Lisztes megmondja a tutit

A csapda - Lisztes megmondja a tutit

2013. március 12. 15:00 - lisztes

Dwayne 'The Rock' Johnson korunk Arnold Schwarzeneggere, igaz rá még mindig vár egy ikonikus, Terminátor-szintű szerep. De ezen felül nagyjából az osztrák bodybuilder életútját járta végig az amerikai pankrátorként kezdő izomkolosszus. Kosztümös, misztikus korban játszódó filmekkel robbant be a köztudatba (Conan-filmek, Vörös Szonja vs Múmia 2, Skorpiókirály), jött a golyózápor (Kommandó vs Doom) aztán máris a családi vígjátékok közt találták magukat mindketten (Ikrek, Ovizsaru vs Gyerekjáték, Fogtündér). Az Amazonas kincsében még egy jelképes stafétabot átadásnak is szemtanúi lehettünk. Arnie ugye mostanában nosztalgiázik, a Szikla pedig még a karrierépítős korszakát éli, így próbál jó megírt oneman-show forgatókönyveket levadászni, ahol gyakorolhatja a színészkedést.

Snitch_Quad_AW2.jpg

Ami egyébként - kövezzetek meg - de egyre jobban megy neki. Már anno a Csak lazán című Szóljatok a köpcösnek folytatásban is az egyik legnagyobb pozitívumként emlegették, de azóta is becsúszott már egy-egy jobban sikerült szerep. Persze van még hová fejlődni, és amíg ilyen vegyes a filmográfiája, nem fogják igazi színészként elfogadni. Mert hiába a Rohanás, hiába a Halálos iramban 5. része (amik egész jó akciófilmek voltak), becsúszik egy-egy Utazás a rejtélyes szigetre szintű, önmaga paródiájának is kevésnek bizonyuló film. De van remény, DiCaprio is nagyon szépen kimászott a Titanic és a Rómeó + Júlia segítségével saját magának ásott nyálveremből és mára már mindenki a legjobb színészek közt tartja számon. Ugye neki Scorcese jelentette a kiutat, ő lett a mester új Robert de Niroja, de nyilván a Szikla sosem lesz olyan jó színész, mint Leo, így neki egy James Cameron-féle direktor jelentheti a kiutat, a Schwarzenegger által már kitaposott úton.

A csapda című film elkészültét igaz történet inspirálta: ez az árnyalt megfogalmazás mindig beválik, ha egy történetet annyira hálivúdiasítanak, hogy tulajdonképpen már rá sem lehet ismerni. Szóval apa-anya elváltak, a fiú (Jason) pedig egy elhanyagolt gimis végzős, aki alkalomadtán kipróbál ezt-azt. Egyik barátja megkéri, hogy vegyen át egy nagyobb tabletta szállítmányt, Jason pedig van annyira hülye, hogy ebbe bele is megy. Az egész persze balul sül el, legjobb barátja már korábban lebukott és az amcsi törvények értelmében csökkentethette a büntetését azzal, hogy más drogdílert is lebuktatott. A gond csak az, hogy persze Jason nem volt igazi díler, de ez az igazságszolgáltatást egy cseppet sem érdekli. Ellenben a helyzet nála is fennáll: ha segít lebuktatni másokat, csökkentik a büntetését. Természetesen Jason nem ismer senkit (vagy legalábbis nem szeretne emlékezni senkire, hogy ezáltal spiclivé váljon), így az apja vállalja be a dolgot: kiegyezik az ügyésszel, hogy segít lebuktatni egy drogbandát.

snitch-johnson-frisked-full.jpg

A történet szerintem érdekes, nem számít az, hogy mennyi ennek a valóságalapja, szerintem úgy átlagban ez egy teljesen jó akció-krimi alap. A rendezés ugyanakkor már kicsit döcögős: mindenre jut idő, néha talán kicsit túl sok is, néha leült a sztori - ha már ennyire felturbózták, kicsit több akciót vártam volna az első szállítás során például. Pedig Ric Roman Waugh nem rossz filmes, ezt az Elítélt című munkájával már bizonyította nekem. Ott kifejezetten jól jött ez a nem túl gyors tempó, de a Csapda esetében ennél többet vártam volna. Annyi mindenképp dicsérendő, hogy nem rugaszkodtunk el a valóságtól, a Szikla ebben a filmben nem egy akcióhős, akinek semmi sem árthat. Ő csak egy apa, aki bármit megtenne a fiáért.

A forgatókönyv szerintem jól meg volt írva, bár akadnak gyengébb karakterek (pl.: az ügyésznő), de a történet követhető és szépen felépített, van benne akció és dráma is. Ráadásul izgulni is van miért, nagyon jó ötlet volt plusz egy lapáttal rátenni és a végletekig emelni a tétet. A látvány semmi rendkívüli, nincsenek kemény kaszkadőrmutatványok, ez nem az a film. A végső jelenet jól néz ki, de ilyesmire már a cgi-hoz szokott mozinéző nem kapja fel a fejét. Pedig lenne rá oka, csak sajnos a már említett középtáji leülepedésen a végjáték sem segít.

snitch_film_still_a_l.jpg

A színészek közül senki sem rossz, de nem is brillíroznak. Dwayne Johnson talán nem a legmegfelelőbb választás erre a szerepre, az alkatából nehezen következtetünk egy átlag apára, üzletemberre, aki ráadásul még tényleg emberi, azaz simán megverik miután az egyik kísérlete balul sült el, de egyébként is félős és tökös is egyszerre. Ebben a filmben is találtam személyes kedvencet Barry Pepper személyében, aki szerintem egy nagyszerű karakterszínész és most ez a kinézete sokat dobott az általa játszott rendőrön. Néha fontos ez is, sokkal izgalmasabbá vált már csak a fizimiskája miatt Cooper. Susan Sarandon rosszul járt az ügyésznővel, de csődöt ő sem mond: unszimpatikus, de érthető is valamilyen szinten, amit csinál...

Apró szerep jutott Benjamin Brettnek, igazából villantani nem nagyon tud mit. A Walking dead rajongók még felismerhették Jon Bernthalt az ex-díler alkalmazott szerepében. Ő és a szikla nem voltak rossz párosítás, Jonnak egyébként is elég sittes feje van. Szóval a Csapda egy teljesen rendben lévő akció-krimi, kevés akcióval, de annál több krimivel. Nem eredeti ötlet, nem kell tőle sokat várni, de szerintem nem is vállalt annyit, amiért bármit is felróhatnánk neki. Megéri megnézni és ez egy olyan film, amire a Szikla büszke lehet a karrierjéből.

Lisztes

A csapda az imdb-n

A csapda előzetes

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr325127685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.18. 10:22:39

unalmas egy film lett ez.
a csak lazán-ban zseniális volt Rock, nekem általában szokott tetszeni (a gijoe-ban is várom), de ez nagyon nem volt jó választás.
süti beállítások módosítása