Lisztes megmondja a tutit

A biztonság záloga - Lisztes megmondja a tutit

2013. március 10. 15:04 - lisztes

Jason Statham nem válogatós, ez már feltűnhetett kb. mindenkinek: bármilyen filmben főszerepet vállal, ha az egy tökös, csendes, morcosan néző akcióhősről szól, így nem meglepő, hogy a Biztonság zálogára is igent mondott. A búvárból és modellből lett akciósztár egész jó filmekkel kezdte karrierjét Guy Ritchinek hála, mostanra viszont neve egyet jelent az egyszer (talán) nézhető akciófilmekkel. Sajnos most sincs ez másképp, de meg kell jegyeznem, az A biztonság záloga a jobbak közül való, így ha lövöldözős-üldözős orgiára vágyik az ember, ezt nyugodtan megnézheti.

Safe-Movie-Trailer.jpg

Pedig a film nem indul túl jól, sőt, kifejezetten rosszul... Nagyon nehezemre esett figyelni, abszolút nem tudott lekötni az, ami a vásznon folyik. Szerintem elég durva hiba a történet mesélése szempontjából, hogy úgy ugrál a sztori az időben, mintha valami kengurut néznénk... 1 órával korábban, 1 évvel korábban, rá pár napra egy másik országban, ezzel párhuzamosan egy másik városrészben, a Plútón, egy messzi messzi galaxisban, majd vissza a jelenbe... egy szóval kész katyvasz az első 5-10 perc. Nem mintha nem lehetne érteni a dolgok folyását, mert tényleg faék egyszerű minden, és az előzményeket is nyilván azért próbálták meg ennyire misztikusan előadni, hogy ne jöjjön rá a néző 5 perc után a teljes történetre. Sikerült is nekik, mert legalább 10 perc kell, hogy minden kristálytiszta legyen.

Van nekünk egy kínai csodagyerekünk, aki bármit kiszámol azonnal fejben és bármilyen számot meg képes jegyezni. Az USÁban tevékenykedő kínai maffia elrabolja őt hazájából és munkába állítja: vele tartatják nyilván a védelmi pénzeket, és a számlákat. Egyszer azonban más típusú feladatot kap a vezértől: jegyezzen meg egy hosszú számot. Ezt követően autóba dugják, de út közben megtámadják az oroszok őket, és elrabolják a lányt: igen, nekik is a szám kell. Itt jön a képbe Jason Statham karaktere, Luke: a lánynak valahogy sikerül megszöknie, és a metroaluljáróban Jason kiszúrja magának (mivel bujkál a keresői elől). Ezt követően az ex-bunyós, ex-zsaru, ex-szuperkommandós, ex-[bármilyen tökös melót behelyezhetsz ide] ex-kukás koldus (ez Luke) megmenti a lányt az oroszoktól és segít neki elbújni.

Jason-Statham-in-Safe-2012-Movie-Image-31-600x400.jpg

Mivel a kínaiak, az oroszok és a korrupt rendőrök is mind-mind a nyomukban vannak (a korrupt, velejéig romlott ex-haver újraválasztására készülő polgármesterről már nem is beszélve), Lukenak bele kell adnia apait-anyait, hogy túléljék, igaz közben még nyomozni is van ideje. Megfejtve a szám rejtélyét új irányt kap a történet és a régi (korrupt) bajtársak segítségével randalíroznak egy kicsit egy kaszinóban, hogy akcióból ne legyen hiány. Miután megszerezték amit akartak, még mindig résen kell lenni, hiszen az ex-kommandós meleg Alex (aki a polgármesterrel rakja össze, amijük van) is a nyomukban van...

Tényleg akkora nagy katyvasz ez az egész valami, hogy a történetét nem is szabad igazából nézni, mert az maga egy hatalmas logikai bukta. Elvonatkoztatva ettől viszont a filmben meglepően sok jó pillanatot kapunk. Mondjuk Luke háttértörténete gazdagabb, mint a Tolkien összes, engem a film sem tudott meggyőzni, hogy miért nyújt jobb szolgálatot a lány agya egy papírlapnál, amin a kód szerepel és olyan nevetségesen gonosz mindenki, hogy ez az egész történet simán felfogható egy komoly hangon előadott akciófilm paródiaként is. És ha így nézem, annak bizony nem is rossz. Reggie Lee karakterét látva például nem tudtam nem elvonatkoztatni, és azt vártam, hogy egyszer megszólaljon: "Itt a Tüzesz Szálkány. Nálunk van Jámbor Dzsekk!"

Safe_movie_62.jpg

Van egy két kifejezetten jó pillanata a filmnek, ilyen például az orosz étterem villás jelenete, a rajtaütés a kaszinóban, vagy a hotelbéli lövöldözés. Az igazi csúcs viszont egyértelműen a Luke vs Alex párbaj: ez egy olyan megoldás, ami számomra világossá tette, milyen szemmel kell nézni ezt a produkciót... Amiért egyébként Boaz Yakin felelős, és eddigi filmográfiájából ítélve egy nem túl produktív, de tisztességes iparos rendező, és egy átlag alatti forgatókönyvíró. Utóbbival tényleg akadhatnak komoly problémái, de az A biztonság záloga akcióparódiának nem is rossz, ráadásul látványos. És most nem mennék bele, hogy valójában paródiának van-e szánva, mert erős a gyanúm, hogy nem...

safe-movie-image-new-2.jpg

Jason Statham játszott már ennél lényegesen rosszabb filmekben is: itt azért akad akció, meg vicces szituáció, ha már épkézláb történetet nem kaptunk. Még így is sokkal összetettebb és jobb párbeszédekkel dolgozik, mint például a Die Hard 5. része. Az A biztonság záloga nem fogja megváltani a világot, és a kifejezetten rossz és értelmetlen történet ellenére kikapcsolt aggyal egy teljesen nézhető film, ha túléli az ember az első 10-15 percét, mert az nem valószínű, hogy az a szakasz oda tudja szegeztetni a nézők tekintetét a képernyőre. Tényleg nem kell komolyan venni, hanem csak nézni kell és sodródni az árral. Kapunk majd egy olyan másfél órát, amit bár hasznosabban is eltölthettünk volna, mégsem fogjuk azt érezni, hogy kár volt érte. Mondom ezt úgy, hogy erős szkepticizmussal karöltve kezdtem neki a filmnek.

Lisztes

A biztonság záloga az imdb-n

A biztonság záloga előzetese

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr685121648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása