Lisztes megmondja a tutit

A Walt Disney-bünti - Lisztes megmondja a tutit

2013. május 10. 10:37 - lisztes

Nemrégiben sokkolta(?) a magyar közéletet a Disney bejelentése, miszerint a jövőben minden mozipremiert legalább egy héttel eltolnak nálunk az amcsi premiertől (és nem előre). A döntés oka az volt, hogy egyik honfitársunk rögzítette és rakta fel a netre elsőként a Vasember 3-at (ezt a felkerült másolaton észlelhető speciális vízjelből sikerült megállapítaniuk). Felsorolom a témával foglalkozó cikkek alatti kommentek legérdekesebb/legérdemesebb pro és kontra érveit, mert szerintem roppant tanulságosak és hozzájuk biggyesztem a személyes véleményemet. Azért egy hozzászólás mellé már most felsorakozom: ne tessék általánosítani, nem kell szidni a magyart, ez nem nemzeti hovatartozás-függő kérdés.

Disney-positions-itself-as-the-new-tentpole-power-house.jpg

Büntetés - Na de kit is büntetnek ezzel?

Elsősorban a forgalmazót - ő ugyanis felelős a történtekért, még ha meg is tett mindent, úgy látszik, az is kevés volt és a biztonsági intézkedések ellenére is sikerült felvenniük az anyagot. Én is premiernapon néztem a filmet, engem is átnéztek a biztonságiak, kikapcsoltatták a telefonom, meg biztos figyeltek is infrakamerákkal a film közben. Úgy látszik, hogy ide most ez sem volt elég - mondjuk nekem igen. Nem nyávogok, mert abszolút megértem, de ha ez ennél szigorúbban menne, valószínűleg előkerülne a vazelin meg a latex kesztyű a teljes körű átvizsgálásra, ám ez esetben én inkább megvárnám otthon a DVD megjelenést.

Büntetik a sznobokat, meg a kritikusokat. Ők azok, akik az újdonságokat mindenkinél előbb akarják látni, hogy a mindenkinél hamarabb megfogalmazott véleményüket mindenkinél hamarabb mindenki elé tárhassák. A sajtóvetítések úgy is gyakran majd' egy héttel a tényleges premier előtt vannak, szóval még így sem járnak rosszul. Persze megértem én, hogy nehéz az internet világában megőrizni egy film spoilermentességét - hogy teljes filmélményt nyújtson valami, amire nem akart az ember felkészülni.

(Kitérő: Sosem értettem a spoiler-kérdést, én magam egyáltalán nem vagyok pipa, ha előre tudom a film fontosabb részleteit, hiszen egy alkotás akkor jó, ha másodszor, meg harmadszor megnézve is élvezetes. Ha a spoiler elrontja a filmet, akkor az nagy valószínűséggel nem is olyan jó film (persze mindig vannak kivételek)).


Büntetik a magyart: feszültséget keltenek egy lényegében bagatell dologgal (a csúsztatással, nem a kamerázással). Elérik, hogy egymásnak essünk, hogy azokat, akik torrenteznek, a társadalom álszentjei elítéljék. Ez, ahogy a kommenteket olvasgattam, nagyon is jól működik.

De büntetik-e azt, aki letölti szinte nézhetetlen, visszhangos verzióban, hogy az otthoni HDTV-n élvezze az elmosódott képkockákat, menőzve a gangon, hogy neki már megvan dévédébe' szinkronosan? Nem. Mert a letöltők nagy többsége nem filmszakértő, ő a magyar premiert látja, ahhoz igazodik a biológiai órája - ha az február 30., hát akkor majd 31.-én tölti le, nagy cucc. Nem sokakat érdekel, ha máshol már egy hete megy a mozikban, ezzel maximum annyit érnek el, hogy felveszik máshol és mire nálunk elérkezik a premier napja, elég egy faszább mobillal a zsebben beülni a vetítésre és rögzíteni a hangot. Azt meg nem szűrik ki sosem.

Most akkor a torrentezők meglopják a Disneyt?


tolvaj.jpg

Felmerül persze a kérdés, hogy a kb. 2 hét alatt 700 millió dollárt kereső Vasember 3 mennyire szenvedte meg a magyar torrentezők kíváncsiságát? Valószínűleg semennyire sem, a Disney nyilván nem a magyarországi szörnyű bevételkiesés miatt pipa, hanem a kikerült képanyag miatt, amire már bármikor rábiggyeszthető a sokkal könnyebben feljátszható más nyelvű hang. Persze csak azért, mert valamivel sokat keresnek, még nem jogosítja fel az embert arra, hogy azt ellopja. Ugyanakkor felesleges álszenteskedni: ezzel a veszteséggel számolnak a cégek.

Lopás-e a torrentezés? Nem. Elítélendő cselekedet-e? Igen. A szerzői jogi dolgok roppant macerásak, ebbe nem is kívánok belemenni, de tolvajnak ne nevezzük a torrentezőket. Ha lopunk, akkor vagy tárgyat lopunk, ez esetben hozzánk kerül attól, akinél eredetileg volt, vagy szellemi tulajdont lopunk, ez esetben pedig úgy húzunk belőle hasznot, hogy mi adjuk azt el (esetleg máshogy becsomagolva).

Torrenttel mások számára tesszük ingyen elérhetővé a pénzért kínált terméket. Ahogy a múzeumok tárlataiban található képek is felkerülnek a netre, mégis elmegyek a múzeumba, mert én EREDETIben akarom látni - aki az élményért nem hajlandó fizetni, az valószínűleg akkor se tenné meg, ha csak a tárlatban lenne elérhető. De nem akarok ideológiát gyártani a dolgok köré, csak annyit kérek, hogy ne nevezzük lopásnak, mert ez nem az.

Lehet-e a kamerás verziók ellen harcolni? Hát hogyne lehetne. Adjanak mindent 3D-ben, azt aztán hiába veszik fel kamerával (vagy a 4DX majd megoldja: rángatódzó székkel próbálják csak meg felvenni a filmet...). Persze az nagyobb bevételkiesést jelentene, mint a torrentezők, tudják azt ott fenn nagyon jól. Amúgy viccet félretéve: ez egy szélmalomharc és inkább csak amolyan kislányos hiszti a filmkészítők felől, hogy felhívják a világ figyelmét a szörnyű problémáikra. Egészen biztos vagyok benne, hogy egy film sincs a világon, ami azért bukott volna, mert az emberek inkább letorrentezték, semmint hogy megnézték volna moziban. Ha a portéka minőségi (élvezetes a film) és jól is csomagolják (megfelelő a marketing gépezet), akkor nem lehet bebukni. Persze ahogy a rossz szülői is másra fogja, hogy elcseszett a gyereke, úgy...

legyen-ön-is-milliomos-friderikusszal.jpg

A probléma és a nagy kérdés:

Sokan torrenteznek, mert nincs pénzük mozira. Ön mit tenne? (Több választ is bejelölhet)

A, Emeljük a jegyárakat, hogy a bevételkiesést a maradék moziba járók pénzéből pótoljuk

B, Tegyük elérhetővé a mozizást egy szélesebb réteg számára olcsóbb jegyekkel, kisvárosi minimozikkal

C, Költsünk milliókat a torrentek elleni szélmalomharcra, hogy aztán a perekből visszajöjjenek azok a milliók, amiket elköltöttünk. Így a termékünket csak az fogja látni, aki fizet is érte és a szájhagyomány elapasztásának hála a sz*rt is megveszik majd többen.

D, Dolgozzunk azon, hogy a moziban olyan élményt kapjanak a kuncsaftok, amit otthon nem kaphatnak meg. Legyen különleges és közösségi, de ne vásári látványosság.

minimum wage(1).jpg

It's not about the money, money, money...

Itt élünk Európa szívében, fél lábbal még a szocializmusban, az ország volt már jobb helyzetben is, de vajon mennyi az az annyi?

Az USÁban a minimálbér 7-9 dolcsi körül mozog óránként, átlagosan pedig 8 dollárt fizetnek az emberek mozijegyekért (ebben benne van a 20 dolcsis IMAX 3D jegy is). Itthon a minimálbér kb 600 huf, míg átlagosan (bár pontos adatom nincs erről sajnos, de) legalább ennek dupláját, 1200 forintot fizetnek a mozijegyekért az emberek. Pesten diákjegyért ez a minimum és akkor még sehol sincs a felnőttjegy, a 3D, meg a többi hülyeség. Most az adókkal sem számoltam, de szerintem bőven látszik a minimum 2x-es különbség, szóval míg kint 1 órát kell dolgozni maximum a mozijegyért, itthon legalább 2-őt.

Persze szebb lenne az átlagfizetésekkel, nem a minimálbérrel dobálózni, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy még nagyobb különbségek lennének a két országra számolt adatok közt. Vegyük az én esetemet: állami ösztöndíjas doktorandusz-hallgató vagyok és mint ilyen, a diplomás minimálbért keresem, ami jelenleg ~100k huf, ami kb 6000 dollár - ugyanez külföldön 25 000 lenne, tehát ~ négyszeres különbség van a fizetésben (azaz külföldön ugyanazért, mint itthon 4x annyi pénzt kapnék minimum...) És ne mondja nekem senki, hogy ott négyszer drágább minden, mert pofán röhögöm. Főleg, hogy a mozijegyek átszámolva 1600 hufra jönnek ki - majdnem, mint idehaza.

Nem járok szórakozni, nem dohányzom, nem iszom, lényegében nem költök sok minden másra, mint kajára és úgy nagy általánosságban az életre. Ha van egy kis "felesleges" pénzem, akkor azt nagy valószínűséggel a moziban költöm el az asszonnyal. Szerencsére jobb helyzetben vagyok, mint sok honfitársam, nekem legalább az oda-vissza útra nem kell ezreket költenem, a BKV-ért amúgy is fizetnem kell és legalább a multiplexekhez házhoz visz...

kamera.jpg

A nagy következtetés

Kövezzetek meg, de ez most kimarad. Ebben a kérdésben nagyon nehéz egy határozott, minden szempontból megfontolt álláspontot felállítani. Szerintem ebben mindenki hibás: hibás a filmkészítő, mert nem nagyon halad a korral (ebből a szempontból a zenészek előrébb járnak). Hibás a forgalmazó, a mozi üzemeltetője, mert az itthoni árak finoman szólva is egyre inkább megfizethetetlenné teszik a moziélményt az átlag számára (illetve valahogy sikerült kijátszania emberünknek a biztonságiakat). Hibás a kormány, monnyon le! Na, mármint sajnos ha pusztán az anyagiakat nézzük, nem a legjobb helyre születtünk, ezt el kell fogadnunk. Hibás az, aki felvette. Hibás az, aki letöltötte és megnézte. És hibás vagy TE is, kedves olvasó, csak még nem tudom, hogy miért.

Lisztes

u.i.: a képeket a cikkhez az internetről lopkodtam össze.

13 komment
Címkék: Walt Disney

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr295292178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.10. 10:50:16

Ebben nem érzel egy kis ellentmondást:

"Lopás-e a torrentezés? Nem. Elítélendő cselekedet-e? Igen. "

Ha nem lopás akkor miért kell elítélni???

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.05.10. 11:37:59

@doggfather: Amiért a gyilkosság sem lopás, mégis elítélem - hogy egy nagyon durva példával éljek. Máshogy kell szerintem kezelni a lopást és a torrentezést, csak ez még nincs kiforrva a közvéleményben, pláne amiatt, hogy a köztudatban ez él: torrentezel=lopsz

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.10. 11:53:14

@lisztes:

Hát ez a gyilkosság, hogy került ide??? Írhattad volna hazugságot, megcsalást vagy még 1000 dolgot ami szintén elítélendő, de szintén nem fejezi ki a torrentezés lényegét.

Torrent=elveszel/letöltesz valamit amiért más fizet.
Lopod.
Jelen állás szerint ez fejezi ki a legjobban. Ha lesz rá jobb szó akkor valószínűleg azt fogják használni, nem?

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.05.10. 12:35:23

@doggfather: Oké, hülye hasonlat volt.

Csináltam a környezetemben egy gyors körkérdést, hogy vajh' lopás-e a torrentezés:

- Nem, de nem tudom megmondani miért.
- Igen, ez amolyan "korrekt" lopás
- Végül is igen. Gyakrabban járnék moziba, ha nem lenne torrent, de annyi filmre nem váltanék, mint amennyit most megnézek. Viszont torrent nélkül nem vennék DVD-t, mert jobb látni előtte, hogy érdemes-e befektetni rá.

Szóval azért változóak ezek a vélemények. És még önjelölt kultúr-robinhoodnak sem nevezhető az, aki torrentet készít, mert még a jó öreg Locksley is elvette és nem lemásolta a gazdagok vagyonát - ugyanis a warez korszaknak már vége, az átlag torrentkészítő ingyen csinálja, amit csinál.

Jogilag mi a különbség közte és mondjuk attól az embertől, aki megveszi a DVD-t és meghívja a barátait egy házimozizásra? Mindkettő pénzért hozzáférhető tartalmat oszt meg olyanokkal, akik nem fizetnek érte.

És még mindig ott tartok, hogy igen, a torrentezés elítélendő dolog, csak épp nem szeretem lopásnak hívni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.10. 12:50:20

@lisztes: hát ezeket a körkérdésre adott válaszokat lehet cincálni??? Vagy kitiltás lesz?? :)

"Nem, de nem tudom megmondani miért" értsd: nem merem bevállalni, hogy lopok.

"Igen, ez amolyan "korrekt" lopás" értsd: ideologizálom, hogy lopok.

"Viszont torrent nélkül nem vennék DVD-t, mert jobb látni előtte, hogy érdemes-e befektetni rá." erre való a trailer, nem?????

hát igen házi lejátszásra veszed, de azt nem mondják meg, hogy ketten nézhetitek meg a csajoddal, vagy a legközelebbi 20 baráttal. Te azzal nem keresel, így a gyártó/forgalmazó szerint okés, de a disney-t se az zavarta most, hogy MEGVESZED a lion kinget és megnézitek 5en, hanem, hogy egy új dolgot néznek meg sokan...

én még mindig ott tartok, hogy a letöltésre nincs jobb szó a lopásnál.
és mindegy, hogy én vagy más csinálja.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.05.10. 13:30:29

@doggfather: Ugyan, miért tiltanálak ki? Hűséges olvasóm vagy és értelmes vitát folytatunk :)

Az első alany, aki szerint nem lopás nem is torrentezik.
A második azt akarta ezzel mondani, hogy van különbség lopás és lopás közt is.
A harmadiknál meg: azért egy trailerről sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy összhangban van azzal, amit reklámoz, lásd a Vasember 3 esetét, ahol mindenki sokkal komorabb filmre számított az előzetes alapján.

Amúgy az igaz, hogy ezek a termékek csak akkor érnek igazán sokat, amikor újak, nagyon hamar amortizálódnak (pl miután leadja a tv, ami 1-2 éven belül bekövetezik) már lényegében mindenki számára elérhető, hiszen onnan az vesz fel, aki akar, annak adja oda, akinek akarja. A régebbi filmek kiadványai az extrák meg egy kicsit talán a presztízs miatt érnek valamit...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.10. 13:53:09

@lisztes:

hát szerintem nincs különbség lopás és lopás között.
Illetve van, ha valaki azért lop, hogy ne halljon éhen, vagy azért lop, hogy még gazdagabb legyen az igen nagy különbség, de ez egyik se, ugye???

Okés, hogy a trailer nem feltétlenül elegendő, de van werkfilm, poszter, szinopszis, tv spot, másik trailer akármi.

A trailernek nem is a célja, hogy összhangban legyen a filmmel, hanem, hogy felkeltse az érdeklődésedet. Ha ez sikerül oké, elmész megnézed aztán kiderül, hogy a traier jó volt, mert azt kaptad amit vártál, vagy jó volt, mert mást kaptál, de a vattafakk élmény nagyon jó volt. Vagy a trailer hazug disznó volt, és a film sokkal rosszabb, mint vártad.

De a célját elérte, mert a filmre kíváncsi lettél, nem?

Aztán ott van a rengeteg cikk a neten a filmekről, meg kritikák szpojlermentesek is általában, szóval az is segíthet, hogy felkeltse az érdeklődésedet.

És mindez nem azt jelenti, hogy nem drága a mozijegy, vagy a dvd, hanem azt, hogy azért töltöm le, hogy eldöntsem, hogy megvegyem e hát minimum megkérdőjelezhető állítás.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.05.10. 15:12:41

Nagyon jó és korrekt írás, tetszik. Egy apróság:
"Adjanak mindent 3D-ben, azt aztán hiába veszik fel kamerával"
Szerintem aki hajlandó egy ilyen kamerás fost megnézni, azt nem fogja súlyosan érinteni, h kimarad a 3D-ből. Főleg, h a mostani konvertált gagyi 3D-knél nagyon sokat nem is veszít...

Ja meg ez is megütötte a szemem:
@lisztes: "Amúgy az igaz, hogy ezek a termékek csak akkor érnek igazán sokat, amikor újak, nagyon hamar amortizálódnak"
A legnagyobb biznisz pont h a DVD-eladások, DVR-kölcsönzések, ill. a TV-s jogok, mivel ezeknek szinte semmi bekerülési költségük nincs már, úgyhogy az igazi ajándék pénzek csak fél-1 évvel a premier után jönnek. Pl. a "300" TV-s jogait 17 millióért adták el a TNT-nek 3 évre. Magyarul egy csatorna 3 évnyi sugárzás jogáért kifizette nekik a gyártási költség egyharmadát.
Mellesleg van olyan tanulmány, amely szerint még egy minimálisan bukó box-office teljesítmény is elviselhető, mert dvd-n, ill. a tv kapcsán végül úgyis pluszba kerülnek.

Ja amúgy a nagy kérdésre a B-t mondanám, de még lenne nálam egy E-lehetőség is:
- ne csak a szart folyassuk a moziból, ne kúrjuk át a nézőket az előzetesekkel, ne csináljunk igénytelen folytatásokat.
Csak az a helyzet, h ezeknek még mindig van egy órási közönségük, akikből dollármilliárdos bevételeket is ki lehet vasalni, és ezt a stúdiók is pontosan tudják. Ezért amíg nem próbálják meg minőségi termékkel a mozikba csábítani az embereket, addig hatalmas álszentség sírni ilyen dolgokon részükről. Az a helyzet, h még nem is mi fújjuk fel a problémát, h nem bírunk egy hetet várni a filmre, hanem ők azzal, h szerintük ez majd megold mindezt. Engem ez a farokság bosszant nagyon.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.05.10. 15:18:22

@danialves: A 3D dolgot arra értettem, hogy ott már alapból elmosódott a kép, ha szabad szemmel (kamerával) nézed, így nagyon tré minőségű lesz a felvétel.

Az amortizálódással kapcsolatban igazad van, ott inkább az a lényeg, hogy ha a tv leadja, akkor az veszi fel, aki akarja - így lényegében ingyen hozzájut.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.05.10. 15:26:50

@lisztes: 3D: Jogos, ez eszembe sem jutott. (Látszik h nem nézek ilyeneket :D)

Amortizáció: ő ingyen jut hozzá, de azt is finanszírozza valaki. Vagy a reklámozók, vagy az állam, vagy mégiscsak a néző a havidíjjal (HBO), szóval attól h a nézőnek ingyen van, a stúdiónak még termeli a pénzt.
De a lényeg az, h sztem a mozin kívüli forgalmazásban is bőven van fantázia, sőt, talán mostanában még egyre inkább nagyobb is, mint a mozisban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.05.10. 15:37:49

@danialves: Igen, erre én is kitértem, hogy nagy pénz van a mozin kívüli forgalmazásban:
"Szerintem ebben mindenki hibás: hibás a filmkészítő, mert nem nagyon halad a korral (ebből a szempontból a zenészek előrébb járnak)"

Vannak már itt is érdemes dolgok (online videotékák), de még gyerekcipőben jár...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.05.10. 15:40:38

@lisztes: Tök más, de meg szerettem vna már kérdezni, h Te tényleg csak február óta írsz kritikákat, vagy csak azóta létezik ez a blog ebben a formában?

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.05.10. 16:04:12

@danialves: Neeem, dehogy. Hová gondolsz? Január óta. Csak eleinte facebookos jegyzetekbe írtam, aztán eszembe jutott, hogy én anno itt már akartam blogolni, szóval átköltöztem.

Maga a facebookos blog 2013. január elsejével startolt, amolyan újévi fogadalomként, hogy márpedig én behatóbban fogok filmekkel foglalkozni.
süti beállítások módosítása