Lisztes megmondja a tutit

Csillagok között

2014. november 07. 15:00 - lisztes

Furcsának tűnhet, hogy a blog közel két éves fennállása óta még sosem kerültek szóba Christopher Nolan művei, de jó okom van rá. Annyira tisztelem a mester munkáit, hogy nem akartam csak úgy írni róluk. Igazság szerint várnék még a Csillagok közöttel is, de olyan fantasztikus élménnyel gazdagodtam a minap az IMAX vászna előtt üldögélve, hogy nem bírok magammal.

jJPlktY.jpg

Kevés dologért tudok rajongani, de Nolan munkássága ilyen: számomra ő a követendő példa, ő az a filmkészítő (mert ő filmkészítő, nem író, nem rendező), akire mindig lehet számítani. Még akkor is, ha - mint jelen esetben - a téma, és a marketing alapján nem számítottam olyan nagy dobásra, mint mondjuk A sötét lovag, vagy az Eredet esetében.

Ellentétben ugyanis az általam rendkívül káros jelenségnek tartott Nolan-fanboy hisztikkel, én - bármennyire is "kötelességem" lenne elfogultnak lennem - próbálom objektíven, ezt a rajongást kizárva értékelni a filmjeit. De basszus, ez az ember pontosan érzi azt a filmnyelvet, amit imádok. Pontosan tudja, hogyan kell engem a moziszékbe szegezni, és így egyszerűen nincs okom a fanyalgásra.

interstellar_a.jpg

A történet szerint a Föld lassan lakhatatlanná válik: a termés megállíthatatlanul pusztul a mikrobiális fertőzéseknek "hála", minden valamirevaló ember farmerként termeli a kukoricát, hogy legyen mit kajolnia a népeknek. Főhősünk, Cooper is beállt ebbe a sorba, de a szíve másfelé húz, úgyhogy amikor a NASA low budget verziója felkéri, hogy vezessen egy új világokba indított űrrepülőt, 2 gyermekét hátrahagyva próbálja megmenteni az emberiséget a kihalástól...

Ez persze csak a kezdet, amit egy pöttyet elnyújtott expozícióban tárnak a néző elé. Nolan ugyanis építkezik, lefekteti  szinte minden későbbi történés alapját, ezért aztán félig jogosnak is érződhet az a vád, hogy nehezen indul be a sztori: inkább csak az űrutazás megkezdése várat sokat magára, valójában a sztori megállás nélkül pörög az első kb. másfél órában, csak annyi információt kell átpasszírozni ahhoz, hogy mindent megértsünk, hogy kész bravúr már az is, hogy ennyi időbe mindez belefért.

interstellar_movie_still_2.jpg

Közben pedig szinte észrevétlenül kapjuk az éppen ezért zseniális set-upokat, amiket a film fináléjában nagyon ügyesen arat le Nolan, ahogyan azt már tőle megszokhattuk. Igazából nem is értem a forgatókönyvet ért támadásokat, mert egy-két a kelleténél valóban magasztosabbnak szánt párbeszédet leszámítva egy csodálatos, összetett, és minden szempontból klappoló történetet kaptunk.

Nolant általában a női karakterek elhanyagolásával, és az expozíciók könyörtelen dialógba erőszakolásával szokták megvádolni (lásd az Eredetet, és a karakterek által feltett több száz kérdést). Ez most sem változik, úgyhogy aki eddig sem bírta a mester ezen gyengeségeit, az most sem fog elégedetten távozni a moziból. Szerencsére ők vannak a kisebbségben :)

o-JESSICA-CHASTAIN-INTERSTELLAR-facebook.jpg

A ráköltött 165 millió dollár minden egyes centje meglátszik a filmen. A CGI-t, Nolan legjobb szokásához híven most sem tolakodóan használták, és csak akkor, amikor tényleg szükség volt rá. Chris szeret mindent valódi díszleteken, és helyszíneken forgatni, szóval most sem érezni a jeleneteket műnek. Nyilván a sztori szempontjából lényeges féreglyukért nem utaztattak el egy IMAX kamerát több millió fényév távolságra, viszont a VFX csapat a (tudomány jelenlegi állása szerinti) lehető legélethűbb módon alkotta meg annak kinézetét.

A fő antagonista a természet ereje, de a katasztrófafilmekre jellemző kliséket, mint például "a tudós, akinek senki sem hisz, de aztán bebizonyosodik, hogy igaza van, és mentik, ami menthető" szintű baromságokat ügyesen elkerülték. Persze a film közepe felé az icipicit megbicsakló cselekményért kárpótolandó kapunk emberi antagonistát is, kinek ténykedésének köszönhetően az utóbbi évek egyik leggrandiózusabb jelenete elevenedik meg a vásznon. Megkönnyeztem, olyan gyönyörű volt.

interstellar2.png

Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy egyedül a vizuális élmény miatt dobtam el az agyamat. Nolan most már lassan állandónak tekinthető komponistájának, Hans Zimmernek is rendesen benne volt a keze ebben. A valaha írt egyik legfantasztikusabb, leggrandiózusabb aláfestőzenével kiváltotta nálam azt a katarzist, ami csak pár évente fordul elő velem a moziban. A zseniális orgonajáték tökéletesen illett az űrutazás témájához...

Ahhoz a témához, amihez legügyesebben eddig Kubrick nyúlt a 2001: Űrodüsszeiával. Nolan nem titkoltan idézi meg a XX. század legnagyobb rendezőjének mesterművét: a híres monolitokra hajazó robotokkal, a Naprendszer végébe történő utazással, a különös ismeretlen kb. 10 percen keresztüli, vizuálisan egyedien bemutatott megtapasztalásával és a majmos nyitójelenet sziklás tájára emlékeztető bolygóval, hogy csak a legnyilvánvalóbbakat említsem.

matthew-mcconaughey-in-interstellar.jpg

Nolan jó szokásához híven most is játszik az idővel, és a térrel is: most azonban nem a történések kronológiai sorrendjét változtatja meg, mint a Követés, a Memento, vagy (egy kicsit) a Tökéletes trükk esetében, hanem az idő másfajta érzékelését keveri bele a történetbe, mint tette az Eredet sztorijában is. Ő tudja: az idő a legnagyobb kincs, az ember egyetlen igazi ellensége, ami megállíthatatlanul sodorja az individuumot az elmúlás felé.

Nolanből az évek során 4 gyermekes családapa lett, így a Csillagok közöttet minden grandiózussága ellenére is igyekezett a földre visszarántani az elképesztően látványos űrutazósdiba font családi drámával. A szeretet erejéről szóló nagymonológok bizonyára sokaknál problémásak lesznek, pedig valójában a film meglehetősen helyén kezeli ezeket az elsőre Halálos Iramban-szintű koelhózásokat.

interstellar-02.jpg

Ehhez persze kellett az is, hogy a megfelelő színészek szájából hangozzanak el a mondatok (oké, szinkronnal néztem, és azt kell mondanom, nagyon jól, igényesre sikerült). Hollywood egyik legmenőbb arca vállalta magára az igencsak összetett főszerepet, de még az apróbb karakterekre is sikerült Oscar-díjas színészeket megszerezni. És működik. Nem oltják ki egymást, nem tolakodik senki sem a másik elé, de azért érezni, hogy kinek osztották a legtöbb lapot a készítők.

A lenyűgöző látványvilágról már többször tettem említést, de külön még nem emeltem ki az operatőr, Hoyte Van Hoytema munkáját, aki Wally Pfistert váltotta a sorban. És bár a grandiózus jeleneteknél hibátlan módon teszi a dolgát, a kis mélységélesség miatt elmaszatolt háttér iránti legyőzhetetlen imádata néhol visszaütött: a közeliken gyakran nem a színészek arcára fókuszált a kamera, sokszor fülmagasságban volt éles a kép - bevallom, ez engem egy kicsit zavart.

o-INTERSTELLAR-TRAILER-facebook.jpg

Viszont a 169 perces játékidőt egyáltalán nem éreztem soknak. Nyilván a taktika részeként előtte könnyítettem magamon, és a film első két órájában inni sem nagyon mertem, de olyan hamar eltelt a moziszékben az az idő, mintha rám is más gravitációs mező hatott volna közben. Utána is alig bírtam lábra állni, egyszerűen csodálatos moziélmény volt, amiért rendkívül hálás vagyok korunk legjobb filmkészítőjének.

Hogy hol helyezkedik el a Csillagok között a Nolan-féle filmes univerzum képzeletbeli toplistáján? Még nem tudom megmondani. Ha a dobogóról le is csúszik, az csak azért van, mert a mester annyi remekművet szállított 15 éves aktív filmezése alatt, hogy lehetetlen minden alkalommal az egyre magasabb lécet megugornia. Ha ezt a filmet nem ő, hanem valami kisebb név rendezte volna, az elvárások alacsonyabbra pozicionálása miatt most mindenki odáig lenne. Így viszont vegyesebb a visszhangja, de ez a film érdemeiből semmit sem von le. És ez a lényeg.

Lisztes

Csillagok között az imdb-n

Csillagok között előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr946873305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása