Lisztes megmondja a tutit

A sötétség serege - Lisztes megmondja a tutit

2013. április 25. 15:00 - lisztes

A Gonosz halott trilógia befejező darabja (bár már rebesgetik a folytatást), amiben ismét műfajváltás történt és úgy érzem, ez most nagyon is kellett ide, hiszen végre valahára sikerült lekötnie engem is. Az első rész színtiszta horrorja után a második rész horrorvígjáték-koncepciója a jó irányba terelte a dolgokat, ami a harmadik részben csúcsosodott ki, ahol már háttérbe is szorult maga a horror, helyet adva a vígjátéknak és az újonnan megjelenő kalandfilmes elemeknek.

army_of_darkness__poster_by_xsalvagex-d3kq40y.png

Ha jobban megnézzük az egész trilógia pár nap alatt játszódik, az első és második rész 1-1 éjjelre korlátozódik, a harmadik 3-4 napra, pedig az első és a harmadik rész forgatása közt több, mint 10 év telt el. Hála istennek, teszem is mindjárt hozzá, mert ez idő alatt Sam Raimi rengeteg tapasztalatot és normális csapatot szerzett magának, így a komolyan vehetetlen első rész után elindultak azzal a sodrással, aminek létjogosultsága van, és ha nem is Scary movie szintű horrorparódiákat hoztak össze, de jól sikerült ötvözniük a különböző műfaji elemeket. A trilógia kultstátuszát azonban továbbra sem értem.

imgArmy of Darkness7.jpg

A történet ott folytatódik, ahol az első rész abbamaradt, ismét kapunk egy kis visszatekintést az "előző részek tartalmából", ismét más színész bújt Linda, Ash barátnőjének bőrébe (ezúttal Bridget Fonda). Aztán hirtelen az 1300-as években találjuk magunkat, hiszen a megidézett féreglyuk-szerűség oda repítette Asht, akit rögtön elfognak és egy várba visznek, mert azt hiszik róla, hogy az ellenséges Vörös Henry embere. Miután tartott egy kis bemutatót abból, hogy mire képes, a vár parancsnoka megkéri, hogy segítsen megszerezni, majd elpusztítani a Holtak könyvét, mivel ez az ő érdeke is, hiszen csak azzal a könyvvel tud visszajutni a 20. századba...

army-of-darkness_boomstick.jpeg

Az egész filmre jellemző a teljes komolytalanság, így végre Bruce Campbell túlontúl harsány játéka is passzol a sztorihoz, ami ezúttal sokkal nagyobb szabású a két előző filménél is. Középkori maskarák, vár és egy holtakból (főleg csontvázakból) álló sereg, ami persze technikailag is rettenetes a Bosszúállók effektjeihez szokott néző szemének, de amiatt, hogy ez egy vígjáték még kifejezetten jól is áll a filmnek, ahogy a kalandfilmes jelleg is. A rendezés most már tényleg profi és a vágások is mozifilm minőségűek.

A Sötétség serege egy egyszemélyes Bruce Campbell show, amihez minden más színész csak asszisztál, statisztál, vagy a történet továbbgörgetése és megértetése miatt van szükség rájuk. Ez annyira igaz, hogy a főgonosz nem más, mint Ash sötét énje (szintén Bruce Campbell), aki osztódással vált ki saját testéből, majd teremtője által feldarabolódott, de végül kimászott a sírból és felöltött magára egy menő csontpáncélt. Az első rész félős Ash-ének itt már nyoma sincs, a Sötétség seregében egy igazi badass-szel van dolgunk... A kötelező szerelmi szál és annak démonná válása itt is megjelenik, de nem sok vizet zavar, ugyanis a 80 perces játékidő nem enged komolyabban kibontani semmit. Nem mintha hiányolnánk a dolgot...

ArmyOfDarkness_6.jpg

Az effektek elérték a csúcsot, itt már lényegesen kevesebb a démoni megszállás és lényegesen szolidabbak a hozzá tartozó maszkok is. A vizesverem démonjai az előző filmeket idézik, akárcsak a boszorka, viszont Ash újdonsült csaja, Sheila egészen emberi maradt a maszkírozás után is. A széttrancsírozott fejű gonosz Ash maszkja kifejezetten megmosolyogtató. Stopmotion technikával mozgó csontvázak, csontváznak beöltöző emberek, bábként mozgatott csontvázak - ezek képezik a sötétség seregét. Na meg persze egy rakás mögévetített stúdióháttér, lehet az tájkép vagy csatajelenet...

army-of-darkness-2.jpg

A Sötétség serege kellően komolytalan, gyors tempójú horror-kaland-vígjáték, Three Stooges-os gegekkel megfűszerezve, a szokásos, folytatásnak nyitva hagyott befejezéssel. Önmagában is megállja a helyét (erről az előzmények gyors felvázolása is gondoskodik a film elején) és összességében végre egy szórakoztató műfaj-keresztezést láthattam. Számomra a trilógia legjobb része, de azért ez sem nőtte be magát a szívem legmélyébe. Az Evil dead remake színtiszta horror, ott vígjátéki elemekre nem szabad számítani, de ez a '81-es eredetinél sem volt másképp. Sikere mindenesetre borítékolja a Sötétség serege második részének elkészültét.

Lisztes

A sötétség serege az imdb-n

A sötétség serege előzetes

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr565244371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.04.26. 20:28:33

Ezer éve tervezem már, de sose jutottam el odáig, hogy megnézzem. :S

lutria 2013.07.01. 17:05:13

Nincs ebből a filmből egy alternatív befejezéses kiadás?
Úgy emlékszem hogy van egy olyan verzió aminek a végén visszajutnak a saját korukba és az itt, utolsó előtti képen látható jelenetben egy áruházban megölnek egy boszorkányt,és van egy olyan verzió amiben elszámolja annak a varázsszernek a cseppjeit aminek a a segítségével addig aludna egy barlangban amíg a saját korszakába nem kerül.De mivel elszámolja magát X száz/ezer évvel tovább alszik.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.07.01. 17:38:33

@lutria: Sajnos erről még nem hallottam, de utánanéztem:

www.youtube.com/watch?v=x3HBCopB7Hc

erre gondolhatsz sztem.
süti beállítások módosítása