Lisztes megmondja a tutit

Madagaszkár 3 - Lisztes megmondja a tutit

2013. március 06. 12:25 - lisztes

-Korábbi munkám 2013. február 4.-ről, a facebookról átmentve-

Az animációs filmek remekül használják ki a kisgyerekes családokat, legalábbis mindent megtesznek azért, hogy minél többen rángassák be aput és anyut a moziba. Ez addig nem baj, amíg mind a gyerek, mind apu és anyu egyaránt tud szórakozni az ilyen filmeken. A gond azonban akkor kezdődik, ha a készítők nem is próbálják meg megerőltetni magukat, mert minek... Úgyis elmennek rá az emberek moziba, hiszen egy trilógia harmadik részét készítik.

Persze marketingfogás az van bőven. Minél színesebb, minél idétlenebb plakátok, minél több új szereplő - akiknek kinézetéről megállapítható, hogy jó vagy rossz, hogy ne kelljen erőlködni a forgatókönyvvel. Régi jól bejáratott dolgok új köntösben, ismerős szlogenek, és persze más helyszín. Mert kit zavar az, ha a Madagaszkár című film második része Afrikában, a harmadik meg Európában játszódik? Valószínűleg rajtam kívül nem sokakat.

A történet úgy indul, hogy a pingvinek ott hagyták Afrikában a négy palimadarat: Alexet, az oroszlánt, Martyt a zebrát, Melmant a zsiráfot és Gloriát a vízilovat. Mivel ígéretük ellenére nem tértek vissza, főszereplőink Európába veszik az irányt, ahol rá is találnak a pingvinekre és majmokra, amint módszeresen nyerik a pénzt egy monacoi kaszinóban. Persze elszabadul a pokol, és jól lebuknak, aminek az lesz a következménye, hogy elkezdi őket üldözni egy francia vadőr, akinek hogy-hogynem minden vágya egy oroszlánfej a kitömött állatokból álló gyűjteményébe. Egy kiadós üldözős jelenet után a csapat egy vándorcirkuszban sikeresen elbújik. Persze az elmebeteg üldözőjük és csapata a nyomukban van, úgyhogy meg kell húzódni. De van megoldás: a cirkusszal, ha sikeres produkciót mutatnak be, lehetőségük lesz Amerikába repülni, ami már az első rész óta minden vágyuk, szóval ráállnak a projektre...

A felejthető második rész után kapunk egy még felejthető, de már egy fokkal jobb harmadikat. Az ötlettelenség már a film elején kibukik. Az még poén, hogy az Afrikából Európába utat egy vágással elintézik, de a kaszinós jelenet utáni üldözés egyszerűen borzasztóan rossz. Semmi ötlet nincs felvonultatva, csak ugrálnak, mindenféle fizikai törvényszerűséget mellőznek a hajsza közben, és mindez - bár az események folyamatosan pörögnek - rohadtul unalmas. Nincs miért izgulni, egyrészt mert nincsenek határok, ezért ha mondjuk ugranának egy hatalmasat, amivel kijutnak az űrbe, és ott várnának, amíg a Föld elfordul Amerikáig, és így menekülnének meg, az is simán beleférne... Másrészt meg mivel a film elején járunk, nyilván sikerül megszökniük, csak akkor is elképesztően bosszantó ez a hozzáállás, amivel mindezt kivitelezték.

Ha a film sikeresen túlélte ezt a részt, és még nem kapcsoltuk ki a dvd-t, akkor viszont már egy sokkal kellemesebb 1 óra vár ránk. A cirkuszban a tigris ügyességéhez nagyon beteg poénokat kapunk, de a csúcs az oroszlánfóka, akinek egyébként Martin Short kölcsönözte az eredeti verzióban a hangját. Apropó, szinkron: sajnos a harmadik részre lusták voltak a számokat lefordítani, így már az I like to move it, move it is angolul hallható, de ebbe a részbe megpróbáltak a készítők több régi klasszikus disco-számot is beerőltetni, és sajnos ezeknek sincs magyar fordítása, pedig anno az első rész sok magyar néző szívébe lopta be magát a Riszálommal.

Szóval a már említett fóka egy nagyon jó karakter, jól lehet rajta szórakozni. Julien király és a cirkuszi medve kalandja - bár sok vizet nem zavarnak a történet szempontjából - felveszik a versenyt az eredeti Motkányos gagekkel a Jégkorszakból, szóval eléggé viccesre sikeredtek. Az eredeti dupladuó tagjai közül már csak Alex, az oroszlán való valamire, a maradék 3 teljesen háttérbe van szorulva, bár nem is nagyon hiányoznak. A főgonosz vadőr ritka irritáló karakter, nagyon mű, és lapos, csak annyit tudunk meg róla, hogy ő a gonosz, és menekülni kell előle. A filmnek egyértelműen ez a karakter a gyengéje, az összes szarul sikerült jelenetben szerepel.

Nem, ez a film nem tartogat meglepetéseket, de a vadőrös jeleneteket leszámítva egészen szórakoztató tud lenni, csomó poén jól sül el. Az animációs megoldások nekem ennél továbbra sem tetszenek (ezt nyilván már nem fogják megváltoztatni), szerintem meglehetősen gyengén vannak kidolgozva a karakterek, de ez az első rész óta piszkálja a csőrömet. Szigorúan gyerekekkel ajánlott csak a megnézése, szerintem ők biztosan jól fognak szórakozni végig. A felnőttek meg maximum az utolsó 1 órában csak.

Lisztes

Madagaszkár 3 az imdb-n

Madagaszkár 3 előzetes

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr415119504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SeggLuke 2013.03.08. 00:36:12

sztem nagyon jo kis MESE volt egyik kedvenc. Humoros latvanyos izgulos es van benne idoseknek szant poen is. Mozigepesz vok eleg sokszor lattam, de ez csak egy mese nemkell fizikat keresni benne

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.01. 08:51:29

tegnap adta az hbo így végre megnéztem és kár volt. Erőltetett, nulla eredetiséggel. Elég lett volna ebből az első rész, már a második is gyenge volt, ez meg?!

Nincsenek rá szavak.
süti beállítások módosítása