Lisztes megmondja a tutit

Lorax - Lisztes megmondja a tutit

2013. március 02. 10:52 - lisztes

-Korábbi munkám 2013. január 28.-ról, a facebookról átmentve-

Dr. Seuss munkásságából időről-időre csipegetnek Hollywoodban, most a Lorax volt a soros. A számítógépes animáció hajnalán még nem merték bevetni ezeket a meséket, inkább olyanokkal próbálkoztak, ami mind a felnőtteknek, mind a gyerekeknek szórakozást nyújt (pl.: Shrek), így ez idő tájt még élőszereplős Seuss-filmekben csináltak hülyét magukból népszerű humoristák. Jim Carrey a Grincsben, Mike Myers pedig az A macska - Le a kalappal!-ban szórakoztatta a 10 év alattiakat. Mostanában azonban már abból is csinálnak animációs filmet, amiből nem kellene, így Dr. Seuss meséi is átkerültek ebbe a világba - nem mintha ezekből nem kellene ilyesmiket készíteni.

A Horton után most Lorax történetét dolgozták fel az animátorok. Ellentétben a ParaNormannel, itt pontosan körülhatárolták a nézőközönséget, és ehhez mind a történet, mind a látvány igazodott: szigorúan 10 év alattiaknak szóló kedves és tanulságos történet ez, aranyos figurákkal és nyelvezettel. Apropó nyelvezet: magyar szinkronnal láttam a filmet és kicsit sajnáltam, hogy az elején meglebegtetett rímes beszédből később nem lett semmi, pedig szívesen végignéztem volna ilyen Frédi és Béni stílusban... De legalább a betétdalokat lefordították és fel is énekelték magyarul.

A történet egy posztapokaliptikus világba kalauzol el bennünket, ahol a városon kívüli terület lakhatatlan, a rendre a bírók vigyáznak... izééé... Na szóval ahol pénzért árulják a friss levegőt műanyag palackban, mint a Fantát, és úgy is reklámozzák. Egy olyan világba, ahol nincsenek fák, helyettük műanyagból van minden, az egész környezet steril. Főhősünk Ted szerelmes egy lányba, akinek minden vágya egy élő fa, így hát összeszedi minden bátorságát, és kimegy a város falain kívülre, ahol élhetetlen a környezet. Itt találkozik a Valahásszal, aki elmeséli neki a történetét: hogy ő felelős azért, hogy nincsenek már fák.

És ebben a másik idősíkban játszódó részben találkozunk a Loraxszal, a rozmárszerű lénnyel, aki a fák védője. A Valahász egy feltaláló, akinek a találmányához szüksége van a fák "levelére" (kicsit máshogy néznek ki a mesében a fák, inkább hasonlítanak vattacukorhoz). A találmány, amely 100 másik dolgot helyettesít a kezdeti nehézségek ellenére hatalmas sikert arat, és bár a Valahász megígérte a Loraxnak, hogy nem vágja ki a fákat, a gyorsabb termelés érdekében mégis megteszi. A sikertől megrészegülve, a következményekbe bele nem gondolva észre sem veszi, hogy mi történik körülötte: az egykor virágzó erdő utolsó fáját is kivágták, és anyagilag is tönkrement, nem hagyott mást maga mögött, csak egy élhetetlen világot...

A Happy endet már nem írom le, mindenki kitalálhatja kb az 5. percében a filmnek. A gyerekmesék, azok tanulsága nagyon fontos, hiszen egy generáció nevelésében részt vesznek, szóval nagyon nem mindegy, mit látnak a lurkók a tvben. Szerintem a Lorax tökéletes film ehhez, hiszen komoly dolgokról tanít komoly dolgokat, mesének álcázva. Ami nagyon tetszett benne, hogy a Valahászt, aki tönkretette a világot, nem gonosznak állítja be, épp ellenkezőleg. Ő egy jó szándékú ember, aki meg akarja "váltani" a világot, és annyira görcsösen próbál bizonyítani, hogy végül elmosódik a határvonal a jó és a rossz közt.

És szerintem ez egy roppant fontos dolog, mert nem azt tanítja, hogy a világot a rossz emberek teszik tönkre, hanem néha a jó szándék is ugyanoda vezethet, ezért kell odafigyelni arra, amit csinálunk. Na meg persze azt is, hogy sosem késő változtatni. Megjelenik nyilván a gonosz cégbirodalom vezető is, de ő már csak kihasználja a jelenlegi helyzetet, és nem szeretné, ha jóra fordulnának a dolgok. Tehát a Lorax világában jó és rossz is egyaránt felelős a jelenlegi helyzetért, ami mindenképp pozitívuma a filmnek.

Persze ez attól még gyerekmese, és ez tényleg az, szóval nincsenek felnőtteknek szóló poénok, bár a tanulság ugyanúgy szólhat az idősebb korosztálynak is. Tehát a koncepció remek, a forgatókönyv szerintem eltalálta a gyerekeknek szóló nyelvezetet is, nem lehet rá panasz. Ugyanez igaz az animációra is, kedves kis karakter valamennyi. Az eredeti hangot adó gárda felemás: Danny deVito Loraxként, és Ed Helms (Másnaposok) a Valahászként biztos jól végezték dolgukat, Zac Efron és Taylor Swift meg nyilván a tizenévesek miatt kellettek húzónévnek. A magyar szinkron Hollósi Frigyes egyik utolsó munkája, nyugodjék békében.

A Loraxot mindenképp ajánlom a gyerekek számára, ennél jobb tanító mesét el sem tudnék képzelni. Jó, bevallom, én is jól szórakoztam rajta. Az idei év szerintem meglehetősen gyenge volt animációs téren amúgy, szinte csak tucatmunkák és folytatások jelentek meg, ami nem túl jó hír a jövőre nézve. Oscarra nem jelölték, az öko sajnos már kiment a divatból, pár éve még tuti ott lett volna a legjobb animációs filmek listáján. Ez most így alakult, de szerintem a Lorax még így is veri a mezőny felét.

Lisztes

Lorax az imdb-n

Lorax előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr985112885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása