Lisztes megmondja a tutit

Zakkant Halloween - Lisztes megmondja a tutit

2013. június 03. 15:00 - lisztes

Utólag kellett rádöbbennem, amikor már túl késő volt, hogy a Zakkant Halloween nem amolyan idétlen, gyenge Amerikai pite másolat, hanem egy kő kemény Nickelodeon mozi és mint ilyennek, nem én vagyok a célközönsége, hanem a tizenéves tinilányok. De megnéztem, mégpedig azért, mert rájöttem, hogy ez egy rossz film, márpedig sokkal könnyebben lehet rossz filmekről írni, mint jókról. Igen, bevallom, volt ebben önös érdek rendesen, de ugyanakkor mártírnak is érzem magam, mert ezzel a cselekedetemmel megmenthetek pár embert attól, hogy megnézze ezt az... izét...

Fun Size Halloween Poster.JPG

Lehet, hogy a korral jár, de nálam nem találnak be ezek a tinédzser korosztálynak szóló erősen korhatáros, népnevelő, vígjátéknak mondott filmek, amikben a létező összes tinifilmes klisét ellövik (kár, hogy nem horror a műfaj, ott kifejezetten élvezetes lenne nézni, ahogy a film szereplői hullanak). Nem, mégsem a korral jár, ez 10 éve sem tetszett volna. Mert tudjátok, hogy mi maradna, ha lehámoznánk ezt az elcsépelt, bugyuta történetet a filmről? Semmi. Zéró. Pedig a legtöbb klisévígjátékban azért akad egy-két emlékezetes poén (vagy legalábbis felnevet az ember rajta), de ezt a filmet dinitrogén-oxiddal beszívva is képes lennék mosoly nélkül végig nézni.

Halloween van, mindenki beöltözik valaminek/valakinek, így Wren sem maradhat ki a jóból, főleg, miután a legtutkerányosabb srác meghívja a bulijába. Csakhogy a férje halála után Wren anyja hirtelen megint huszonévesnek képzeli magát és inkább ő szeretne buliba menni, így hősnőnknek kell vigyáznia a szótlan, kretén öccsére. Miután az esti csokigyűjtésnél a forgatagban sikeresen elkeveredik a gyerek, Wren barátnőjével és két kockával elindul, hogy együtt, egy kocsiban ülve megkeressék. Rengeteg vicces és érdekes, na meg persze értelmetlen kaland vár rájuk, miközben a néző csak vakargatja a fejét, hogy: "ez most komoly?"

funsize_fullsize_story1.jpg

Bár már említettem párszor, hangsúlyozom: ez a film nem vicces és olyan trehány a forgatókönyve, hogy valószínűleg a budin ülve dobták össze valamelyik reggel munkába menetel előtt, ugyanis senkinek nem hiszem el, hogy ezzel valaki egy napnál többet foglalkozott. Annyira silány, erőltetett, logikátlan szituációk váltogatják egymást, hogy néha már az agyérgörcs kerülgetett. Ehhez a rendező úr szaktudása is nagyban hozzájárult, de őszintén: ezzel a történettel senkinek sem lett volna egyszerű dolga.

Megkapjuk a kötelező felvezetést mindennek, ha valahol nem ment a háttér információ jelenetbe foglalása, nem nagyon agyaltak rajta, felmondatták a főszereplővel narrálás címszó alatt - persze csak ha szükség volt rá, isten ments, hogy konzekvensen használják. Mondvacsinált ürügyekkel ugrották át a problémás szituációkat (a rendőrök azért nem üldözték főhőseinket, mert egy csapat kölyök bewcpapírozta a kocsijukat kb. 10 másodperc alatt) és már akkor lehetett sejteni, mi lesz a vége, amikor még csak 10 percnél jártunk a filmben.

fun-size-image07.jpg

Victoria Justice azt se tudta, mit keres ott, ő lett volna a főhős, akinek abból állt a szerepe, hogy másoktól kért segítséget és valamilyen fura okból kifolyólag négy emberre volt szükség _egy_ kocsiban, hogy megtalálják az öccsét. Négyre. Együtt mentek, egy irányba, egy járműben. A karakterek annyira sztereotipizáltak, mintha csak egy rossz tinivígjátékból szalasztották volna őket... És tényleg! Van itt anyuci pici lánya, aki messze menne egyetemre, van a ribancos barátnő és még két gyíkarc és persze mindenki más szuperkúl, az iskola legmenőbb arca.

Az egyetlen pozitívum, fura módon nem a film érdeme, inkább a magyar szinkroné, ugyanis Thomas Middleditch karakteréhez annyira jó hangot választottak, hogy emelem a kalapomat. Tökéletesen illeszkedik hozzá és ha még vicces is lenne a film, nem kétlem, hogy egy emlékezetes színész-szinkronhang párossá válna. Még így is messze ő volt a legjobb a mezőnyben. Johnny Knoxville is tiszteletét teszi, igaz csak uncredited formában, pedig a szerepe azért ahhoz elég nagy. Jó, a helyében én is letagadnám, szó se róla.

fun-size-movie-poster-11.jpg

Ha szerinted vicces az, hogy egy macska asztmarohamot kap, mert valaki gyantázás után illatos krémmel kente be a saját seggét, nos ez a te filmed. Baráti jó tanácsom az, hogy kerüld, amilyen messziről csak lehet. Mert érdektelen és egyszerűen rossz. Szerencsére nincs semmi olyan rejtett üzenete, amitől kitépném a hajam, a film a barátságot, az összetartozást tartja fontosnak és az arcunkba nyomja, hogy "Hé, gyíkarcok, ne adjátok fel, van remény, tiétek lehet a legtutibb buksza, csak lógjatok sokat vele". Mondjuk ez utóbbi üzenet minimum megkérdőjelezhető.

Lisztes

Zakkant Halloween az imdb-n

Zakkant Halloween előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr675295053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skylos · http://skylos-jott-es-latta.blog.hu 2013.06.09. 20:27:34

"Ha szerinted vicces az, hogy egy macska asztmarohamot kap, mert valaki gyantázás után illatos krémmel kente be a saját seggét, nos ez a te filmed."
Hát igen. Ez egy érdekes eset. Nekem ez a rész tetszett(bár az a fáradságomnak köszönhető), vicces és egyedi volt. Szegény macska majd megfulladt.. :D

Ha nem gond, belinkelném ide a saját kritikámat:
skylos-jott-es-latta.blog.hu/2013/03/18/zakkant_halloween
süti beállítások módosítása