Lisztes megmondja a tutit

Halálos ítélet - Lisztes megmondja a tutit

2013. szeptember 05. 16:30 - lisztes

Mostanában érdemes lesz odafigyelni James Wan nevére - már ha eddig nem tettétek volna: a horror fenegyereke megint potom összegből tákolt össze egy igényes darabot (Démonok között), aminek aztán a mozipénztárakban sokszorosan visszajött az ára csak az államokban. Nem mellesleg ő vette át a gyeplőt (vagy inkább a kormányt) Justin Lintől a Halálos iramban szériában, szóval Jason Stathamestől és nagyköltségvetésestől jövő nyáron is láthatjuk majd a munkáját, ha esetleg az említett két film közt megjelenő Insidious második része is elkerülné hazánkat.

death_sentence_ver4.jpg

Munkásságának viszonylag ismertebb darabjai mellett (Fűrész, Halálos hallgatás) kevesebb figyelem jutott erre a 2007-ben ledirigált bosszúmozira, ahol Kevin Bacon Liam Neesoni mintára válik kőkemény, könyörtelen actionmanné. Igen, a Halálos ítélet az Elrabolvával rokonítható, noha előbbibe több brutalitást és kevesebb heppiendet mértek. Habár szülőhazájában elhasalt a kasszáknál, nem érdemli meg, hogy mellőzve legyen: ugyanis apró hibái ellenére ez egy jó film.

Nick Hume hazafelé tart ígéretes hokitehetségnek tartott fiával, amikor egy benzinkútnál megállnak tankolni. Mindezt a lehető legrosszabbkor teszik, ugyanis egy városi banda épp beavatást tart, aminek egyik eleme a kút kifosztásán túl egy gyilkosság elkövetése. Nick fia rosszkor volt rossz helyen, ráadásul szemtanúk és kamerák hiányában a rendőrség is tehetetlen: főszereplőnk hiába vall a gyilkos ellen, az életfogytiglan helyett maximum 1-2 évet ülne. Szóval Nick gondol egy nagyot és maga veszi kézbe az igazságszolgáltatást...

A9BCE47CF66FFC70BA7465D6F365D9.jpg

A forgatókönyv Brian Garfield regényéből készült, akinek a Mostohaapa- és a Bosszúvágy filmeket is köszönhetjük. Utóbbi sorozat első része 1974-ből - ahogy a leírást olvasom - nagy hasonlóságot mutat mostani filmünkkel, de ez nem véletlen. Az író elégedetlen volt a Charles Bronson főszereplésével készült hetvenes évekbeli bosszúfilmmel és ennek hatására írta meg a Death Wish folytatását, a Death Sentence-t, amiből ez a James Wan thriller végül 2007-ben készült el.

Igaz, a sztorit csak nagy vonalakban mentették át, inkább az alapkonfliktust és a mondanivalót tartották csak meg: a kertvárosi békés családapa kálváriája és összetűzése a lepukkant környéken élő vandálokkal. James Wan nagyszerűen ráérzett arra, hogy hogyan kell hatásosan és gyorsan bemutatni egy család életét (a párbeszédek mögöttes tartalma, szemezgetés a családi videókból) és hogyan kell belerondítani az idilli összképbe.

31death-600.jpg

Vannak egész ügyesen megkomponált jelenetek is, például amikor a Kevin Bacon alakította Nicket üldözőbe veszik a huligánok a belvárosban: remek a tempó még úgy is, hogy Wan csínján bánt a vágásokkal. A parkolóházban elég hosszú vágás nélküli jelenetet kapunk, a feszültséget és az izgalmakat mégis sikerült a tetőponton megtartania. Nick átalakulása áldozatból üldözővé szintén zseniálisan, mindenre időt hagyva került bemutatásra. A film végi felkészülés a nagy küzdelemre pedig egyenesen libabőrössé teszi az embert.

Kevin Bacon simán képes elvinni a hátán egy filmet, nem is értem, miért nem vállalkozik gyakrabban ilyesmire. Mostanában őt főleg negatív szerepkörben látni (X-men: Az elsők, R.I.P.D., Őrült, dilis szerelem), de hát ugye ne csodálkozzon, ha ilyen rosszarcúnak néz ki... John Goodmant a kis mellékszerepek királyát ismét öröm volt látni, egyedül talán a rosszfiút alakító Garrett Hedlundnak nem sikerült emlékezeteset produkálnia, még a jobbkezét megformáló Edi Gathegi is simán lemosta.

1365232627_kinopoisk.ru-death-sentence-577428.jpg

Ha tetszett az Elrabolva, biztosra veszem, hogy ez is tetszeni fog. Igaz, hogy a Wan életmű leggyengébb darabja, de egyrészt eddig kevés filmet gyártott, másrészt azok egytől egyig érdemes alkotások, szóval még így sincs miért szégyenkeznie a Halálos ítéletnek. Kicsit durvább, mint aminek elsőre kinéz, de a horror fenegyerekétől nem várhatunk PG-13-as bosszúmozit... Az nem az ő stílusa. Szóval jah... Nem fogod megbánni, ha sort kerítesz erre a filmre.

Lisztes

Halálos ítélet az imdb-n

Halálos ítélet előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr295438553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.09.05. 23:52:20

Még régebben láttam, jó film, de mikor a végére a fater Terminátorrá válik, az kicsit agyoncsapja a hitelességet, életszerűséget, ami odáig elég jól működött. De mindenképp érdemes megnézni.
süti beállítások módosítása