinyitott, mint egy konzervodobozt, mielőtt kilőtték és akkor felszólal, hogy tanár úr, a Brad Pitt filmben nem így volt! Facepalm.

Conan The Librarian 2014.10.29. 12:31:47

@lisztes: Mondjuk siman csinalhattak volna az egesz mozit az ardenneki esemenyekrol, lett volna hideg, meg nemet tulero, a vegen meg gyoztes amcsik akik tenyleg hosiesen probaltak kitartani. Mindegy, ha csak fele olyan jo lesz, mint a Haborus Fenevad en mar orulni fogok.

2014.10.29. 19:50:39

@Carradine a gardróbszekrényben:

"Sok fegyverbuzit pont az zavar, hogy egy látványos hollywood-i akciófilmnek nagyon nagy széles néptömegek gondolkodását befolyásoló hatása és könnyen lehet, hogy hamis kép alakul ki a nézők fejében. Ez lesz az általánosan elterjedt nézet."

Teljesen igaz. A "fegyverbuzit" azért lecserélném mondjuk "tudja miről beszél"-re.

2014.10.29. 20:08:11

És egyszer azért szívesen megnéznék egy olyan filmet a szárazföldi harcokról, amilyen a "Das Boot" volt a tengeralattjárókról. Jó, nem sok reményt fűzök hozzá, de mégis.

MEDVE1978 2014.10.29. 21:55:31

Nos, Avatar feelingem van egyértelműen. Faék történet, a jó kiszámíthatóan győz, miközben a gonoszok elhullanak. Csak az Avatar egy fantasy. Szerintem egy rendkívül buta, fantáziátlan és rossz fantasy, de most ez nem releváns. A probléma az, hogy ez elvileg a Föld nevű bolygón játszódik és egy olyan konfliktusban, amelyben részt vettek nagyszüleink is. No nyilván nem az apróságok a baj. Igazából az sem lenne érdekes, ha a németek THOMPSON géppuskával lőnének, csak kicsit bántaná az ember szemét. Sőt, szerintem a Halál 50 órája a Tigrissé átfestett Sherman-ekkel is viszonylag jó film, pedig ott is nyomják azért a végén az amerikai romantikát az ember pofájába ezerrel.
De amikor egy film olyat próbál neked beadni, hogy az amcsi tankok diadalmenete volt a háború vége, na az kemény. AKi egy kicsit is érdeklődik az egész után, az tudja, hogy nyugaton a légi és vízifölény volt brutálisan döntő. Emögött mondjuk még híresként feltűnhetnek az amcsi 101-es ejtőernyősök, mert azok valóban harcedzett katonák voltak. De az amerikai tankok finoman szólva sem számítottak a második világháború döntő fegyvernemei közé. Ha ez nem lenne elég, nézzük, akiket mészároltak: a Waffen SS vagy egyébként is a német páncélosok a második világháborús német hadsereg elitje voltak. Ehhez kellettek a nagy stratégák és fejlesztők, mint pl. Heinz Guderian, Manstein és a sztárok, mint mondjuk Rommel. Messze a legeredményesebb német fegyvernem volt. Ráadásul a háború vége felé a nem német nácik krémje is az SS-ben kötött ki. Nekik nem nagyon volt vesztenivalójuk, a halálig harcoltak.
Az egészben csak annyi a szomorú, hogy ezt a filmet látó fiataloknak a 95%-a nem fogja tudni. Maradnak a béna németek és a hős Brad Pitt. No, ez az igazi történelemhamisítás. Egy szó, mint száz, a filmmel nem az a baj, hogy egyes helyeken történelmietlen vagy nem hiteles, hanem az, hogy sehol sem az. Egy fanatasy.

MEDVE1978 2014.10.29. 21:57:25

@...elmúlik...: Sztálingrád (a német film).

2014.10.30. 07:32:57

@MEDVE1978: Háááát... Határeset, de nem az igazi.
süti beállítások módosítása