Lisztes megmondja a tutit

Hogyan választják ki az Oscar-jelölteket?

2015. február 22. 15:00 - lisztes

Kipróbálok egy új dolgot, ez pedig a cikkfordítás, mert sosem árt, ha az ember használja egy kicsit az angolját, és ezzel ráadásul bónuszként érdekes információkhoz juttatja olvasóit. Szóval ez volna az EREDETI CIKK (köszönet Danialvesnek a találatért), jó szórakozást a szabadfordított magyar változathoz:

oscars-1.jpg

AKIKKEL SZÁMOLNAK

Bármilyen meglepő is, egy könyvelőcég nélkül nem élhetnénk át az Oscar gála varázslatát. Magát a szavazási procedúrát a PwC könyvelői csapata felügyeli, ők küldik ki a szavazócédulákat, és gyűjtik össze a beérkezett adatokat immáron 80 éve. A cég decemberben postázza a választható jelöltekhez tartozó szavazólapokat az Akadémia tagjainak, akiknek aztán kb. január közepéig van idejük kitölteni azokat. Ezt követően jön a rendszerezés folyamata, ami nem kis meló, hiszen nagyjából 1700 munkaórát vesz igénybe.

KLUBTAGGÁ VÁLNI

Ahhoz, hogy az Akadémia 6028 szavazójának egyike lehess, nem árt, ha benne vagy a filmbizniszben. Azon felül, hogy a szakterületeden elképesztően magas szinten kell nyomnod, valamint nem árt a jó hírnév sem, van néhány mennyiségi követelmény is. Írók, rendezők és producerek legalább két filmes kredittel kell, hogy rendelkezzenek, míg színészeknél ez a szám három. Ami pedig a technikai ágazatokból (pl.: díszlettervező, vizuális effektmester) érkező jelölteket illeti, a kikötés az, hogy bizonyos éve már aktívnak kell lennie a szakterületén (ez a szám az egyes területeknél változó).

Ha ez nincs meg, akkor lehetőség van arra is, hogy 2, vagy több Akadémia-tag támogatásával beprotezsáljanak. Ezt követően a felvételi szándékodat vagy elfogadja, vagy elutasítja az Akadémia bizottsága és a vezetősége. De a legkönnyebb út a tagsághoz egyébként az, ha Oscar-jelölést szerzel. Azok ugyanis, akik jelölve lettek (vagy nyertek) az előző évben, és még nem tagjai a társaságnak, automatikusan bekerülnek a jelöltek közé.

És még egy fontos dolog: ha egyszer bekerültél, akkor csak egy ágazathoz tartozhatsz. Ben Affleck például színészként tag, és emiatt rendezőként nem lehet az, Brad Pitt ugyanezen okból kifolyólag szintén nem tartozhat a producerek közé...

A tagok szavaznak a potenciális jelöltekre vagy jelöltcsoportokra maximum 25 kategóriában, de csak a saját szakterületükön belül. Azaz a rendezők csak a legjobb rendezőkre, a vágók a legjobb vágókra, az operatőrök a legjobb operatőrökre, a színészek valamennyi színészi kategóriában a legjobb színészekre. Kivéve a legjobb filmnél, mert arra mindenki voksolhat.

oscar-szinesz.jpg

HOGYAN KAPHATSZ JELÖLÉST?

Az Akadémiának szigorú szabályai vannak, amelyekkel meghatározzák, hogy kik és melyik filmek jelölhetőek. Ahhoz, hogy egy filmet jelölésre ajánljanak, a film producere, vagy forgalmazója december 2-ig alá kell írjon, és el kell küldjön egy "Hivatalos kreditlistát". De ez nem csupán a kreditek teljes listája. Ebben igazolni kell, hogy a film megfelel bizonyos kritériumoknak. Azért, hogy választható legyen, legalább 40 perces játékidő szükségeltetik, továbbá publikus, fizetős vetítést is kell belőle tartani Los Angeles megyében (és itt meg kell adni a mozi nevét is, ahol játszották), és legalább (zsinórban) 7 napon keresztül játszani kell (legalább) egy Egyesült Államokbeli moziban. Ráadásul mozin kívül addig máshol be sem lehet mutatni a filmet (TV-ben, neten).

Ezt követően küldik ki a szavazócédulákat. Az Entertainment Weekly szerint a szavazókat arra kérik, hogy írjanak fel rá 5 nevet fontossági sorrendben. Az Akadémia azt várja, hogy a "szívüket kövessék", mert a szavazási folyamat nem bünteti a különc választásokat. Valamint az sem segít, ha ugyanazt az embert, vagy filmet kétszer írják fel a lapra, hiszen ezzel azt kockáztatják, hogy a szavazólapjukat elfogadtassák.

Miután a tagok visszaküldik a szavazócédulákat, a PricewaterhouseCoopers elkezd bűvészkedni a számokkal. Konkrétan a mágikus számra hajtanak, azaz arra a szavazatszámra az összes kategóriában, ami automatikusan hivatalos nevezettet csinál a potenciálisakból. A mágikus szám meghatározásához a PwC veszi a szavazócédulák számát az egyes kategóriákban, és elosztja az összes lehetséges potenciális jelölt számánál eggyel nagyobb számmal. Egy egyszerű példával élve: 600 potenciális jelölt esetén a legjobb színész kategóriában 6-tal kell osztani (5 potenciális jelölt lehet és ehhez kell ugye hozzáadni még 1-et), így a mágikus szám 100 lesz, azaz ennyi voks után válik valaki hivatalos jelöltté.

oscars_jpg.jpg

A szavazatok feldolgozása - amit még mindig manuálisan csinálnak - az első helyre rakott nevek megszámolásával kezdődik, amíg valaki el nem éri a mágikus számot. Mondjuk Leonardo DiCaprio elsőként éri el a mágikus számot a Wall Street farkasában nyújtott alakításáért - azokat a szavazólapokat, amiken őt jelölték meg első helyen ezt követően félrerakják, és így már csak 4 hely lesz kiadó a legjobb színész kategóriájába. Az első helyen legkevesebbszer megjelölt színész automatikusan kiesik, és azokat a szavazólapokat újraosztják a rajtuk lévő másodikként választott nevek alapján. A számlálás folytatódik, és a színészek, illetve persze a többi kategóriában is újraosztják a szavazatokat, amíg mind az 5 hely be nem telik. Az Entertainment Weekly szerint "Ha egy szavazócéduláról elfogynak a nevek, azt érvénytelenítik, és nem veszik többé figyelembe, ezért is fontos 5 különböző jelöltek megjelölni (természetesen az érvénytelenítéssel a mágikus szám is kisebb lesz). A legjobb filmre szavazásnál annyi a változás, hogy itt maximum 10, minimum 5 jelölt lehet a végére.

És ennyi volt, már kész is. Miután az összes kategória rendben van, nagy felhajtás közepette jelentik be a reggeli órákban Beverly Hillsben, hogy aztán elindulhassanak a találgatások, melyik filmek címét és emberek nevét fogják rejteni a borítékok kinyitásukkor az élő ceremónián. Az ezt követő szavazás, amivel a végső győztest választják ki, már sokkal egyszerűbb. Minden Akadémia-tag kategóriánként egy jelöltre szavazhat - noha arra kérik őket, hogy olyan kategóriában ne szavazzanak, aminek nem szakértői, vagy amiben nem látták az összes jelöltet -, és az a film, vagy színész nyer, amelyik a legtöbb szavazatot kapta. Ennek lebonyolítása a PwC-nek csak három napjába kerül.

Lisztes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr247091417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása