Lisztes megmondja a tutit

Megtört város - Lisztes megmondja a tutit

2013. július 09. 18:00 - lisztes

A film megtekintése után rengeteget gondolkoztam (oké, ez költő túlzás), hogy ez a szereplőgárda hogyan vállalhatta el ezt az ezerszer látott sztorit. Mert ez olyannyira ezerszer látott, hogy azok a producerek, akiknek van egy kis önkritikája rögtön TVfilmként gyártják le a hasonszőrű szkripteket. De Marky Mark Whalbergnek úgy látszik nincs és úgy gondolta, hogy ha ő bábáskodik a projekt felett, az majd rögtön sokkal rózsaszínebb lesz. Hát sajnos nem. Ebben a filmben semmi kreativitás sincs.

,VBNMHJV.jpg

Pedig aztán itt tényleg "A" listás sztárokról beszélünk: A Russel Crowe - Mark Whalberg duó 2013-ban remekül cseng, főleg kiegészülve Catherine Zeta-Jonesszal és Barry Pepperrel. Allen Hughes pedig testvérével korábban már a Pokolbólt, vagy az igazán jól sikerült Éli könyvét is megrendezte, de az első filmes forgatókönyvíró, Brian Tucker szkriptje rajta is kifogott a semmilyenségével és sablonosságával. Hiába no, sz*rból nem lehet várat építeni... Csodálkozom is, hogy megpróbálták.

Billy Taggart rendőr kétes ügybe keveredik, miután megölt egy fekete srácot. Hostetler polgármester azonban elintézi, hogy ne kelljen szembenéznie a következményekkel. Pár évvel később Billy már magánnyomozóként dolgozik, amikor a polgármester felbérli, hogy buktassa le a felesége állítólagos szeretőjét. Persze az egész sztori bűzlik, főleg így a választások előtt, de Billy a pénz miatt mégis belemegy. Maga sem sejti, hogy milyen hatalmas trágyadombba ugrott bele.

Broken-City-Movie-Review.jpg

A film első 10 perce után rögtön bevillant Kicsi G. egyik számának, az És a celluloid szalag csak pereg tovább...-nak a szövege, ami tökéletesen leírta a filmbéli eseményeket:

"A szereposztást tekintve a következők kellenek: a főszereplő rendőr, akit majd felfüggesztenek, egy választások előtt álló polgármester és egy rendőrfőnök, aki mindig néger".

Nos igen. Ez egy az egyben így van a Megtört városban is. Persze Kicsi G. ezt a számot Hollywood unalmas egyhangúsága és ötlettelensége miatt írta bő 10 évvel ezelőtt. Ez már akkor is lerágott csontnak számított... És sajnos hiába próbálja Allen Hughes rendező feldobni a látnivalót, annyira nem tehetséges a pali, hogy kipasszírozzon a szkriptből minden izgalmat és a jeleneteket megtöltse vele. És ha nincs izgalom, akkor ugye...

broken-city-2.jpg

...Akkor marad(na) a rejtély. Amit csak a vak majmok nem látnak 10 perc után előre. Az egyetlen dolog, amin meglepődik az ember, hogy a Barry Pepper által alakított figura tényleg jó ember és nem egy utolsó megveszekedett hazudozó, mint az ilyen filmekben mindenki más. De pont emiatt teljesen kilóg ebből a közegből a karakter és a sok baromság közepette másra sem tudunk gondolni, mint hogy "Te jó ég, ez most egy Disney herceg-szerű karakter, akit New York népe megérdemel? Van a fehér (Pepper), meg a fekete (Crowe), akik közül választani lehet?"

Pedig ott az a szürke is, mert ha másért nem is, Mark Whalberg erkölcsileg igen csak megkérdőjelezhető karakteréért dicséret illeti a filmet. Ő teljesen korrektül van bemutatva és megírva (azért a seggrészegből pillanatok alatt kijózanodásért nagy kár) és a film végi lépése is okosan van felvezetve. Viszont Russel Crowe nem tudom mit látott a képregénygonosz szintű polgármesterben. Mert lubickolni lubickol benne, csak éppenséggel teljesen egysíkú antagonista, akiről már akkor tudjuk, hogy gonosz, amikor először megpillantjuk.

broken-city-crowe-zeta-jones.jpg

A Megtört város egy ezerszer látott noir történetet mesél újra. Sablonelemekből van felépítve és az egyetlen ok, amiért nem tűnik rögtön TVfilmnek, az az, hogy igen díszes kompániát sikerült összeverbuválni a casting során a szerepekre. A hangulata nehezen érződik át a vásznon, a legtöbb szereplő fekete vagy fehér (erkölcsileg és bőrszínügyileg egyaránt), az egyetlen érdemes szerep Mark Whalbergnek jutott, aki ügyesen építi a karrierjét, de legközelebb nem ártana olyan szkript után nézni, ahol nem csak a főszereplő van kidolgozva.

Lisztes

Megtört város az imdb-n

Megtört város előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr665363705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása