Lisztes megmondja a tutit

A gonosz halott (1981) - Lisztes megmondja a tutit

2013. április 23. 15:00 - lisztes

A remakelázban égő Hollywood egyik legújabb szülötte ennek az 1981-es horrornak a cgi mentes feldolgozása. A szídzsíájmentesség dicséretes dolog és hát még az újrázásra is azt mondom kivételesen, hogy talán nem fog ártani... Ugyanis nekem valahogyan most nem jött be ez a film. Pedig Ted Raimi első nagyjátékfilmje igazi mérföldköve a horror műfajának és az eredeti Pókember trilógia rendezőjének is beindította a karrierjét, sőt mi több: 2 folytatást is megélt, a harmadikat (Army of Darkness 2) pedig 2016-ra tervezik - most már biztosan, hiszen az USÁban a Gonosz halott remake jól teljesített.

evil_dead_1_poster_02.jpg

Az ok, amiért ideje volt előkaparnom ezt a trilógiát és pótolni a lemaradásomat, az a kíváncsiságom és a már említett remake érkezése volt. Az eredeti film 32 éve készült, az bizony sok idő - és ahogy a szűkös költségvetés, úgy a kor is meglátszik rajta. Mai szemmel nézve talán végtelenül klisésnek tűnhet, de a maga korában pionírnak számító sztori egyébként működik. Semmi extra, de működik. Ami így 2013-ban meglepően hatott, mert minden hibájától eltekintve át tudom élni a frissességet, amit ez az alkotás a horror műfajába hozott - megadva a lehetőséget annak, hogy az építőelemeire mára már klisékként tekintsünk (mert minden klisés megoldás egykor újdonság volt).

Szóval 5 fiatal (2 férfi 3 nő, 2 pár és egy gyertatartó felállásban) egy elhagyatott faházban szeretné tölteni a hétvégét, mert hiszen az erdő bizony jó bulinak ígérkezik. A kiszemelt házikó régóta lakatlan, nehéz megközelíteni, de legalább olcsó - ami valljuk be nem utolsó szempont. Bármennyire is félelmetes a poros kis viskó, a fiatalok berendezkednek és a pincében találnak egy csomó klassz holmit - köztük egy könyvet és egy magnólejátszót is, benne egy szalaggal. Remek ötletnek tűnik éjszaka az utóbbit meghallgatni, mert ki gondolna arra, hogy ezzel a sötétség démonait idézik meg? Hát én mondjuk biztos nem...

evildead3452.jpg

Őszintén bevallom, nem tetszett ez nekem, de nem azért, mert "gagyik" az effektek, vagy mert sok helyen látszik rajta az amatőrizmus... A történetre 30 évvel ezelőtti szemmel tekintek, akár csak az effektekre, a költségvetéssel is tisztában vagyok és a műfajra gyakorolt hatásával is. A fő gondom az, hogy ez szerintem rosszul van megrendezve és megvágva. Persze a rendezésnek vannak jó pillanatai, de minden ilyenre jut legalább kettő rossz is. Darabosan hatott és ez nagyban csökkentette az élvezeti értékét. Mellesleg a szinkron is pocsék volt sajnos, igaz ez nem a film készítőinek a hibája.

A színészek - már ha annak lehet hívni őket egyáltalán - szinte kivétel nélkül pocsékak. Bruce Campbell is, igen. A legmeggyőzőbb alakítás a megszállt Lindától származik, amikor jokeri vigyorral az arcán kuncog Ash háta mögött - nah, az tényleg jól sikerült. De összességében - különösen a fiúk - teljesen érzelemmentes játékot produkálnak, nem tudnak meghökkenni, vagy gyászolni, egyedül az összezavarodott arc vágása megy nekik, de azt is valószínűleg természetesen használják, mert valójában fogalmuk sincs, hogy mi történik a forgatás közben éppen.

evildead5356.jpg

Nagy lieblingem, a forgatókönyv sem nyerte el a tetszésemet. Mert bár a történet - mint mondtam - megfelel a kor újító szellemének, azért a logikai buktatók csak úgy hemzsegnek ebben a 80 perces vér áztatta moziban. Sokszor teljesen bután viselkednek a karakterek, amire a kis költségvetés sem lehet mentség. Cheryl démoni megszállása után ütközik ez ki nagyon, szerintem itt a barátai teljesen irreálisan reagálnak minderre. Azt sem magyarázza meg semmi, hogy Ash-t miért nem szállja meg valami, mi az, ami miatt ő túléli mindezt? Illetve valószínűleg nem sikerült leforgatni, de az a jelenetsor, amikor Scotty másik ösvényt megy el keresni teljesen kimaradt (pedig talál, sőt, itt sebesül meg halálosan).

De hogy a pozitívumokról is essen néhány szó: kreativitásnak nem voltak híján az alkotók, a kép jobb felső sarkába bevágták a teliholdat, fröcsög és folyik a vér rendesen, a maszkok sem olyan rosszak (32 évvel ezelőtthöz és a költségvetéshez mérten) és van egyfajta trash-hangulata ennek az egésznek, ami vagy megfogja a nézőt, vagy nem - engem nem sikerült, de lehet, hogy bennem van a hiba. Jók a démoni POV jelenetek is, ennek is nyilván financiális okai voltak, de összességében elmondható, hogy az operatőri munka és az ahhoz tartozó rendezés kreatív, a kamera szinte mindig mozgásban van, ami ennek a darabosan vágott filmnek is ad egy jó tempót.

evildead9_original.jpg

Emlékezetes jelenetekből is akad néhány: a film például új értelmet adott a "buja növényzet" kifejezésnek. De a sírból kinyúló kéz, ami megragadja Ash lábát is nagyon hatásos, akár csak a pince átvizsgálása közbeni vérfolyam. Merész húzás volt igazi láncfűrésszel a színésznő mellkasa közelében hadonászni és így belegondolva eléggé jó ötlet a pincébe lezárt démonszállta barátnő ki-ki bújása a csapóajtó alól. Sőt, lehet, hogy csak én látom bele, hogy ennek a klasszikus filmnek az egyik jelenete megidéződik, de amikor Ash megszállt barátnőjét lábánál fogva húzza ki a házból, nagyon hasonlít a Sötét lovagnak arra a jelenetére, amikor a Joker a levegőben lóg fejjel lefelé egy kötélen...

the-evil-dead.jpg

Nem vagyok a műfaj elkötelezett híve (igazából nincs egy kedvenc műfajom sem), de tudom értékelni mindenben az erényeket. A Dolog kapcsán például (ahol szintén van egy-két eléggé... khmm... érdekes effekt) abszolút át tudtam élni a hangulatát, de a Gonosz halottnál sajnos nem sikerült. Azt is biztosra veszem, hogy a kultstátusz és az imdb pontszám miatt is talán túl magasak voltak az elvárásaim... Ezen sorok megírásakor még a második részen nem vagyok túl, de hamarosan sor kerül arra is. Nem írom le a sorozatot, továbbra is nyitottan állok hozzá - majd meglátjuk...

Lisztes

Gonosz halott az imdb-n

Gonosz halott előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr835231024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása