Lisztes megmondja a tutit

A háború virága / Jin líng shí san chai (2011)

2015. június 11. 15:00 - lisztes

Egy nagy költségvetésű háborús film Christian Bale-lel a főszerepben, és te valószínűleg nem hallottál róla. Ami annak fényében, hogy közel 100 millió dollárt költöttek rá, eléggé meglepő, nem igaz? De a helyzet az, hogy a film eredeti címe Jin líng shí san chai, és Kínában készült. Kínai pénzből, kínai főszereplőkkel. Meg ugye Christian Bale-lel, aki hasonlóan Az utolsó császár című filmben Peter O'Toole-hoz, megkapta az egyetlen valamirevaló szerepet a sok keleti színész/színésznő között.

jin-ling-shi-san-chai-731413l.jpg

Ha egy kicsit utánaásunk a történelemkönyvekben, találkozhatunk a nankingi mészárlás néven elhíresült eseménnyel, melynek során a japán katonák a világháborút megelőző Kína elleni támadásban durva népirtást rendeztek az említett városban. Készült már erről az eseményről dokumentumfilm, illetve játékfilm is: olyasmi lehet ez Kínának, mint az USÁnak Pearl Harbor, vagy nekünk a mohácsi veszedelem (bár mi arról nem picsogtunk még nagyon mozgóképen). Egy fontos, sötét folt a történelmükben, amiről jó, ha tud az egész világ.

Ezért a nagy költségvetés, és ezért a nyugati ember köré épülő, egyébként kitalált sztori. Ezzel a filmmel nagy terveik voltak a kínaiaknak pár éve, de sajnos a langyos kritikai fogadtatás miatt nem sikerült véghezvinni azokat. Az Oscar-jelölés elmaradt, a Golden Globe-on a legjobb 5 közé ugyan befért, de végül hoppon maradt. És őszintén megmondom, nem is értem, hogy miért. No persze a Nader és Simin mellett esélye nem volt győzni, de a magam részéről úgy gondolom, hogy jó kis filmecske ez.

vlcsnap00006bg.png

A sztori tehát Nanking inváziójával kezdődik, melynek során egy maréknyi kínai katona próbálja menteni a menthetőt. A közeli egyházi iskola növendékei próbálnak bejutni a biztonságosnak gondolt templomba, miközben hozzájuk csapódik John Miller is, a szintén a templom területére tartó temetkezési vállalkozó. Nem sokkal később egy csapat prostituált is felbukkan fuvarra várva, de hoppon maradván ők is menedéket kérnek, bízva abban, hogy a japánok itt nem háborgatják őket. Persze, mivel nem rövidfilmről van szó, sejthetitek, mi történik...

A közel két és fél órásra vágott film egy erős 2 órás sztorit takar: különösen a film vége felé érezni vontatottnak a cselekményt, vagyis pont a cselekmény hiánya az, ami szembetűnik. Túl érzelgősre hagyták a végét, túlságosan ráerősítettek azokra az érzelmekre, amikre szerintem felesleges volt, mert könnyen átélhető, látványos megnyilvánulások (a spoilerveszély miatt fogalmazok ilyen ködösen). Eddigre már a sztori is kiszámíthatóvá válik, de koránt sem annyira, hogy bántó, zavaró lenne.

2659_gl.jpg

A nyitójelenetsor pazar, pillanatok alatt átérződik a káosz, és amikor néztem, még nem tudtam, hogy mennyi pénzből készült, de már ott feltűnt, hogy itt bizony nem spóroltak semmit. És mivel a sztori legnagyobb része abban a bizonyos templomban játszódik, ahol ugyebár főként beszélgetnek, és egyébként is belső tér, azokra a szekvenciákra, ahol tényleg akció folyik, volt bőven lovetta, és ez látszik is rajtuk: nem csak közelieket kapunk, és bár hatalmas tömegjelenetek nincsenek, azért sok olyan rész van, ahol sok szereplő csinál összetett dolgot, és a végén nagy csinnadratta kerekedik belőle.

Azt is nagyon értékelem, hogy nem szépítettek a dolgokon. A halálos lázban szenvedő fiatal katona nem lesz jobban, a meggondolatlan lányokat megerőszakolják, és amúgy is, amikor a japánok felfedezik maguknak a helyet, akkor abban bizony nem lesz köszönet. Mindeközben a Christian Bale által játszott figura egy nagyszerű jellemfejlődésen megy át, amibe csak az utolsó fél óra, már említett giccsparádéja koszol bele valamelyest. Bale egyébként mesés, mint szinte mindig.

jin-ling-shi-san-chai-366110l.jpg

Szóval igen, látom a hibáit, nem lehet nem látni őket, de mégis azt mondom, hogy érdemesnek tartom arra, hogy bárkinek nyugodt szívvel ajánljam, mert mindezek ellenére egy nagyon jó filmnek tartom. Egyébként sem vagyunk dugig a kínai filmekkel, pedig annak ellenére is szép kultúrvidéknek tartom Kelet-Ázsiát, hogy nem kimondottan vonz az, amit csinálnak. Talán pont emiatt zártam a szívembe ezt a filmet: mert úgy volt képes a szívemhez közel kerülni, befogadhatóvá válni, hogy közben azért mégiscsak ott fityegtek rajta a klasszikus ázsiai filmes motívumok.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr587208923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csagataj 2015.06.12. 12:04:39

Fent volt tecsőn így láthattam. Nem rossz.
süti beállítások módosítása