Lisztes megmondja a tutit

Piranha 3DD - Lisztes megmondja a tutit

2013. március 09. 10:13 - lisztes

-Korábbi munkám 2013. február 6.-ról, a facebookról átmentve-

Ahogy az Expendables, úgy a Piranha 3D is egy hatalmas űrt töltött be a megjelenése idején, ugyanis magukat komolyan nem vevő kivénhedt akciósztárokból éppúgy hiány volt, mint önmaga paródiájába forduló meztelen nőkkel, rengeteg vérrel és gagyi effektekkel operáló horrorvígjátékból. Szóval ezt a niche-t annak idején valaki a sas szemével meglátta és kapott is rá pénzt, hogy leforgassa. Mindez természetesen csak a 3D nevű csodának köszönhető, ami mostanában vírusként terjed a mozikban és aminek két helyen van létjogosultsága (az Avatar-szerű filmeken túl): A horrorban és a pornóban. A Piranha 3D meg pont ennek a kettőnek az ötvözete volt.

És amíg az első rész végig enyhén vicces, és még valamiféle története is van, a második rész már sajnos nagyon darabos és a gagyin belül is gagyi. Pedig az ilyen típusú filmekkel nem kell sokat tökölni, de itt még az alapvető dolgokat is felemásan végezték el, noha a recept olyan egyszerű, mint a rántotta készítése vagy a teafőzés. Ezt a filmet mégis odaégették, túlcukrozták, meg még képzeljetek ide több ilyen nem túl szellemes hasonlatot... Annyi biztos, hogy ha folytatják és elbuknak vele, az nagyrészt ennek a filmnek a számlájára írható, mert sokaknak elveszi majd a kedvét a műfajtól. Már akit érdekel annyira az ilyesmi, és nem csak a csöcsök miatt ül be a moziba.

A történet... Na izé: szóval adott egy pénzéhes strand-tulajdonos és az ő mostohalánya, aki sajnos csak 49%-át birtokolja a részvényeknek, így semmi beleszólása sincs, mit csinál az öreg. A mostohaapa minden vágya egy csöcsöktől hemzsegő strand, ezért még a yardot is lefizeti, hogy olcsón jusson vízhez: mélyvízi fúrással, ahol természetesen a piranhák csak arra várnak, hogy kitörjenek és felzabáljanak mindent. Kapunk egy nyomozós szálat, ami egy poént nem tud felmutatni a film első 3/4 órájában, és csak arra megy ki, hogy megtudjuk, ezek a dögök simán szétszedik a fémrácsot - így felvezetve a megoldást arra az aprócska kis problémára, hogy hogy a túróban jutnak át ezek a halak a szűrőrendszeren. A film utolsó 20-25 percében elszabadul a pokol, csöcsök és vér, meg még csöcsök, és vér... Meg csöcsök mindenütt. És David Hasselhof is.

John Gulager a Zs filmes rendezők legszebb mintapéldánya, és itt is bemutatja tudományát, azaz hogy van pénze és minden szart leforgathat, ami az eszébe jut. A dög trilógia után belevetette magát a Piranha folytatás projektbe, mi meg átkozzuk a napot, hogy rögtön 3 idiótára bízta a forgatókönyv írását, akik már sikeresen tönkre vágták pl.: a Fűrész sorozatot, de úgy egyébként is eredeti ötletek híján arra specializálódtak, hogy alapból nem túl jó filmek még szarabb folytatásait írják meg. Szóval nem voltak túl jók a kilátások és mindez aztán be is ütött.

A nyitójelenet veteránszínészét ezúttal Richard Dreyfuss után Gary Busey alakítja egy felejthető jelenetben. Rögtön ezután átváltunk a női mellek tv különkiadására, ahol megismerkedünk az emberi gonosszal a pénz és csöcséhes mostohaapa képében, amint éppen tv reklámot készít meztelen nőkkel a nemsokára nyitó strandjához. Megérkezik a mostohalány is, akinek persze ez nem tetszik, ő játssza a józan észt - mellé kapunk egy Friendzoned Ferit és egy jóképű Papírmasé Pétert, akik aztán elkezdenek "nyomozni", ami annyiból áll, hogy elmennek az első részből ismert Christopher Lloydhoz és beszélgetnek vele. Közben történik pár furcsaság és haláleset is. Mindez kimondottan gagyi módon felépítve.

A film második fele viszont megidézi az első részt: itt már több a poén, aminek fő forrása David Hasselhof, aki ripacskodik egy sort és reflektál az egykori baywatchos időkre. A film végi kötelező mészárlás igen trehányul van vágva, 15 percen keresztül bámulhatjuk, hogy nem képesek az emberek kijönni a medencéből, miközben a halak körülöttük felfalnak mindent és mindenkit. Kifejezetten zavaró, hogy ezt mind nézni kell. Természetesen a rosszak meghalnak, a jók túlélik, és kapunk egy esetleges folytatáshoz szükséges kis pluszjelenetet, ami senkinek sem hiányzik, és teljesen Zs filmes megoldás. Ami fájó, mert az első részt inkább mondanám még B filmnek.

A film tehát meglehetősen felemás, túl kell élni az első 45 percet és akár még szórakozhatunk is rajta. Szigorúan ittas állapotban ajánlom csak megnézni, úgy valószínűleg szórakoztatóbb lesz. Az első résznek volt bája, ennek itten biza egy csepp sincs, pedig nagyon ráfért volna. Remélem, hogy nem viszik tovább ezt a sorozatot, ezernyi gonoszt elő lehet még rántani egy kis meztelen nős horrorvígjátékhoz 3D-ben. Ezt a franchiset jobban teszik, ha máris abbahagyják.

Lisztes

Piranha 3DD az imdb-n

Piranha 3DD előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr885124270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása