Lisztes megmondja a tutit

Bugsy Malone - Lisztes megmondja a tutit

2013. április 22. 15:24 - lisztes

Jodie Foster és 1976. - Kinek mi jut az eszébe? A "semmi"-n és a "Taxisofőr"-ön túl nem hinném, hogy volt más tipp. Kedvenc kétszeres Oscar-díjas leszbikus színésznőnk gyerekszínészként az előző mondatban említett Scorcese-filmmel szerzett igazi hírnevet magának, pedig ekkor már egy ideje a szakmában volt. Ám a mai téma mégsem a Taxisofőr, hanem a Bugsy Malone, ami egy kőkemény gengszterfilm a hetvenes évekből a 20-as és 30-as évek eseményeiről, csupa gyerekszínésszel...

1831-b-bugsy-malone.jpg

Igen, jól olvastad, az összes karaktert gyerekek játsszák el, felnőttnek kiadva magukat. Ennek ugye az a pötty hátránya van, hogy a sztori gyerekbarát, szóval vérre, meg durva jelenetekre senki se számítson. De épp ez a zseniális ebben: ez egy alternatív világ, ahol az autókat pedállal kell hajtani, mint a biciklit, ahol a halálos fegyver a torta, a szuperfegyver pedig a torta-sorozatlövő, ahol a whiskynek pont olyan a színe, mint egy szörpnek (és feltételezem az íze is), ahol ragasztott bajszú tizenévesek csajoznak és keménykednek egymással, közben pedig dalra fakadnak, ha úgy tartja a kedvük.

A történet Dagi Sam, a gengszterfőnök "hanyatlását" mutatja be: egy új, minden eddiginél hatékonyabb fegyver jelenik meg a rivális banda tagjainál, a szuperfegyver, amivel módszeresen sorra "nyírják ki" (értsd: jól összetortázzák) a dagadék embereit, aki szép lassan elveszíti valamennyit. A területkövetelő Dandy Dan már előre inna a medve bőrére, de ekkor Dagi Sam a szélhámos Bugsy Malone segítségét kéri, aki agyafúrt módon túljár Dandy embereinek eszén és szerez egy szállítmányt a szuperfegyverből. Bugsy szerelme azonban nehezen viseli, hogy nem törődnek vele eleget, ráadásul Tallulah (Jodie Foster), Dagi Sam nője is kiveti a hálót a jóképű és eszű szélhámosra...

Bugsy-Malone-010.jpg

Az, hogy egy ilyen tök jó ötlet 1976-ban eszébe jusson valakinek és le is forgassák, már önmagában elegendő indok a film megtekintésére. Az Al Capone- és Bugs Moran-éra feldolgozása egyébként nem is sikerült olyan rosszul: persze vígjátékként kell tekinteni rá, hiszen rengeteg apró poén (Dagi Sam és Ropi főnök-beosztott kapcsolata) és utalás található, a már említett tortán, autón és alkoholon túl is. Megidőződnek olyan filmek, mint az Aranypolgár vagy a Rakparton és néha elég kemények a gengszterek is.

Nagy kár viszont, hogy a Bugsy Malone egy musical és azért még nagyobb kár, hogy nem a gyerekek éneklik fel a számokat, hanem felnőttek. Egy olyan filmben, amiben központi szereplők Dagi Sam bárjának énekes és táncosnői ez megengedhetetlen szerintem. Sajnos az is igaz, hogy nagyon látszódik az utcai jeleneteken, hogy stúdióban lettek felvéve, így hiába a rengeteg ötletes, szándékosan gagyi megoldás, nagyban aláássa a hangulatot az épített háttér és a természetes éjszakai fények hiánya. Még a magyar szinkront hoznám fel negatívumként, ugyanis az néha sajnos borzalmasra sikeredett, nem tudtak megfelelő gyerekszínészeket beválogatni a feladatra...

malone460.jpg

Ami viszont tetszett, az a főszereplő srác, Scott Baio és Jodie Foster alakítása. Mindketten nagyon éretten játszanak. John Cassisi és Martin Lev már jóval parodisztikusabbra vették a figurát a két rivális gengszterfőnök megformálásánál, előbbi színészi játéka is inkább iskolai darabba illik, mintsem mozifilmbe (bármennyire is komolytalan a Bugsy Malone). Van még egy-két jól sikerült mellékkarakter és vannak kifejezetten jó pillanatai a filmnek. De vannak túlságosan erőltetett poénok (rendőrfőnök és a gipsz), továbbá maga a rendőrség is teljesen feleslegesnek bizonyult, mert pár olcsó poénon kívül semmit sem adott hozzá a történésekhez.

bugsy-1.jpg

Szóval remek alapötlet, olcsó kivitelezés, bájos gyerekszereplők és kreatív kellékek - ez a Bugsy Malone, Alan Parker első nagyjátékfilmje. A magyar változat szerintem otromba, a végén külön kiemelik, hogy Michael Jackson szerepelt Razamatazként a filmben, amivel az egyetlen probléma az, hogy nem AZ a Michael Jackson, hanem egy noname, soha máskor filmben nem szereplő valakiről van szó... De ez legyen a legnagyobb gondunk. A dalok (mivel még egyszer mondom, ez egy musical) nem olyan rosszak, de túlságosan ki vannak tartva, így nyugodtan át lehet őket tekertetni is akár, veszíteni nem fogunk vele. Izgalmas próbálkozás volt, és bár nem lesz a kedvencem, összességében nekem tetszett.

Lisztes

Bugsy Malone az imdb-n

Bugsy Malone előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr715228123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása