Lisztes megmondja a tutit

A szürke ötven árnyalata / Fifty Shades of Grey (2015)

2015. február 19. 15:00 - lisztes

Mindenféle cinizmus nélkül azt kell, hogy mondjam: tisztelem E.L. Jamest, mert ő tud valamit, amit én se, és még sokan mások nem tudnak. Egy jól behatárolható, népes célközönség nyelvén írni, és ugyebár manapság a sikert nem a kritikákon, hanem a bestseller státuszon mérik. Gondolkoztam rajta, hogy én is hasonló stílusban írom meg a kritikát, mint A szürke ötven árnyalata párbeszédei, de rájöttem, hogy képtelen vagyok ennyi karakterben kizárólag tőmondatokban fogalmazni.

collection-fiftyshades-gallery_0.jpg

Oké, ez így nem teljesen igaz, hiszen vannak azért összetett mondatok a filmben, de a rendezőnő (aki egyébként Kick-Ass 23 évvel idősebb felesége) nagyon ügyelt arra, hogy ezeknél a 6-7 szónál hosszabb megnyilvánulásokban a vessző helyén tartsanak legalább 2-3 másodperces szünetet a színészek, hogy a legsutábbak is felfogják, miről is van szó. Félre ne értsetek, nem szeretném degradáló jelzőkkel illetni azt, akinek tetszett a film, de az tény, hogy ezek a párbeszédek a papucsállatkák szintjére vannak lebutítva, és merem remélni, hogy ez szándékos húzás volt (legalább a forgatókönyvre adaptálásnál), nem pedig az író maximum-teljesítménye.

A jóféle pornósnévvel megáldott, visszahúzódó bölcsészszakos hallgató, Anastasia Steele a megbetegedett szobatársa helyett megy el interjúztatni a környék egyik legsikeresebb emberét, a szintén pornósnévvel büszkélkedő Christian Greyt. A férfi valamit meglát a szerencsétlenkedő lányban, ezért elkezdi csapni neki a szelet, aztán meggondolja magát, aztán fehér lovon visszatér megmenteni a részeg lánykát, aztán meg kiderül róla, hogy a jóképűsége, jófejsége és gazdagsága mellett van azért probléma is a férfiaval: BDSM-függő.

fifty-shades-christian-grey-2.jpg

Szóval adva van a tipikus tündérmese a szürke szűz kislányról, és az utána koslató királyfiról (komolyan, csak a gonosz mostoha hiányzott), és ezt az egészet nyakonöntötték egy kis kötözős szado-mazo szoftpornóval. El kell ismernem, a két elem vegyítése valamennyire eredeti ötlet még szerintem is, a gond inkább a kivitelezéssel van. Bár nem olvastam a könyvet, jót még megbízható forrásból nem hallottam róla, ezért aztán megelőlegezem neki a "bizalmat", és megvédem a film készítőit azzal, hogy "szarból nem lehet várat építeni". De láthatóan nem is próbálkoztak vele.

Az író egészen biztosan nem volt tisztában a "subtext" fogalmával: minden párbeszéd nyílegyenes, és messziről bűzlik, kimondják azt, amit amúgyis látunk (ez a filmesek sara), többször elismételnek dolgokat (emlékszel, ezt, és ezt mondtam...), néhány szereplőt olyan kínosan hoznak be, hogy már fájt (A semmiből: "jaj, képzeld, lesz fotóskiállításom", majd a következő jelenetben kiderül, hogy fotózni kellene Mr. Greyt, mert NINCS róla normális kép az interneten), a szituációk erőltetettek (mi a francnak kért ceruzát, ha diktafont hozott, és aztán nem is használta másra, csak arra, hogy beleharapjon?)... Na, és akkor még csak 10 percnél se járunk a filmben.

1d274906429135-x_tdy_fifty_shades_trailer_140724_blocks_desktop_large.jpg

Meglepő, de találtam közös pontot a Csillagok között és e között a film között: mindkettőt tágra nyílt szemekkel néztem. Az ok persze más volt: A szürke ötven árnyalata esetében például nem tudtam elhinni, hogy ezeket a szövegeket valaki leírta, egy másik valaki átírta forgatókönyvbe, ezt producerek megnézték, és leokézták, ezt a rendezőnő leforgatta, és ezt a színészek ki bírták mondani röhögés nélkül. Nem hazudok: többször fogtam a fejemet a moziban, széttettem a kezemet, forgattam a szememet, mint eddig bármikor.

Nem is telt el olyan hamar az a 2 óra... Apropó játékidő: 2, azaz KETTŐ f'ckin' óra! Mindezt egy olyan filmben, ahol a szende szűzlányt párszor megdugja a gazdag fószer. Hands up, ma már ez a romantika, ez kell a kiéhezett háziasszonyoknak, nem a tvájlájt, mert az már túl lájt... Egy kib*szott költő veszett el bennem. Legalább annyira, mint amennyire a regényíró elveszett E.L. James kisasszonyban, akinek jelen műve egyébként egy Twilight fanfictionnek indult! Ezzel a film egyébként a második olyan nagy filmstúdió által támogatott projekt, ami rajongói irományból forgott le (az első A végzet ereklyéi volt).

holding-fifty-shades-of-grey-pubic-hair-dakota-johnson.jpg

Mindenesetre a film kapott egy akkora hype-ot, amibe még a padlás is beleremegett, aminek köszönhetően a csicska 40 milliós büdzséjét az első pár nap alatt megsokszorozta, noha valószínűleg az érdeklődés mostantól drasztikusan zuhanni fog iránta. De amit még a nézők hadánál is döbbenetesebbnek tartok: jelenleg a rottentomatoes-on 25%-on áll a film, kb. 50 pozitív kritikával, ami azt jelenti, hogy minden 4. olyan ember, akinek a filmkritika a szakmája, pozitívan nyilatkozott erről a hulladékról.

Sam Taylor-Johnsson klisés beállításokat és indokolatlanul sok közelit használ, a bevilágítások néhol kifejezetten kínosak (alulról megvilágított fal egy sima szobában), az operatőr kamerája pedig szégyellős volt mindvégig. Értem én, ez pozitívumként felfogható "ízléses"-nek, bár a BDSM-szexjelenetekkel egy mondatban ez rohadtul furcsán hangzik. A kiéhezett nőközönségnek igazán mutathattak volna többet is egy szál negyedf*sz fél másodperces bevillantásánál... Az meg hogy a főhősnő attól majd' elélvez, ahogy Christian rálehel, egy idő után rohadt mulatságos lesz. Jó drinking game lesz az indokolatlan kéjes sóhajokból, ha kijön a film DVD-n.

fifty-shades-grey-2.jpg

Hazafelé megkérdeztem az asszonyt, hogy ugyan, mondjon már 3 db tulajdonságot, ami eszébe jut a főszereplő csajról. A röpke negyed órás metrózás végére össze is jött: bár csak negatívumok jutottak eszébe, mint a "tesze-tosza", vagy az "álszent szűzk*rva" és persze a "jellemtelen". Ilyen egy jó főhősnő? Az egyik Hollywood Hírügynökség részben taglalta Szirmai Gergely azt az egyik Alkonyat-film kapcsán, hogy igen, ez kell ennek a célközönségnek. Minél kevesebb tulajdonság, hogy minél több lányka/unatkozó háziasszony bele tudja élni magát a szerepbe. Igaza volt.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr227188633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.19. 15:52:23

"Gondolkoztam rajta, hogy én is hasonló stílusban írom meg a kritikát, mint A szürke ötven árnyalata párbeszédei, de rájöttem, hogy képtelen vagyok ennyi karakterben kizárólag tőmondatokban fogalmazni."
Na, már megint engem másolsz...

"De láthatóan nem is próbálkoztak vele."
Utánaolvashattál "volna" egy kicsit, kedves "cikkíró", elég sok információ "van" az interneten arról, hogy mennyit küzdött szerencsétlen Mrs. Kick-Ass ezzel a barom írónővel, hogy valami értelmeset hozzon ki a szarából. Nem véletlenül nem fogja elvállalni már a folytatást, mert mintha nem is ő, hanem James rendezte volna a filmet. Na mind1, menj inkább papucsállatkák szerelemi életét tanulmányozni Afganisztánba, az jobban menne.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.19. 16:12:37

@lisztes: Nem írtam, hanem én is gondolkodtam rajta, aztán elvetettem. ;)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.19. 16:41:03

a film egy hét alatt 2,8-ról 4,1-re küzdötte fel magát, iszonyat durván volt visszapontozva még a bemutató előtt és vegyük hozzá azokat akiknek tényleg nem tetszik a film, de szerintem feljön ez 5,5-6.0-ra és akkor szép teljesítmény lesz

nem is értem a Twilight hasonlatot, az egy totál fos film volt ehhez képest

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2015.02.20. 04:08:45

@scal: A Szürke ötven árnyalatánál nem is kell meggyőzőbb bizonyíték arra, hogy lelke mélyén MINDEN NŐ szubmisszióra, behódolásra, izgalmas megaláztatásokra és egy csipetnyi nemi erőszakra vágyik

huffnagel.blog.hu/2015/02/14/a_szurke_otven_arnyalata_feminizmus_one_billion_rising
süti beállítások módosítása