Lisztes megmondja a tutit

Az élőhalottak éjszakája (1990) - Lisztes megmondja a tutit

2013. május 21. 15:00 - lisztes

Az Eleven testek (avagy a Romero és Júlia) kapcsán rá kellett döbbennem a nyilvánvalóra: nem láttam túl sok zombifilmet eddig. Jót meg még annyit sem. Azért egy 10-es listát összehoztam a témában, de a Romero-életművel továbbra is hadilábon álltam, az egyedüli film a Holtak földje volt, amit láttam tőle és az nem éppen az, ami meghozná az ember kedvét a sorozat többi tagjának a megnézéséhez. Az eredeti holt-trilógiát pótoltam volna, csak sajnos szomorúan tapasztaltam, hogy az 1960-ban készült Élőhalottak éjszakája nem annyira elterjedt idehaza.

notld901920x1200.jpg

Persze youtubeon is fent van eredeti nyelven, de bevallom: eléggé nehezemre esne végignézni. Rettenetesen bot fülem van az angolhoz és sajnos ezekhez a verziókhoz nincs életet mentő angol felirat sem - amivel viszont különösebb gond nélkül meg tudnék birkózni. Így amíg vadászok egy számomra is nézhető verzióra, maradt a remake. Lehet, hogy az eredeti, minden eredetisége ellenére nem váltja be nálam a hozzá fűzött reményeket, de mindenképpen pótlom. Érdekesség, hogy ez az egyetlen olyan trilógia, aminek mind a 3 részét remakeelték már...

Barbara a bátyjával édesanyjuk sírjához igyekezvén egy lakhelyüktől messze fekvő kisváros temetőjében arra eszmél, hogy holtak császkálnak mindenfelé emberhúsra éhesen. Bátyja otthagyja a fogát, míg főhősnőnk egy közeli farmra menekül. Itt először a ház zombiként "élő" egykori lakóira talál, majd nem sokkal később megérkezik a segítség, a szintén a holtak elől menekülő Ben személyében. Senki sem tudja mi ez az egész, így úgy döntenek, hogy várnak: estére kiderül, a pincében is elbújt néhány túlélő, így közös erővel bedeszkázzák az ablakokat, hogy valahogy túléljék az éjszakát. Nem is sejtik, hogy a legnagyobb ellenségük nem is a zombik, hanem az emberi természet...

NightoftheLivingDead1990-Still3.jpg

George A. Romero átadta a rendezői stafétabotot a remake készítésekor a színész Tom Savininek, akinek azóta is ez az egyetlen nagyjátékfilm rendezése. És bár az eredetivel összehasonlítani még nem tudom, nem mondhatnám azt, hogy rossz kezekbe került volna a projekt. Az egész film izgalmas, bár azt azért meg kell említeni, hogy indokolatlanul sok időt szánnak arra, hogy bemutassák, hogyan kalapálnak deszkákat az ablakokra a színészek. De ettől eltekintve ízig-vérig 90-es évek hangulatot kaptam és ez remekül illett a történethez...

...ami valószínűsíthetően korábban játszódik, bár ezt egyértelműen nem lehet megállapítani a látottak alapján. Mivel az eredeti film forgatókönyvét használták (annak szerzője George A. Romero azért átírt egy-két dolgot), így a koncepcióból (elszigeteltség) kifolyólag nem sok modern cuccot használnak a szereplők (vagy inkább egyet sem). De pont ez az, ami miatt a film működik: kevés szereplő, ~egy helyszín, egy szóval tiszta Die Hard :)

taknotld04yr5.jpg

Színészi fronton marad a B kategória, az állítólagos főszereplőnőnk, Patricia Tallman minden, csak nem jó színésznő. Sajnos nem túl hiteles, ráadásképp nem is tud megbirkózni azzal a feladattal, hogy a forgatókönyv szerint ő a harmadhegedűs, aki szép lassan magányos hősnővé válik. Tony Todd viszont sokkal jobb, kicsit talán túl komolyan is veszi ezt az egészet, de működik, ahogy a nagyszerűen megírt és eljátszott viszály az ő, és Tom Towles karaktere közt. William Butler pedig szintén jól formálja meg a nem túl okos, de készséges falusi suttyót.

Milyenek is ezek a zombik? 1.0-ás verziók. A filmben látott élőholtak sokáig nem is jelentenek igazán veszélyt (csak a teljesen felkészületleneknek), így nem is értettem, miért kell tőlük annyira félni. Persze ahogy egyre többen gyűltek a ház köré remekül éreztették a nézővel, hogy milyen az, amikor valaki szinte "beszorul" a tömegbe: amolyan klausztrofób érzés kerekedhet az emberen úrrá... Persze ez csak így, ebben a formában, a választott elszigetelődéses sztorival működik, egy Walking dead-szerű menekülős történetben semmiképp sem.

NightOfTheLivingDead_GROUP2.jpg

A lezárás a jól belénktömött, szánkbarágott befejezés miatt nem volt katartikus, feleslegesnek éreztem kimondatni a főszereplőnkkel azt, amit a képek is bemutattak: "They're us. We're them and they're us." Persze ez csak apróság, de néha az ilyen apróságokon sok múlik, ha meg kell ítélnem a filmet. Az élőhalottak éjszakája remake 1990-ből mindenképpen nézős darab, bár már koránt sem olyan friss, mint egykor. Nem baj, a zombik is rothadtan az igaziak.

Lisztes

Az élőhalottak éjszakája (1990) az imdb-n

Az élőhalottak éjszakája (1990) előzetes

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr45301758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.05.22. 00:07:48

Egy igazi zombis film. Nekem eléggé bejött anno, amikor láttam.
süti beállítások módosítása