Lisztes megmondja a tutit

Superman 2 - Lisztes megmondja a tutit

2013. június 18. 15:06 - lisztes

A Superman 2 elkészülte elég bonyolultra sikeredett: az első rész rendezője, Richard Donner kiszállt a filmből elég korán, de felhasználtak egy rakás korábban felvett anyagot tőle. Többek közt szinte az összes olyan részt, amiben Gene Hackman is szerepelt - ő ugyanis az új rendezővel nem tért vissza a második részbe (bár elég sokat szerepel benne), a szükséges plusz jeleneteket egy imitátor segítségével vették fel. Aztán itt van még Marlon Brando, aki pert nyert a stúdió ellen és így azon felül, hogy nem használhatták a korábbi filmből a jeleneteit (és ebben sem szerepelt), a nyereségből neki is csurrant-cseppent...

superman-ii-1980-002-poster.jpg.png

Szóval kész káosz az egész, ember legyen a talpán, aki kibogoz minden apróságot a film elkészülte körül. Egyébként érdemes megfigyelni a 4 Reeve-filmben a starpowerek alakulását: az első résznél Brando és Hackman neve után jött a Superman felirat, majd csak utána a címszerepet alakító Christopher Reeve neve. A második részben Hackman, Reeve és aztán a Superman felirat, míg végül a negyedikben már Hackmant is megelőzve Reeve nevét pillanthatja meg először a nagyérdemű. Hiába no, ilyen az, amikor a szerep szép lassan eggyé válik a színésszel...

Superman fülig szerelmes lesz Lois Lanebe, akinek végre leesik a tantusz és rájön, hogy az a csetlőbotló kollégája, Clark Kent valójában az Acélember. Gyorsan viszonozza hát a szerelmét, de hogy az beteljesülhessen, Kal-Elnek emberré kell válnia: septiben elmegy a Magány Erődjébe, hogy feláldozza sebezhetetlenségét. De rosszabbkor nem is tehette volna: az előző részben megismert 3 kryptoni fegyenc kiszabadul a Fantom Zónából és a szintén frissen szabadult (azaz szökött) Lex Luthor segítségével el akarják foglalni az egész bolygót.

superman2a.jpg

A legnagyobb erénye a második résznek, hogy hanyagolja az unalmas felvezetéseket, rögtön belecsap a lecsóba: a 2,5 órából kicsit több, mint 2 óra lesz, de ez így van jól. A tempó végig kitart - bár hozzáteszem, hogy a mai szemnek ez is elég lassúnak tűnhet, de mindenképpen javulás az első rész óta. Kész csoda, hogy a rendezőváltás után ennyire szépen össze tudták rakni ezt a filmet (megkockáztatom, jót tett neki ez a körülette kialakuló hercehurca).

Ha lehet ezt így mondani: még több öniróniával él, mint elődje, ugyanakkor meg is komolyodott. Lex Luthor már nem csak az az öntelt, gagyi bűnöző, mint az első részben volt, sokkal érdekesebb feladatot kapott. A Föld elbukásának nagyköveteként segíti a kryptoni triót a mihamarabbi hatalomátvételben. Azt a triót, akik végre méltó ellenfelei Supermannek (szerintem ez a fajta nemezis jobban passzol az acélemberhez, mint a bűnözőzseni egymaga. Hozzáteszem: A kettő együtt meg pláne igazán ütős).

SupermanII-Still7.jpg

Lois Lane karaktere is szimpatikusabb lett: végre rájön, az egyértelműre, így egy fokkal könnyebb elhinni, hogy ő az a riporternő, aki mindig szagot fog, akit nem lehet link dumával lerázni, aki érti a dörgést. Persze megint csak hozzá kell tenni azt, hogy az inkognito fenntartása sajnos fontos volt a filmeseknek. Így a Szuper-csók közbeszól, szóval mindent, amit tudott, Superman egy egyszerű nyelvmozdulattal kitörölt az emlékezetéből. Kár érte. Egy fokkal még mindig jobb, mint az előző rész idővisszaforgatása a Föld körül történő hipergyors repüléssel.

Ahogy Batman a Sötét lovag: Felemelkedésben, vagy Vasember a harmadik Vasember filmben, úgy Superman is emberként kell helytálljon a film egy részében. De ellentétben az előbb említett két kollégával, neki rettenetesen szarul megy a téma, így miharabb kénytelen lesz visszaszerezni erejét (hogy aztán többek közt igazi p*csként megleckéztesse azt a kretént, akivel halandóként nem tudott elbánni. Furcsa volt ezt látni az erkölcs mintaképétől...). Már csak az hiányzott volna, hogy rágyújtson egy Marlborora és legurítson egy kis Coca-Colát a KFC-ben (a termékelhelyezés ugyanis sastamási méreteket öltött ebben a részben).

SUPERMAN2USLC2.jpg

A második Superman filmen én lényegesen jobban szórakoztam, mint az elsőn. Persze ez sem tökéletes egyáltalán, de a humora közelebb áll hozzám, az ellenfelek érdekesebbek, akárcsak a tét és sokkal többet kapunk a Kent-Lane szerelemből is. Persze van hiba és gagyifaktor itt is bőven, de mindenképpen érdemes megnézni még akkor is, ha az előző nem tetszett annyira. Kicsit más: néhol kicsit rosszabb, máshol kicsit jobb. Szerintem a Reeve-éra legjobb darabja.

Lisztes

Superman II az imdb-n

Superman II előzetes

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr25366270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.06.18. 15:43:59

Ha már így ráfeküdtél a témára, mindenképpen javaslom, hogy a Donner's Cut verzióval is tegyél egy próbát. Érdekes összehasonlítani őket.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.12. 17:04:34

Uhh, csak most olvasom, de ez mi??? Ez egy határ szar az elsőhöz képest. Bár még így is 6,5 pont nála, de ez már komédia, nem pedig egy komoly, és minőségi szuperhősfilm.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.04.12. 22:29:05

@REMY: Én továbbra is rendkívül hibás hozzáállásnak tartom, hogy egy filmet egy pontszámnak feleltetsz meg. Egyrészt mert ennél még a legszarabb filmek is többet érdemelnek, másrészt egy szám mindenkinek mást jelent. Épp ezért olyan nagyon értelmezni sem tudom a kommentedet.

A filmről: hellyel-közzel objektív véleményként is felfogható az, hogy a technikai rész nem sokat változott, gagyifaktorból ugyanúgy van, de mint látod, ez a kritika javarészt szubjektív: NEKEM jobban bejött a humor, NEKEM érdekesebbnek tűntek az ellenfelek, NEKEM izgalmasabb volt a szerelmi szál. Szóval nem, nem tartom egy határ szarnak az előző részhez képest. És ha nem is tartom kifejezetten rossznak, de az első rész is távol áll a mesterműtől azért...
süti beállítások módosítása