Lisztes megmondja a tutit

One of Our Aircraft Is Missing (1942)

2016. február 05. 15:00 - lisztes

Ismét egy, a II. világháború alatt készült film került a terítékre, ezúttal angol... és egy kicsit magyar kézből is. A One of Our Aircraft Is Missing ugyanis a híres író-rendezőpárosnak, Michael Powellnek, és Emeric Pressburgernek a 14-ből az első közös "közös" munkája (a második közöst azért tettem idézőjelbe, mert ez volt az első film, ahol íróként és rendezőként is mindkettejük nevét feltüntették, korábban már dolgoztak együtt, Powell, mint rendező, Pressburger mint író).

one-of-our-aircraft-is-missing-united-artists-1942-title-lobby-card.jpg

Na de hol az a "magyar kéz"? Emeric Pressburger volna az, született Pressburger Imre, aki annak idején elég szép  filmes karriert csinált magának Angliában. Korábban volt már szó egy közös projektjükről, ez volt a Blimp ezredes élete és halála, szintén a világháború idejéről, és hát az annak idején jó nagyot szólt. A mai filmünkre sem panaszkodhatunk, noha vállalásaiban nem akkora, mint a Blimp ezredes..., de ennek ellenére egy igényesen, tisztességesen kivitelezett levegőben, földön, és tengeren is játszódó háborús film.

Az angol légierő egyik szépsége, a Bertie, csak úgy, mint jó néhány társa, bombázni indul. A célpont Stuttgart, ahol a Mercedes gyáraira ráférne már egy kis angol jóindulat... A küldetés ugyan sikerrel zárul, de a bombázógép megsérül, és a legénységnek nincs más választása, mint kiugorni ejtőernyővel Hollandia felett. És hát Hollandia azidőtájt bizony német megszállás alatt volt, de szerencsére az ellenállás van olyan ravasz, hogy a bátor angol katonákat visszajuttassa a brit szigetvilágra...

one-of-our-aircraft-is-missing-2.jpg

Fogalmam sincs, hogy hogyan csinálták, de azt meg kell hagyni, élethűre sikeredett a támadás, és a légvédelmi lövegek "válasza". A több, mint 10 évvel később, szintén a szigetország által gyártott "A gátrobbantók" ilyen tekintetben simán alulmarad. Nem véletlen a vizuális effektekért járó Oscar-jelölés sem, mert ahhoz képest, hogy a 40-es évek elején, egy nagyon nehéz időket megélő országban készült a film, meglehetősen igényesen sikerült összerakni.

A propaganda filmek egyik nagy rákfenéje, hogy mivel "úgyis vevő lesz rá a nép", teljesen igénytelenül készítik el őket (elég csak John Wayne Zöldsapkások című borzadványára gondolni). Ehhez képest a One of Our Aircraft... egy sokkal ügyesebben összerakott, átgondolt, és nem utolsósorban érdekes és izgalmas film, aminél nem az volt a rendezői koncepció, hogy "no, most akkor álljatok az elé a bokor elé, és közben mondjátok fel a szövegeteket", hanem foglalkoztak például a beállításokkal is.

one-of-our-aircraft.jpg

Néha csak ámultam, és bámultam, milyen operatőri munkával lepték meg a nagyérdeműt. A csónakra helyezett kamera (hangsúlyozom, 1942-t írunk) például nagyon szuper ötlet volt, és baromi jól sikerültek a bombázóban készült felvételek. A vágó is remekelt, egy pillanatig sem érezni, hogy kilógna a lóláb a bombázó belsejében játszódó jelenetek, és a város feletti nagytotálok között. Sok a sötétben játszódó jelenet is, itt mondjuk a kelleténél kicsit kevesebb a fény, de én az a típus vagyok, aki amúgy sem szereti a túlságosan műízűen megvilágított háttereket.

A sztori is érdekes, bár azért hozzátenném, hogy mindenki rátermettségét és jófejségét látva azért gyakran rezgett be a léc, de jó volt látni, hogy bár a holland ellenállás tagjait zömmel pozitív figurákként ábrázolják, azért akadt köztük antipatikus figura is. A Berti legénységének tagjait sajnos nehéz megkülönböztetni egymástól (kicsit sokan is vannak, és nem mindegyiknek jutott személyiség), de a végére már nagyjából körvonalazódnak a dolgok. Természetesen happy end van, hiszen propaganda célzattal készült filmről van szó, amit a végefőcím előtti kiírások, illetve a kvázi stáblista utáni jelenet vastagon alá is húz.

one-of-our-aircraft-is-missing-_1942_-757157.jpg

De ez nem jelenti azt, hogy nem lenne érdemes a megtekintésre. Nagyon is az minden naivitása, szelídsége ellenére is. Nem mellesleg ez a bemutatkozófilmje Peter Ustinovnak, aki az 50-es, 60-es években kiváló, 2 Oscar-díjas karakterszínésszé nőtte ki magát (itt még csak egy kis szerep jut neki, és olyan fiatal, hogy alig lehet felismerni). Szóval a One of Our Aircraft Is Missing (kár, hogy ha már "magyar" film is részben, nincs magyar címe) egy megtekintésre javallott, a különböző háborús alműfajokat remekül vegyítő filmecske.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr807676996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása