Lisztes megmondja a tutit

Gengszterosztag - Lisztes megmondja a tutit

2013. május 09. 15:00 - lisztes

Tagadhatatlanul nagy volt az érdeklődés a film iránt kezdetben a filmes körökben. Bár Ruben Fleischer a Zombielanddel instant bekerült a nagyon ígéretes és valamennyire egyedi rendezők közé, második filmjével, a 30 perc vagy annyi se-vel már felébresztette a gyanút sokakban, hogy csak egyszeri csodáról volt szó. Mert utóbbi film sem rossz, csak épp nem is túl jó... De a Gengszterosztag előzetesét és szereplőgárdáját látva hajlottam arra a megállapításra, hogy talán a második rendezés volt a mellényúlás és ismét valami nagy dobásra készül Ruben koma. Na igen, lehet, hogy arra készült, csak épp nem lett az.

gangster_squadwide.jpg

Elátkozott volt a projekt, ami nagyban köszönhető az Aurora városban történt lövöldözésnek a Sötét lovag: Felemelkedés egyik vetítésén. Ugyanis a Gengszterosztag egyik, az eredeti előzetesben is látható jelenetében egy csapat gépfegyveres lemészárolta a vetítővászon mögül a mozi közönségét. Ezt egy olyan országban, mint az USA nyilván nem lehetett benne hagyni a filmben (a Neighborhood Watch-ot is azért keresztelték át The Watch-ra, mert egy idióta (Trayvon Martin) kinyírt valakit Floridában, miközben épp néjbörhúdvaccsolt). Szóval kezdődhetett az újravágás, a premier eltolása és az ezzel járó zűrzavarok, így az idejekorán elstartolt reklámkampány felesleges pénzkidobás lett és végül szeptember helyett az ünnepek utáni januári gyenge mozihónapban mutatták be a Gengszterosztagot.

A történet kellően kiszínezve ugyan, de nagy vonalakban valós eseményeken alapul. Tényleg volt egy Mickey Cohen nevű zsidó bokszoló, aki visszavonulása után gengszterkedett egy sort Los Angelesben és tényleg felállítottak egy gengszterosztagot a 40-es, 50-es években, hogy minden erejükkel harcoljanak ellene. Szóval adva van egy keménytökű ír rendőr, akit a rendőrfőnök felkér arra, hogy hozzon össze egy csapatot. Főszereplőnk kapva az alkalmon egy politikailag teljesen korrekt gárdát varázsol össze: családapa, nőcsábász, afroamerikai, mexikói és egy öregember (utóbbi kettő szerintem még meleg is volt titkon). Miután megalakult a gyűrű szövetsége, elkezdenek ténykedni: először bénáznak, aztán belejönnek, aztán a maffia válaszol keményen, aztán mégis ők nyernek.

Gangster-Squad.jpg

Utóbbin éppen azért lepődtem meg, mert annyira sablonos megoldás az osztag története, hogy nem gondoltam volna, hogy ezt lövik el itt is. Pedig így történt - és ez csak egy sablonelem a sok közül. Valószínűleg a legtöbben túl nagy elvárásokkal ültünk neki a filmnek, ami végül aztán nem nyújtott mást, mint egy "oké" élményt. Mert aláírom, hogy vannak jó pillanatai, de vannak bűnrossz megoldások, idegesítő sablonelemek, borzalmas rendezés és egy olyan mértékben ripacs Sean Penn, hogy szerintem ő azt gondolta, hogy ez a film egy vígjáték valójában, mert amit a vásznon produkált, arra más mentséget nehezen találni.

Az ilyen filmeknek a legnagyobb problémája, hogy elég sok szereplőt mozgatnak, mindenkit fel kell vezetni, mindenkinek meg kell adni a maga kis villanását (lehetőleg a végén) és emiatt a túl sok kötelező elem miatt valahogy nem tud összeállni egésszé a produkció. A főszereplő kiléte ugyan egyértelmű, de a vásznon egy időre eltűnik és helyette Ryan Goslingot kell nézni, ahogyan iszik és nőzik, amolyan második főszereplőként. A 2 óra alatti játékidő pedig nem kíméli magát a gengszterosztagot, hiszen nagyon kevés az olyan jelenet, amiben a tagok kapcsolatát mutatják be, az akciók miatt minden háttérbe szorul.

gangster squad 01.jpg

A rendezés eléggé otromba, Ruben meg volt róla győződve, hogy akciófilmet forgat, nem pedig gengszterfilmet. Az utóbbi alkotásokra jellemző elegancia teljes hiánya óriási probléma, de az ízléstelen lassítások és a tény, hogy Sean Penn-nek senki sem szólt, hogy 'ennyire talán azért még sem kellene' arra utal, hogy ezt egy lelkes amatőr hozta így össze, akinek a csihi-puhi jelenti a gengszterfilm fő élvezeti faktorát. Hiába tehát a korhű (?) díszletek és kosztümök, a hangulat hiányában egyáltalán nem érzi azt az ember, hogy az 50-es évek Los Angelesét látja.

A színészek közül az osztag tagja korrektül muzsikálnak, talán egy-két félrecastingolás történt: itt konkrétan Anthony Mackiere és Michael Penára gondolok, rájuk valahogy nem illett annyira a szerepük. Brolin tökös ír zsaruja a mindig morcos képet vágó színésznek jól állt, csakúgy mint Gosling sármőrje. Nick Nolte csak beköszönt, hogy itt van, Giovanni Ribisi pedig igazán jól eltalált 50-es évekbeli geek. A T-1000-es terminátor is hiteles a vadnyugatról őskövületként a városban maradt fegyverforgató megformálásában. Emma Stone játssza a (nemisannyira) naivát, de ő megint csak az egyik kötelező eleme a gengszterfilmeknek, valahogy azt éreztem, hogy csak a nyűg volt azzal, hogy beleszőjék a történetbe a karakterét.

the-gangster-squad-01.jpg

Sean Penn amilyen jó alakításokat tett már az asztalra, annyira játssza most túl Mickey Cohent, aki ettől nemhogy nem lesz félelmetes, hanem egyenesen nevetségessé válik a hisztis kis óvodás szuperkeménykedő gengszter képében, aki azért gonosz, mert gonosz. Néha olyan mértékű túlzásokba esik mind a színész, mind a forgatókönyv, hogy mellette még a legtöbb képregényfilm gonosz is hitelesnek tűnik, ami azért nagy szó. A film végi bunyónál az ember pedig már csak legyint, amikor O'Mara (Brolin) leteszi a fegyvert, hogy ökölharccal szolgáltasson igazságot egy profi bokszoló ellen.

MOV_GangsterSquad_Fleischer_2351.jpg

De hogy ne csak a rossz dolgokról legyen szó: az ominózus mozis leszámolás helyett a Kínai negyedben, nyílt terepen akcióztak egy sort - ez kifejezetten impozáns lövöldözősdi lett. Vagy izgalmas még a Mickey Cohen házába beosonás, a börtönből szabadítás és a gengszterbosszú utáni véres padló O'Mara házában is. Ez a film lehetett volna sokkal több is, de sajnos a forgatókönyv elég sokszor nyúlt elcsépelt, amatőr megoldásokhoz, a rendezés inkább az akciófilmekre jellemző, emiatt aztán az akciók hiteltelenek és az antagonista cseppet sem félelmetes. A Gengszterosztag kitűnő példa arra, hogy bár jó dolog az, ha kiszíneznek egy-egy történetet az adaptáláskor, néha fordítva sülhet mindez el. Ezért pedig tényleg nagy kár.

Lisztes

Gengszterosztag az imdb-n

Gengszterosztag előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr345247963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.09. 18:48:48

az egész film egy hatalmas sablon.

olyan érzésem volt végig, hogy tudják, hogy fog kinézni a film, hogy kik lesznek a szereplők, csak a forgatókönyv még nem érkezett meg, ezért csinálnak pár kamerabeállást, vagy elő próbát.

Volt köztük (sean Penn) aki mintha még csak azt se tudta volna, hogy milyen figurát játszik, vagy csak nem érdekelte?!

Gosling ott volt és ennyi, mondjuk ő általában csak ennyit szokott csinálni.
Emma Stone szép, neki ennyi elég is, legalábbis a készítők ezt gondolhatták.
Brolin meg hiába tökös, meg jó, de egy filmbe nem elég csak egy hős úgy, hogy se ellenfél, se barát se nő nincs mellette.
süti beállítások módosítása