Lisztes megmondja a tutit

Amit még mindig tudni akarsz a szexről - Lisztes megmondja a tutit

2013. március 02. 14:53 - lisztes

Ejj, hát félreértés ne essék, nem mentem át szexuálterapeutába, ez bezony a soron következő film címe, amiről véleményt alkotok. A hossza miatt a továbbiakban maradnék a Hope Springsnél, ami az eredeti címe ennek a mozinak. Van ez a hülye szokásom, hogy a cím után odaírom ezt a bizonyos "Lisztes megmondja a tutit"-ot, és most erősst elgondolkoztam, hogy ki kellene hagyni. A magyar filmcímekről már nyávogtak elegen eleget, köztük én is, és itt speciel elfogadom: be akarják vonzani a nézőt a filmre, ahhoz ez egy eléggé figyelemfelkeltő cím, legalábbis informatívabb, mint a Hope Springs.

hope-springs-3.jpg

Az utóbbi években minden korosztály megkapja a magáét a szerelem fronton: a tinédzserek nyáladzhatnak az Alkonyat-szériára, a 20-as és 30-as nőknek temérdek film szól (Várandósok; Az a bizonyos első év; bármilyen filmcím, amiben a "szingli" szó szerepel, stb), a 40-eseknek a 40 és annyi kapuzárási pánikostól, az 50-es és 60-asoknak eme becses alkotás, a 70 felettieknek meg a Szerelem Hanekétől (oké ez egy kicsit kakukktojás). Nem mondhatjuk tehát, hogy nem próbálják meg kielégíteni a nézők romantika iránti igényét: azt az igényt, amiért rengetegen hajlandóak fizetni is.

A Hope Springs története egy 31 éve házasságban élő párra koncentrál: kihagytam a "boldog" szót, mert a lényeg pont ez: meg sem érintik már egymást. Annyira monoton és szürke az életük, hogy a feleség megelégeli mindezt, és befizeti magukat egy házasság-doktorhoz, így egy hétre elutaznak erre a kezelésre. A férjet persze nehéz rávenni (Tommy Lee Jones morcosabb, mint a Golden Globe díjátadón), de végül sikerül. A terapeutánál aztán eléggé döcögősen, de szépen lassan megnyílnak, és úgy tűnik, hogy talán sikerül rendbe rakni végre a házasságukat. De persze ahogy idősödik az ember, egyre kevésbé lesz nyitott az új dolgokra, egyre nehezebben adja fel szokásait, így aztán minden sokkalta nehezebb...

hopesprings_hero-1344276838.jpeg

David Frankel rendező pár éve az Ördög Pradát visellel sikeresen nyergelt át a tv-ből a moziba, és egy kritikailag és a nézők által is elismert darabbal be is betonozta rögtön a helyét. Ezt követte az utóbbi évek egyik legjobb kutyás romantikus filmje, a Marley meg én, ami még a rideg férfiakat is könnyű szerrel megríkatja, ha nem vigyáz az ember. Owen Wilsonnál maradva leforgatták 2011-ben a Vad évadot, de ez már nem sok embert érdekelt, így visszatérve a kezdetekhez ismét Meryl Streepet kellett megkérnie, hogy alakítson egy fergetegeset legújabb komédiájában. És ahogy a rendező az Ördög Pradát visel előtt, úgy az írónő is eddig csak a tv-ben alkotott (pl.: Trónok harca), és szerintem nagyszerű debütálás volt ez a film.

Mert a Hope Springs a karakterekre koncentrál, közülük is szinte kizárólag a főszereplő párra, akiket a már említett Meryl Streep és Tommy Lee Jones játszanak egyszerűen pazarul. Ha bárki kételkedett akár egy percig is abban, hogy ők nem 31 éve házasok, az kérem jelezze :) Meryl Streepnek ezer arca van, és mindegyik annyira különbözik a másiktól, hogy úgy érezzük, minden egyes alkalommal más embert látunk a vásznon. Tommy Lee Jones a Men in Blackes morcos pofát szállítja, de az ő karakteréhez erre volt szükség. Rajtuk kívül még egy igazán fontos szereplő van, Steve Carell a terapeuta szerepében. Egy tőle szokatlan szerepkörben nagyon jól eltalálva az arányokat: semmi ripacskodás, semmi erőltetett fapofa. Kis mosoly, komoly tekintet és máris elhisszük, hogy ő bizony ebben szaktekintély.

Hope_Springs_S_carrell.jpg

A Hope Springs vicces film, nem csak az idős korosztály számára élvezetes, a fiatalabbak is át tudják érezni a felvázolt problémákat, ami egy ~60 éves emberekről szóló filmnél nagy szó. Nekem például a Szerelemnél az egyik legnagyobb problémám volt, hogy egyszerűen nem tudott érdekelni a karakterek sorsa, bármennyire is igyekeztem. Itt azonban olyan könnyen megszeretjük ezt a házaspárt minden súlyos problémájuk ellenére, hogy végig szurkolunk nekik, hogy sikerüljön a céljuk. A film egyértelmű fénypontja Tommy Lee Jones jóllakott-óvodás mosolya a moziban. Komolyan mondom csak emiatt érdemes megnézni ezt a filmet, mert ezt itt láthattad szerintem először és utoljára.

hope-springs-image-1.jpg

Meglepően jól szórakoztam tehát egy, a 60 éves korosztálynak szánt filmen, és ezért minden dicséret megilleti az alkotókat. A rendezés és a forgatókönyv rendben volt, az aláfestő zenék meglepően merészek voltak ehhez a témához, mégis remekül passzoltak a film hangulatához, a színészi játék meg egyszerűen kifogástalan volt. Persze ez sem tökéletes, nem fog mindenkinek tetszeni, de ha a megfelelő hangulatban kap el, akkor bizony kiváló szórakoztatást nyújthat.

Lisztes

Amit még mindig tudni akarsz a szexről az imdb-n

Amit még mindig tudni akarsz a szexről előzetes

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr895108442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2013.08.11. 23:04:07

Ugye hogy Meryl Streep mindent tud? Azt hiszem, hogyha nagyon megerőltetné magát, hogy egyáltalán semmit ne fejezzen ki az arca, akkor inkább csúnya volna. És mégis tud csodaszép lenni, meg rém csúf is. Mert ő igazi színésznő. Ez az irtózatos Hollywoodban: azok a szabványra szabott dívák. Egyedül az számít, hogy "tökéletes" legyen a külső. (Mármint a lehető legműanyagabb.) És a kabaré csúcsa akkor jön el, amikor az a mutatvány, hogy csúnya nőből szép lesz. Fognak egy ilyen bábut, és "elcsúfítják": raknak rá elképzelhetetlenül összeborzolt hajat, amilyet normális csúnya nő sosem visel, kizárólag hárshegyi beutaltak, meg egy vastag szemüveget. Talán még fogszabályzót is. Akkor a nő ronda. Leveszik róla ezeket a förtelmeket. Akkor a nő szép. ÉS EZ VOLT A FILM. Bergmannak bármelyik filmjét gyötrelmes végignézni, de elég tanulságos egyszer mégis végigkövetni mondjuk Liv Ullmann arcait. Na, az is egy színésznő. Pölö. Féreg és szörnyeteg és istennő. Minden. Ritka dolog, és Hollywood nagyon nem erre megy. Sokat nem tudnék megnevezni Merylen kívül. Glenn Close talán. Tilda Swinton, esetleg. Meg Hilary Swank, aki bebizonyította, hogy tud. Csakhogy ő "szép", tehát be fogja darálni a húsgyár.
süti beállítások módosítása