Lisztes megmondja a tutit

Lazacfogás Jemenben - Lisztes megmondja a tutit

2013. március 01. 15:02 - lisztes

A cím, ami kétségtelenül bevonzza az átlagnézőt a mozikba: hiszen ki az, akit ne érdekelne, hogy hogyan fognak lazacot az emberek egy olyan helyen, amiről 80%-uk nem is hallott még? Érthető módon nem mondhatni, hogy ez a mű tarolt volna a mozipénztáraknál, pedig egy egész jó szereplőgárdát sikerült összeverbuválniuk: Emily Blunt, Ewan McGregor vagy Kristin Scott Thomas neve azért ismerősen csenghet a filmvilágban kevésbé járatosak körében is. Egyébként sajnálatos, hogy sokakat nem érdekelt ez a film, ugyanis meglepően jó darabról van szó. Bár műfajilag kicsit nehezebb behatárolni, de talán egy nem szokványos romantikus filmnek mondanám.

salmon-fishing-in-the-yemen03.jpg

Jemen egyébként egy arab ország, Szaúd-Arábiától kicsit dél-keletre, az Arab félsziget csücskében helyezkedik el. Területe sivatagos, lényegében folyók nélkül - igaz ezt csak kevesen tudják, de ettől máris egzotikusabban hangzik a cím, nem igaz? A lazac ugye az a halacska, ami a hideg vizet szereti, és bár tengerben él, folyókban születik és hal is meg többségük: minden évben visszajárnak ívni ahová születtek, az amerikai medvepopuláció legnagyobb örömére. Szóval enyhén paradox és érdekes szituáció a Lazacfogás Jemenben alapgondolata, ami csupán a táptalaját biztosítja a romantikus szálnak.

A történet szerint egy jemeni sejk olyannyira gazdag, hogy kedvenc hobbiját Angliából a szülőhazájába szeretné importálni. A gond csak az, hogy a sport, amit oly szívesen űz a lazachorgászás, és bizony Jemen nem épp az óceáni nedves éghajlatáról ismert. Felveszi a kapcsolatot egy angol céggel, és innen Harriet a Mezőgazdasági és Halászati Minisztériumtól kér segítséget, nevezetesen Dr. Alfred Jonestól. Mivel ez Jones szerint egy marhaság, le is fújná az ügyet, csakhogy az angol kormánynak szüksége van egy pozitív üzenetű angol-arab hírre, így meggyőzik a doktort arról, hogy igenis megvalósítható a projekt. Harriet és Alfed tehát közösen vetik bele magukat a munkába: először ugyebár folyót kell építeni, majd jöhetnek a halak... Persze semmi sem megy könnyen.

2012_salmon_fishing_004.jpg

Lasse Hallström svéd rendező már jó párszor kipróbálta magát Hollywoodban, olyan filmeket rendezett, mint a Gilbert Grape illetve a Csokoládé Johnny Deppel, vagy az Árvák hercege. A szereplőgárdát ehhez a filmhez is megtalálta, és igazából rendezésben sem okozott csalódást. Az egyedüli komolyabb problémám a filmmel, hogy azért Paul Torday regénye nem egy túl izgalmas alap, maximum érdekes. Valószínűleg érezte ezt a forgatókönyvíró is, így inkább a szerelmi szára fókuszált, a nézők legnagyobb örömére: két teljes mértékben szerethető (és a film első órájában megszerettetett) karakternek szurkolhatunk, hogy összejöjjön a dolog. Közben kapunk némi izgalmat is a projekt körül, szóval összességében úgy érzem, hogy sikerült kihozni a maximumot ebből a történetből.

SALMON-articleLarge.jpg

A film eleje nagyon tetszett: Alfred Jones karaktere szarkasztikusan vicces, valahogy mindig betaláltak az odamondásai és átérezhető a magánéleti problémája is. Az Emily Blunt által megformált Harriet is hamar megszerethető és igazán érzelmes. Kristin Scott Thomas talán egy picit túljátssza az állami sajtós szerepét, de mentségére legyen mondva: legalább viccesen. A sejk szájából kapunk rengeteg bölcsességet, és egy minimális hit vs tudomány vita is előkerül, ami kifejezetten jót tett a filmnek. Muhammed sejk karaktere végig nyugodt, belenyugvó és céltudatos egyszerre és ez a furcsa mix nagyon emberi jellemet eredményez.

photo-Des-Saumons-dans-le-desert-Salmon-Fishing-in-the-Yemen-2011-10.jpg

Sajnos itt sem maradt ki az arabok=terroristák közhely és kapunk nem is egy ilyet, de komolyságukra jellemző, hogy egyszer például egy pecabottal sikerül elhárítani a támadást. Ezek a jelenetek a projekt elé gördülő nehézségeket hivatottak bemutatni, de talán kicsit túlságosan is sztereotipikusra sikeredtek. Szerencsére nem veszi magát túl komolyan a film, erre kiváló példa a sajtófőnök és az elnök vicces chates beszélgetései. Nem mindennapi romantikus alkotás tehát a Lazacfogás Jemenben és nagy erénye, hogy szimpatikus karaktereknek lehet szurkolni, hogy összejöjjenek. Ha a projekt elé gördülő akadályok annyira nem is, a főszereplők kapcsolata elé gördülőek hihetőek és érthetőek. Bár Oscarra nem, de 3 Golden Globe-ra jelölték, ebből is látszik, hogy az igényesebb darabok közül való. Randifilmnek első osztályú.

Lisztes

Lazacfogás Jemenben az imdb-n

Lazacfogás Jemenben előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr365108037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása