Lisztes megmondja a tutit

V. Corvin moziéjszaka: 4.) Jurassic World / Jurassic World (2015)

2015. június 25. 16:05 - lisztes

A várva várt (?) negyedik rész! Én, mint Jurassic Park rajongó furcsán ellentmondásos érzésekkel viszonyulok a folytatásokhoz. Egyrészt annyira szeretem az első részt, hogy tudom, bárki, aki hozzányúl, és franchise-osítja, az rosszat tesz vele, mert jobbat, de még ugyanolyat sem tudnak már sosem csinálni. Másrészt pedig én is ki vagyok éhezve újabb, és újabb dínós filmekre... Amikor 2001-ben megjelent a Jurassic Park III, az egyik újságban azt olvastam a jövőt illetően: "4 évente Jurassic Park".

1.jpg

Sajnos azóta nem 4, hanem 14 év telt el. Belegondolni is szörnyű. De végre itt van, megérkezett, méghozzá egy olyan sztorival, ami szerintem sok rajongónál kiverte kezdetekben a biztosítékot. Persze ehhez is hozzá lehet idővel szokni, de én nem "B" kategóriás szörnyfilmre emlékeztető JP-sztorit szeretnék látni, hanem a nagybetűs KALANDot, amit anno az első rész nyújtott. Megvan a szörnyfilmeknek is a maguk szépsége, hiszen például A nyolcadik utas: a Halál is bizonyítja, hogy ilyen alapötletből is sok mindent ki lehet hozni, de...

A Jurassic Park - most újat fogok mondani - nem szörnyfilm volt. Legalábbis én sosem tudtam egy kalap alá venni a King Konggal, meg az óriásanakondákkal, de még a Godzillával sem. Abban a filmben a dínók legalább annyi csodálatot, mint rettegést váltottak ki az emberekből. Egyszerre öntötte el a nézőt egy adag jó érzés, hogy milyen király lenne már, ha ez tényleg megvalósulna, és húzódott össze sokak gyomra a ravasz, na meg a hatalmas húsevők láttán, akik akkor még nem kellett, hogy sportból öljenek...

maxresdefault2.jpg

A Jurassic World elegánsan megfeledkezik a második és harmadik részről (nem neheztelek miatta), és bemutatja, milyen lehetett volna a park, ha elkészül, és üzembe helyezik. A probléma pedig abból adódik, hogy a látogatószám bár magas, annyira mégsem az, hogy a park elképesztően durva fenntartási költségeit fedezni tudják vele, ezért létrehoznak egy még nagyobb, még több foggal rendelkező, és éppen ezért még félelmetesebb dinoszaurusz-hibridet, reflektálva a modern kor mozinézőinek igényeire is.

Ez pedig igazából csak a kisebbik gond szerintem egy JP-fan számára. Mert biológusként tudom, hogy azért az nem ilyen egyszerű, hogy frankensteineset játszva összerakunk több állatfajból egy újat, pláne nem triviális, hogy a DNS-ét felhasználva a tulajdonságait is megkapja (bár ez a motívum már a JP-ben is megjelent a nyugat-afrikai békákkal). De oké, fogadjuk el, hiszen maga a dinoszaurusz-klónozás sem lehetséges, mert a DNS nem bírja ki annyi ideig, szóval az egész park ötlete egy meg nem valósítható ideára épült, de...

hgxfysec5xcn2odalxro.jpg

A tanítható raptorok vonalat - akármennyire is kúl dolog motorral az állatok között száguldozni - nem kellett volna erőltetni, pláne az eleve halálraítélt, kvázi biológiai fegyverként bevetendő részét a projektnek. Ez egy korábbi, joggal elvetett szkriptötletből maradt ránk... Jó, ha már muszáj volt belerakni, szerintem az alkotók kihozták ebből azt, amit csak lehetett. Speciel szerintem ehhez kellett az is, hogy a trailerekkel ránk ijesszenek, és így a "nem is olyan gáz, mint azt elsőre hittem" mondattal tudta a sok lelkes rajongó nyugtázni a szituációt (ezt a trükköt magyar kormány is gyakran alkalmazza).

A Jurassic Worldöt sokan másolatnak titulálják, mivel millió meg egy helyen megidézi a nagy elődöt - a régi park maradványai és az első részből sok kellék (és még az egyik állat is) visszatér, de a fene nagy csórásban Colin Trevorrow mégis rossz Spielberg-filmet másolt. Ez a sztori ugyanis rengeteg tekintetben hasonlít A cápa című film fenevadjára, ami bármennyire is hasonlónak tűnik, teljesen más motívumokkal dolgozik, mint az eredeti Jurassic Park.

jurassic-world-jurassic-park-comparisons-easter-eggs-trailer.png

Így végül létrejött egy másik hibrid is, ami a báját vesztett '93-as film, és a világ első nyári blockbusterének kapzsiság+sok fog elemeit vegyíti össze Jurassic World címen. Ám van egy óriási különbség e két Spielberg-klasszikus, és a mostani film között. Itt bizony mindent megmutatnak. Ez pedig baj. És ezt azért írtam tőmondatokban, hogy meglegyen a kellő súlya. Óriási probléma, hogy a fantáziánkat nem kell már egyáltalán használnunk, mindent készhez kapunk, és az egyetlen valamire való ijesztgetési formát az új Rexszel ellövik vagy 5x a film során, teljesen immunissá téve a nézőket.

És tudjátok, hogy mi az, ami még ennél is nagyobb baj? Az, hogy ez a film sorra dönti meg a bevételi rekordokat! A stúdióknál meg számokban gondolkoznak, és a képlet most azt mutatja, megvan a közel tökéletes recept, ezt kell folytatni, mert ebben van a pénz. Ezzel pedig csak egy gond van: most még úgy ahogy kihúzták a filmet a sz*rból a korrektül megírt és jól eljátszott karakterek (igen, én ezt le merem írni), de ez inkább kisebbfajta csodának számít...

jurassic-world-parody_article_story_large.jpg

Na de túl sok a nyivákolás, jöjjön, aminek jönnie kell. Sok hibát lehet találni ebben a filmben, és rengeteg helyen húzhatjuk a szánkat, de mégis működik! Arra a 2 órára újra gyereknek érezhettem magam, ráadásul hiába volt pont a holtidőszakban a vetítés (01:30-kor kezdődött), egy pillanatra sem pilledtem el, sőt! Nagyon gyorsan eltelt az a 2 óra! Szóval hiába az erősen szörnyfilmes jelleg, az idióta ötletek, és a mindent túl hamar felfedő kamera, sikerült a főzetet egy csipetnyi mozivarázzsal megfűszerezniük, így összességében kellemes élményként maradt meg a film, és jobbnak tartom, mint a másik két folytatást.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr347551314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása