Lisztes megmondja a tutit

Fékezhetetlen - Lisztes megmondja a tutit

2013. március 09. 23:00 - lisztes

-Korábbi munkám 2013. február 7.-ről, a facebookról átmentve-

Annak idején volt szerencsém a moziban látni ezt a filmet, és most, hogy kijött dvd-n itthon is, újra elő lehet venni, ha az ember egy kis gengszterkedésre vágyik. Mert bár a Fékezhetetlen nem kimondottan gengszterfilm, abban a korszakban játszódik, ahol a leghíresebb maffiafőnökök éltek, olyanok, mint Al Capone például. De amíg a városi bűnözés a szesztilalom idején komoly rendőri ellenállásba ütközött, addig vidéken - a mindenki ismer mindenkit alapon - a rend őrei szemet hunytak az olyan apróságok felett, hogy a kisváros közel fele illegális szeszfőzdét üzemeltet. Pedig ezek a szeszfőzdék látták el a városokat is...

A fékezhetetlen egy western-gengszterfilm ötvözet, mégpedig a jó fajtából. Vannak itt tökös legények, csak öltöny helyett koszos ruhákban járnak és önellátóak, nem mások vérét szívják. A film egyébként megtörtént események - pontosabban családi legenda - alapján készült, persze lehet filózni rajta, hogy mindebből mennyi az igaz. Mert Matt Bondurant jó íróhoz híven kiszínezte a nagyszülők történetét, és ezt követően nyilván az ebből adaptált forgatókönyv is hozzáadott pár ecsetvonást, hogy mindez a vásznon is működni tudjon. Szerencsére működik.

A történet tehát a Bondurant testvérek történetét meséli el, akik a szesztilalom alatt szeszfőzéssel foglalatoskodtak és nem mellesleg az a hír járta róluk, hogy halhatatlanok. Mindezt még saját maguk is elhitték. A probléma ott kezdődött, amikor egy kapzsi állami alkalmazott úgy döntött, hogy lefölözi a hasznot a környék szeszfőzdéiből, így maga mellé hívatott egy gátlástalan fickót, Charlie Rakes-t aki a törvény embereként hatalmát kihasználva szép lassan betörte az elején még ellenálló vidékieket. Csakhogy a Bondurant fivéreket kemény fából faragták... Szóval megindul az adok-kapok, ami végül nagyon eldurvul és a végén már életeket is követel.

John Hillcoat ausztrál származású rendező, aki az Ajánlat című filmmel robbant be a köztudatba - bár én ezt a munkáját sajnos még nem láttam. A 2009-es Az út című filmjét viszont igen, ami remekül adta vissza a posztapokaliptikus világot és Viggo Mortensen tomhenkszi magasságokba emelkedve szinte egymaga elvitte a hátán a filmet, persze a gyerekével együtt. Nagyon szép, komor színekben fényképezték ezt a drámát és az egész valahogy összeállt, hangulatos kis történet lett végül. Így hát izgatottan vártam a következő projektjét rendezőnknek, akinek erre a filmre illusztris szereplőgárdát sikerült leszerződtetnie.

Van itt nekünk Shia LaBeaouf, akinek a neve az abc minden magánhangzóját felvonultatja - bár csak színészi repertoárja is ilyen változatos lenne... Rajta kívül (aki egyébként a főszereplő lenne, de szegénykét mindenki lejátssza a vászonról) itt van mindjárt Tom Hardy, aki elképesztőt alakít a középső tesó szerepében, Jessica Chastain és Jason Clarke, akik annyira belejöttek a közös színészkedésbe, hogy a Zero Dark Thirty-n is együtt dolgoztak, Guy Pearce, aki szintén eszméletlen alakítást produkál, Mia Wasikowska még a csendes visszafogott hívő lány szerepében is ügyesebb a főszereplőnknél és Gary Oldman, akinek karakterét elpazarolta sajnos a film.

De ez legyen a legnagyobb gondunk, mert egy nagyon szépen felépített filmről van szó, ami pont a megfelelő sebességgel folyik, és mindig van miért izgulni. Sőt, még arra is képes, hogy a végére hagyja a legtöbb puskaport mindezek után. Fordulatos kis történet ez, nehezen hinné el az ember, hogy mindez igaz - valószínűleg nem is, de hát ilyen ez a showbiznisz. A rendezés tehát rendben, a forgatókönyv jó adaptációnak tűnik (a vásznon mindenképp működik a történet) és a színészi alakítások a főszereplőn kívül első osztályúak.

Annak idején nem bántam meg, hogy moziban láttam és szívesen néztem vissza most is, pedig csak pár hónap telt el. Az is simán fogja élvezni, aki még nem látta és az is, aki már igen, hiszen kellően változatos a film ahhoz, hogy az ember ne unja meg. Tom Hardy eszméletlenül hiteles játékán túl a film legnagyobb erénye a Guy Pearce játszotta főgonosz, kár hogy alakítását elfeledték a díjátadó szezonra. A magyar címmel meg vigyázni, mert a Fék nélkül című - nem annyira jó - film is nemrég jelent meg, de abban biciklis futárokkal riogatják a gyanútlan nézőt.

Lisztes

Fékezhetetlen az imdb-n

Fékezhetetlen előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr265125353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása