Lisztes megmondja a tutit

Az Alcatraz foglyai - Lisztes megmondja a tutit

2013. szeptember 01. 15:00 - lisztes

A film által feldolgozott szökési kísérletet már bemutatták nagy vonalakban az Alcatrazi ember című Burt Lancester filmben is sok-sok évvel korábban. Igaz ott a hangsúly a címszereplőn volt, akinek csak annyi volt a köze mindehhez, hogy abban a cellablokkban lakott, amit elfoglaltak a bentlakók az őröktől, valamint állítólag ő üzent az igazgatónak, hogy nincsenek fegyverek a szinten, beküldhetik a felmentő sereget. Mivel ő sosem hazudott, hittek is neki.

12022_0.jpg

De ez a sztori nem róla szól. Az eredeti cím "Six against the Rock", azaz "Hatan a Szikla ellen": 1946 májusában ugyanis hat bentlakó sikeresen kijutott a cellájából, fegyvereket szerzett, de sajnos az udvarra már nem tudták kitenni a lábukat... Az ő igaz történetüket dolgozza fel ez a TVfilm 1987-ből, aminek a szereposztása mai szemmel nézve nem is olyan rossz: David Carradine (R.I.P.), David Morse és Dennis Farina (R.I.P.) nevét talán már sokan hallották...

Szóval pár bentlakó megelégelte a monoton életet, ezért Bernie (Carradine) kifundálta, hogy hogyan szökhetnének meg a börtönből: ebédidőben, amikor kevesebb az őr egy másik blokkban elterelik a felső őrség figyelmét, miközben alul kivonják a forgalomból az ott maradt börtönőrt. Ezt követően szétfeszítik a felső emelet rácsait, így bejutva a fegyverraktárhoz és a kulcsokhoz. Amint mindent összeszedtek, már csak annyi a teendő, hogy kinyissák az udvar kapuját és a túszok kíséretében az épp induló hajóra szálljanak. A gond csak az, hogy az a kulcs pont nincs meg...

4713463_l1.jpg

TVfilmhez képest egész pofás kis darab, benne van minden, ami kell: a végén még egy kis robbantgatásra is futotta a büdzséből, igaz ezeken látszik, hogy csak durranások, mert az ostromolt falban nem esik kár. De mindettől függetlenül csak a 4:3-as képarány árulkodik arról, hogy itt bizony nem egy szokványos mozifilmmel van dolgunk. A rabok "hatalomátvétele" izgalmas, az azt követő közel két napos pokoljárásuk tele van feszültséggel, még ha néha-néha kicsit le is ül.

A hat főbb szereplőből azonban csak négynek írtak személyiséget. Marvin (Morse) és Buddy (Jan-Michael Vincent) teljesen jellegtelenek, így csak az alapján sikerült megkülönböztetnem őket, hogy egyiket ismerem, mert viszonylag híres színész. A másik pedig... hát... nem a további négy elítélt. Mert azok viszont tényleg karakteresek: Bernie a higgadt, eszes felbujtó, Dutch (Howard Hesseman) a hirtelen haragú kapcsolatember, Sam (Charles Haid) az 50 körüli IQ-val rendelkező vadállat és Danny (Paul Sanchez) a fiatal jó srác.

500px-6atr-1911e.jpg

Utóbbiról érdekességként megemlíteném, hogy az indián Clarence Carnes-ről lett mintázva a karakter, aki egy másik filmben, a Szökés az Alcatrazból-ban is megjelenik, igaz ott is csak a szereplőt mintázták róla: ő volt az "Angol" nevű rab, akivel Clint Eastwood lebratyizott a könyvtárban (az a film közel 20 évvel később játszódik). A másik híres fogoly a már említett Madárember, Robert Stroud, akit Dennis Farina kelt életre, igaz sajnálatos módon nem sok szerepet szántak neki.

Carradine játéka nem tartogat semmi rendkívülit, ő sosem volt az a kimagaslóan jó színész, de a karizmája most is működőképes, főleg, hogy David Morse is (annak csodálójaként) besegít. Így végül ezzel a két szereplővel sikerül is azonosulni (mert hát végül is jó emberek (oké, ez elég olcsó hatásvadász megoldás)) és annak ellenére, hogy tudjuk, nem fog nekik sikerülni (hiszen az egyedül valószínűleg a már említett Clint Eastwood-film három főszereplőjének sikerült csak a Szikla történelme során), izgulunk értük.

SixAgainstTheRock1987DVDRipXviD-AEN.jpg

Érdekesség, hogy Morse későbbi karrierje során megjárta a halálsort őrként (Halálsoron), sőt, még a Szikára is visszatért terroristaként/katonaként (A szikla). Ebben a filmben sajnos nem kapott túl izgalmas karaktert és habár a végén több szerep jut már neki, nem hagy a nézőben maradandó nyomot. Az Alcatraz foglyai TVfilm mércével egész jó, börtönös filmként is megállja a helyét (ezt az igaz történetet ilyen részletesen máshol nem dolgozták fel), szóval aki egy jó kis balul sikerült szökési kísérletes drámát szeretne látni, bátran előkaparhatja, mert megéri megnézni.

Lisztes

Az Alcatraz foglyai az imdb-n

Az Alcatraz foglyai részlet (mert előzetest azt nem találtam)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr765464797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása